Museproblemer

Musearm, senebetennelse, frossen skulder eller vondt i nakken. Fire av ti ansatte i norske små og mellomstore bedrifter har - eller har hatt - fysiske problemer knyttet til bruk av datamus. Må det være sånn?

Tenker du på hvor mange klikk du utfører hver dag? Hvor mange meter du scroller enten ved hjelp av fingeren på telefonen eller en datamus på PC-en? Det blir noen meter...

Sykefravær koster mye

Dette blir gjort med bevegelser som ikke er tilpasset  kroppens anatomi. Når det blir for mye, sier kroppen helt enkelt ifra. Undersøkelser fra Contour Design viser at det koster samfunnet millioner av kroner i økt sykefravær eller nedsatt effektivitet.

En ukes sykefravær kostet i snitt 17.000 kroner i 2020 i følge NHO. Å finne gode løsninger og forebygge plager er altså samfunnsøkonomisk god butikk.

Musearm er plagsomt, men det går over

Plagene merker du som regel først ved smerter i nakken, skuldrene, hendene og armene. Det er gjort studier blant kontoransatte som viser sammenheng mellom musebevegelser og slike plager, men det er også slått fast at dette er plager som går over av seg selv og IKKE kan betegnes som kroniske. Likevel er det et problem som må tas på alvor.

Under og etter korona-pandemien ble det svært vanlig med sparsommelig utstyrte hjemmekontor. Om du jobber fra hjemmekontor har du rettigheter som arbeidstaker og kan lese mer om det hos Arbeidstilsynet

Våre egne tips til hjemmekontoret finner du ved å klikke her.

Tips og treningstriks for å unngå musearm

Her er lenke til en artikkel om triks og konkrete treningsøvelser som gjør at du kanskje slipper å bli en del av musearm-statistikken. Her finner du gode råd, som for eksempel:

  • Plassér mus og tastatur 30-40 centimeter inn på bordplaten.
  • Lær deg til å bruke venstre hånd til å kontrollere musen dersom du er høyrehendt og vice versa
  • Legg hendene på knærne når de ikke arbeider og senk stressnivået.

rollermouse

Mer enn en mus: En Contour RollerMouse har åtte funksjoner, tohånds ergonomisk mus og armstøtte.

Her i Komplett Bedrift har vi byttet ut alle de tradisjonelle datamusene med ergonomisk riktige Contour RollerMouse. Det er bedre å være føre var. Selv om du aldri har opplevd plager med musearm eller frossen skulder, er sannsynligheten ganske stor for at det inntreffer før eller siden.

Datamusa holder stand

Datautstyr og ulike verktøy som kan plugges inn i datamaskinen din har blitt en helt sentral del av kontorhverdagen, enten det er et eksternt tastatur, en ekstra skjerm eller høyttalere som kobles til via USB-porten.

eldgammel datamus

Rullende treverk: En av de aller tidligste datamusene, laget i 1968 av Doug Engelbart ved Augmented Research Center i USA.

Mye kontorutstyr har utviklet seg over tid, men datamusen holder stand. Mac-brukere har blitt vant til den store styreflaten og «tap»-teknologien som også andre fabrikanter har tatt i bruk, men de aller fleste opplever en bedre arbeidsflyt og økt klikkpresisjon med ekstern datamus.

Hva er egentlig ergonomi?

Ergonomisk mus, ergonomisk pult og ergonomisk kontorstol – er det egentlig noe du kan kjøpe for penger? Arbeidstilsynet definerer «ergonomi» som «tilpasningen mellom arbeidsmiljø, teknikk og menneske», altså er det ikke et produkt, men en rekke hensyn man må ta.

Gammel datamus

Tiden går. Ingen vil nok tilbake til tidligere tiders datamus

Trives kroppen din best med å ligge bakover med beina høyt når du arbeider, kan dét være den tilpasningen du trenger. Men når vi vet at mange sliter med musearm, vil det være naturlig å se på alternative løsninger til den tradisjonelle datamusen. Det er ikke gitt at en rollermouse passer for alle. Hver enkelt arbeidstaker trenger egne tilpasninger.

Din sjekkliste for å tilpasse arbeidsstasjonen

  1. Stolen skal kunne høydejusteres og tilpasses slik at den gir god ryggstøtte.
  2. Musen skal ha rett avstand til kroppens midtpunkt, god støtte til håndleddet og ikke belaste klikkefingeren unødvendig.
  3. Tastaturet bør plasseres lavt og 20-30 centimeter inn på skrivebordet. Ikke for bredt slik at du må strekke deg langt.
  4. Skjermen skal være lett vinklet bakover og plassert en armlengdes avstand fra overkroppen. Overkanten av skjermen bør være i høyde med øyenbrynene dine.
  5. Belysningen skal være justerbar og ikke blende deg. Helst bør du kunne justere belysningen selv på din arbeidspult.
  6. Skrivebordet skal være regulert så armene kan holder cirka 90 grader. Det bør kunne justeres opp og ned så beina får rett vinkel på stolen når du sitter. Du bør også ha mulighet til å jobbe stående.

Første gang publisert 19. august 2019
Oppdatert 30. mai 2023

Se produkter med fokus på ergonomi