01-Komplett-bildebank-jan-24---108-(skalert)_toppbilde-1

Moderne skjermer er bedre enn gamle skjermer. De kan gjøre mer, vise mer og generelt gi deg en bedre arbeidsopplevelse. I dette innlegget går vi gjennom noen av tingene nye skjermer kan gjøre, som kan gjøre din arbeidsopplevelse enda bedre.

Én skjerm er nok

Nye skjermer er generelt bredere enn eldre skjermer, og i dag finnes det også ultrabrede skjermer (ultrawide). Er du av typen som foretrekker å bruke bare én skjerm, er ultrawide et godt tips.

Skjermen er en dockingstasjon

Tidligere trengte du gjerne en dockingstasjon for å koble sammen laptop, tastatur og annet nødvendig utstyr. Slik er det (heldigvis) ikke lenger. Nå kan både mus og tastatur være trådløs, og laptopen kobles til en skjerm gjennom USB-C. Ved å koble latopen til skjermen på denne måten kan du også bruke begge skjermer samtidig, eller velge å ha ett skjermbilde på den store og ett på den lille laptop-skjermen dersom du foretrekker det. Den bærbare datamaskinen får også strøm via USB-C-koblingen, så her er det bare å jobbe på.

Koble skjermene til hverandre – ikke til laptopen 

Mange foretrekker å jobbe på flere skjermer, men med et begrenset antall utganger er det grenser for hvor mange kabler du kan trekke mellom PC og skjerm. Derfor er det bedre å bruke det amerikanerne kaller en «daisy chain». Det innebærer at du kun trekker én kabel til den første skjermen, og så trekker du kabler mellom de forskjellige skjermene. Noen ganger kan det bli slik: 

undefined-Nov-20-2023-08-07-07-4728-AM-1-1

En daisy chain gjør det mye enklere å ha et multi-skjerm-oppsett. I stedet for å ha kabler som går over skrivebordet for å nå den bærbare eller stasjonære datamaskinen, kan alle kablene gå mellom skjermene og rydde opp betraktelig på kontorpulten. 

Vær obs på at ikke alle PC-er støtter dette.

undefined-Nov-20-2023-08-10-24-3047-AM-1-1

Kalibrere skjermen

Du vil vel at skjermen skal vise fargene så realistisk som mulig? Særlig er dette relevant for alle som jobber med bilder, video og annet der korrekt fargegjengivelse er essensielt.

En kalibrert skjerm vil også tilpasse seg de lysforholdene den til enhver tid befinner seg i. Slik kan du trygt veksle mellom å jobbe på kontoret, hjemmekontor, hyttekontor og i møterom.

Les mer: Har du behov for å kalibrere PC-skjermen?

En delt skjerm er en lykkelig skjerm 

At en skjerm kan vise flere vinduer er ikke noe nytt. Men med stadig bredere skjermer, vil noen foretrekke å ha flere virtuelle skjermer ved siden av hverandre innenfor samme område. Fordelen er at du slipper å endre størrelse og flytte på det du jobber med.  

Slik gjør du det på Mac og slik gjør du det på PC.

 

Flere maskiner på samme skjerm 

Har du flere PC-er, men jobber bare på én om gangen? Eller bruker du én maskin på jobb og en annen på fritiden? Da kan det være nyttig å koble dem til samme skjerm. På den måten bytter du bare mellom maskinene, men sitter rolig foran samme skjerm. 

Se alle våre skjermer her.

01 Komplett bildebank jan 24 - 117 (skalert)

Stiv nakke og stive skuldre?

Har du kontorjobb, er sjansen stor for at du ser inn skjermen store deler av dagen. Foruten sittestilling, pultens utforming og støynivået i rommet er det to skjerm-relaterte faktorer som påvirker din trivsel og produktivitet. Disse kan du gjøre noe med:

  1. Sørg for at skjermen står på en fot som lar deg justere den i riktig høyde. Hva som er behagelig for blikket kommer an på øyet som ser. Skjermen bør kunne trekkes frem og tilbake, og helst tiltes rundt. Går ikke det, kan du kjøpe et skjermstativ eller en monitorarm.

  2. Det er viktig at oppløsningen og lysstyrken er tilpasset den enkeltes preferanser og arbeidsoppgaver. Gå for en skjerm i de høyere prissegmentene, der skjermene har avansert lyssensorteknologi. Da justerer skjermen selv lysstyrken ut ifra lyset i rommet. Kommer sola inn gjennom vinduet, vil skjermen øke baklyset sitt for å kompensere, slik at skjermen ikke blir helt mørk. Når sola forsvinner igjen, vil den baklyset bli dempet og balansert, så du slipper å myse. 

Les også: Øvelser for vond kontornakke

 

Ikke la skjermen gi deg søvnproblemer 

Stress og harde deadlines på jobben kan vi ikke gjøre så mye med, men vi leverer gjerne skjermer som ikke tar fra deg nattesøvnen

Et godt råd er nemlig å filtrere bort blått lys. Dette lyset kan hemme produksjonen av søvnhormonet melatonin, som igjen kan forstyrre søvnmønsteret.  

Mange kjenner denne funksjonen fra mobiltelefonen sin, der lyset fra skjermen skifter tone gjennom dagen eller etter ønske. Og det er bra, men du kan gjøre det samme med nye skjermer. 

Vi anbefaler å velge en skjerm der du kan velge et mildere, gult lys de gangene du ikke trenger full lysstyrke. Dette beskytter øynene dine fra det blå lyset som kan skape trøbbel for Ole Lukkøye.

De aller fleste nye skjermer har nå «low blue light mode», eller «eye saver mode», som noen produsenter kaller det. I tillegg er dette også en funksjon du kan slå på i Windows

Om du har en Mac, kan du kan også prøve software som f.lux eller funksjonen Night Shift

Les alt om PC-skjermer på vår samleside «Riktig PC-skjerm på arbeidsplassen».