sittestilling på arbeidsplassen

Vi sitter mer enn noensinne, enten om det er foran pc-en på jobb, i bilen, på trikken, eller hjemme på sofaen. Om du regner på det, så blir det ganske mange timer sitting i løpet av et døgn. Hvor mye har det egentlig å si for vår helse at vi sitter så mye? Svaret vil nok få fart på hev-senk-pulten til de fleste.

For mye stillesitting er skadelig for helsen din

Forskning fra Stanford Medicine viser at ti timer stillesitting hver dag forkorter livet med 10-15 %, samtidig som at risikoen for å dø tidlig av ulike sykdommer øker med hele 50 %. Brutale tall.

Konsekvensene av stillesitting er mange, hvor en av de mest åpenlyse er fedme. Studier fra British Journal of Sports Medicine sier at risikoen for hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes øker med opp til 150 % om du sitter stille i over ti timer om dagen.

Faktisk, så er mange av de naturlige prosessene i kroppen vår avhengige av at vi rører på oss. Dette gjelder blant annet fordøyelse og blodsukkerregulering.

Konklusjonen er egentlig ganske enkel. Stå opp (for helsen din) i løpet av arbeidsdagen.

Les også: Disse PC-skjerm-tipsene kan redusere stiv nakke og stive skuldre

Eirik Løver i Komplett Bedrift bruker hev og senk-pulten aktivtMin kollega Eirik Løver er flink til å bruke hev- og senk-pulten for å unngå å sitte for mye.

Bruk hev-senk pulten din for alt den er verdt

Hvis du har hev-senk pult på jobb, bruk den for alt den er verdt. Hvis ikke, prøv å lage en rutine hvor du reiser deg opp hvert 30. minutt og strekk litt på kroppen. Det krever lite innsats og kan faktisk gi deg en friskere kropp og et klarere hode.

Kanskje du kan ta noen telefonsamtaler gående? Eller et møte stående istedenfor sittende? En gåtur med en kollega for å ta litt luft, eller en kaffe for å prate om et prosjekt. Reis deg opp og gå bort til personen du vil snakke med i stedet for å sende en e-post. Det finnes mange muligheter.

En smartklokke som Apple Watch kan også være til hjelp. Den har innebygget gyroskop og akselerator som registrerer dine bevegelser, og den vet derfor når du sitter og gir deg beskjed når du bør reise deg og bevege deg. 

Du finner mange av våre kampanjeprodukter for kontoret på denne siden

Les også: Slik lager du et hjemmekontor til 5000

Trenger du motivasjon for å sitte mindre?

Du vil kanskje påstå at man blir sliten av å stå i løpet av en arbeidsdag, men faktum er at man blir mer sliten av å sitte stille. Mange opplever også å få smerter i muskler og ledd om de er for stillesittende.

Trenger du ekstra motivasjon, så forbrenner du faktisk dobbelt så mange kalorier når du står enn når du sitter. Nå som du har lest deg gjennom dette blogginnlegget, er det kanskje på tide å reise seg opp og ta med en kollega på en liten gåtur?

Se produkter med fokus på ergonomi

Først publisert: 2. februar 2020
Oppdatert: 31. mars 2021