Vi som jobber på kontor sitter store deler av dagen med hånda på en mus. Det fører fort til senebetennelse, musesyke og vondt i nakken, som igjen kan føre til sykefravær. Investerer du i en god mus og følger litt god museskikk kan du forebygge de verste skadene.
På NHI.no skrives det:
“Presisjonsarbeide med mus medfører lengre perioder der håndleddet er i en stilling som avviker fra normalstillingen. Arbeide med mus medfører at man holder underarmen innadrotert (pronert), håndleddet utstrekt (over 30°) og dertil spenning i fingrer og fingertupper for å trykke ned tastene og gripe om musen.”
Og her kan vi ta oss en kort pause for å fnise litt.
Men så må vi være litt alvorlige igjen, for muserelaterte arbeidsskader rammer veldig mange og kan i de verste tilfellene være langvarige.
- Les også: Naprapatens drømmeoppsett på kontoret
Finn en mus som passer deg
Vi er alle bygget litt forskjellig og reagerer ikke likt på belastning. Du må heller ikke la deg lure av at noe er “ergonomisk utformet”, for det er ikke sikkert det passer for kroppen din av den grunn. Det gjelder å finne ut hva som passer deg.
Heldigvis jobber museprodusentene iherdig med å utvikle utstyr som passer ulike armer. For eksempel har mange lagt sin elsk på RollerMouse, som lar deg hvile armene mens du blar rundt på PC-en.
Likevel er det ikke alle som helt klarer å venne seg til å rulle musepekeren rundt på skjermen. For disse menneskene er det kanskje mer aktuelt å bruke en mus som lar hånda hvile i en “hilsestilling”. Da unngår du den unaturlige vridningen i armen, og minsker belastningen. Logitech har utviklet noen varianter av denne typen, som MX Vertical og Lift.
Et tredje alternativ er en styringsflate, som Apple sin Magic Trackpad. Enkelt forklart er det som styringsflata på laptopen din, bare separat. Det positive med å ha den adskilt fra PC-en, er at du kan vri og vende den for å variere håndstillingen. Det er også mindre anstrengende å la fingrene gli over flata enn å gripe om en mus.
Ikke gå i musefella
Utover å ha en mus som passer deg, bør du følge noen gode museråd.
Det viktigste du kan gjøre er nok å variere på måten du jobber på, og det gjelder ikke bare armstillingen. Hele kroppen har godt av litt alternering i belastningen. Så bytt på å sitte og stå, len deg bakover i stolen og sitt rett i ryggen.
Legg inn korte pauser i løpet av dagen hvor du går litt og strekker på kroppen. Bruk muligheten til å gå til kaffemaskina eller rusle en runde rundt bygget. Strekk gjerne litt ekstra på kroppen. Spesielt om du begynner å kjenne på noe grums noe sted.
Det kan også være lurt å lære seg å bruke musa med begge hender, så du kan bytte på hvilken hånd du bruker og fordele belastningen mellom armene.
Husk at du skal leve et langt arbeidsliv (som blir mye mer behagelig uten musesyke), så ta vare på deg selv og armene dine!