Hjemmekontor2-blogg

Dockingstasjonen har siden 90-tallet gitt brukere av bærbar PC en stasjonær opplevelse. Mye tyder nå på at det mangekablede spagettimonsteret er i ferd med å dø ut og bli liggende på Wikipedias liste over utdatert teknologi. Nå kan du plugge laptopen rett inn i  skjermen og si farvel til dockingen. Når du regner på det, er det en god investering.

What’s up, doc(k)?

Selv om den kan være vrang (spesielt etter oppdateringer av programvare og operativsystem) og tidvis nekter å vise eksterne skjermer eller motsetter seg å lade, har dockingstasjonen vært en uunnværlig kompanjong på de fleste arbeidsstasjoner.

Uansett er dockingen et mellomledd og dens dager kan være talte, takket være skjermene som nå har funnet veien inn i mange kontorer. Estetikeren i oss er nok glad for det. Vår indre IT-sjef trenger andre argumenter. Her kommer noen av dem:

Lad PC-en rett i skjermen

De nye skjermene lar deg lade PC-en direkte i skjermen og erstatter dermed en av dockingstasjonens viktigste roller: Strømforsyning. Mange har allerede byttet ut avskrevet IT-utstyr som tastaturer, mus, printere og hodetelefoner med trådløse varianter, som tidligere var tilkoblet docking, men som nå snakker med laptopen via blåtann.

Se vårt store utvalg av skjermer over 35"

Clean Desk & Free seating

Når skjermen er det eneste kollegene dine trenger å koble seg på, er selskapet ett steg nærmere en aktivitetsbasert kontorløsning der man jobber i åpent kontorlandskap uten faste plasser (om det skulle være ønskelig). Færre kabler gir uansett et mer ryddig arbeidsmiljø og enklere IT-onboarding av nye medarbeidere – det er bare å koble maskinen til skjermen, og så er de oppe og går.

Les også: Trådløse skjermer og docking, når kutter vi kablene?

Sømløst med større skjerm

De nye skjermene er gjerne 43 tommer eller større, og gjør dermed skjerm nummer to overflødig. En 49-tommer gir samme arbeidsområde som to 27-tommere ved siden av hverandre, men du slipper den irriterende rammen som blir liggende over midten av arbeidsområdet.

Mange av de nye modellene er buede (curved), og her er det mange meninger. En buet skjerm kan i starten være uvant, men er mer behagelig for øynene og gir en mer omsluttende opplevelse. (Legg merke til at de som har to eller flere skjermer aldri setter dem opp på en rett linje, men skrått mot hverandre for å oppnå samme effekt som en buet skjerm gir). Og på en 49-tommer sier det seg selv at en buet skjerm gjør det enklere å se innholdet.

Les også: Ultrawide-skjerm: En ny arbeidshverdag!

Flere kilder på én skjerm

Ønsker du å ha flere kilder på én og samme skjerm? Denne og andre skjermer fra Samsung fikser det. Med støtte for PiP (bilde-i-bilde) og PbP (bilde-ved-bilde) kan du organisere hva du vil se på skjermen din – og hvor du vil ha det. Du kan for eksempel vise et webinar eller annen video i en liten ramme mens du jobber. Trenger du å bruke to forskjellige maskiner eller systemer, kan du enkelt skifte mellom disse. Med innebygget KVM-switch (Keyboard, Video, Mouse) kan du ha flere kilder koblet til samme skjerm, keyboard og mus samtidig.

Les også: PC-skjermen kan gi deg søvnproblemer.

Større skjerm er økonomisk fornuftig

En god dockingstasjon koster rundt 1500 kroner. Skal du ha to gode 27" PC-skjermer og en dock, havner det fort på 6-7000 kroner, omtrent hva det koster for en 49" med innebygd switch, som koster rundt 8000 kroner. Se på mellomlegget som en investering i medarbeidernes trivsel på arbeidsplassen og produktivitet. Det blir også lavere behov for IT-support på dockingstasjoner som skaper tilkoblings-, driver-, lade- og/eller visningsproblemer. Da konkluderer du nok raskt med at dette er en fornuftig investering.

Så farvel, kjære dock – dette er starten på slutten, slik jeg ser det.

Les alt om PC-skjermer på vår samleside «Riktig PC-skjerm på arbeidsplassen»

New call-to-action

Opprinnelig publisert 5. februar 2020
Oppdatert 14. mars 2023