Tips og triks til skjerm

Moderne skjermer er bedre enn gamle skjermer. De kan gjøre mer, vise mer og generelt gi deg en bedre opplevelse når du sitter og jobber. Her er noen tips og triks vi har lyst til å dele.

At skjermene har blitt bredere har nok de fleste fått mer seg. Det er mye godt å si om brede, for ikke si super-brede skjermer (ultrawide). For eksempel kan én moderne skjerm erstatte flere eldre. Men det finnes mer å glede seg over. Og flere triks for å bli enda gladere. 

Skjermen er en dockingstasjon

Tidligere trengte du gjerne en dockingstasjon for å koble sammen laptop, tastatur og andre nødvendig utstyr av alle slag. Nå trenger du ikke det. Både mus og tastatur bør være trådløs, og laptopen bør kobles til en moderne skjerm gjennom USB-C. 

USB-C er den moderne kontakten som både overfører signaler og strøm. Så koble til med USB-og du har topp energi hele dagen. Du kan også ha ett skjermbilde på den store og ett på den lille laptop-skjermen om du foretrekker det.

Kople skjermene til hverandre – ikke til laptopen 

Mange foretrekker å jobbe på flere skjermer. (Vi snakker heller varmt om superbrede skjermer, men la gå.)

Det er grenser for hvor mange kabler du kan trekke mellom PC og skjerm, for du har kanskje ikke utganger nok. Derfor er det bedre å bruke det amerikanerne kaller en daisy chain. Det innebærer at du kun trekker én kabel til den første skjermen, og så trekker du kabler mellom de forskjellige skjermene. Noen ganger kan det bli slik:

Skjermer

En daisy chain gjør det mye enklere å ha et multi-skjerm-oppsett. I stedet for å ha kabler som går over skrivebordet for å nå den bærbare eller stasjonære datamaskinen, kan alle kablene gå mellom skjermene og rydde opp betraktelig på kontorpulten. 

Vær obs på at ikke alle PC-er støtter dette.

Kalibrere skjermen

Du vil vel at skjermen skal vise fargene så realistisk som mulig? Kanskje er det grafikere og fotografer som har størst behov for å kalibrere skjermen, men hvorfor ikke gjøre det skikkelig?

Kalibrere skjerm

Hvis du jobber på flere ulike steder, vil en kalibrert skjerm tilpasse seg de lysforholdene den til enhver tid befinner seg i, slik at du er sikker på at det du ser på skjermen ikke påvirkes av varierende ytre faktorer.  

En delt skjerm er en lykkelig skjerm 

At en skjerm kan vise flere vinduer er ikke noe nytt. Men med stadig bredere skjermen, vil noen foretrekke å ha flere virtuelle skjermer ved siden av hverandre innenfor samme område. Fordelen er at du slipper å resize og flytte på det du jobber med.  

Flere maskiner på samme skjerm 

Har du flere PC-er, men jobber bare på én om gangen? Eller bruker du én maskin på jobb og en annen på fritiden? Da kan det være nyttig å koble dem til samme skjerm. Så bytter du bare mellom maskinene, men sitter rolig foran samme skjerm. 

Vi har flere modeller på lager enn det vi kan omtale her, men vi kan anbefale en Philips 49" Curved med USB-C-dokkingstasjon. I tillegg er den et smykke på ethvert skrivebord.

Philips 49" Curved skjerm 499P9H Skjermer

Stiv nakke og stive skuldre?

Har du kontorjobb, er sjansen stor for at du ser inn skjermen store deler av dagen. Foruten sittestilling, pultens utforming og støynivået i rommet er det to skjerm-relaterte faktorer som påvirker din trivsel og produktivitet. Disse kan du gjøre noe med:

1. Sørg for at skjermen står på en fot som lar deg justere den i riktig høyde. Hva som er behagelig for blikket kommer an på øyet som ser. Skjermen bør kunne trekkes frem og tilbake, og helst tiltes rundt. Går ikke det, kan du kjøpe et skjermstativ eller en monitorarm.

2. Det er viktig at oppløsningen og lysstyrken er tilpasset den enkeltes preferanser og arbeidsoppgaver. Gå for en skjerm i de høyere prissegmentene, der skjermene har avansert lyssensorteknologi. Da justerer skjermen selv lysstyrken ut ifra lyset i rommet. Kommer sola inn gjennom vinduet, vil skjermen øke baklyset sitt for å kompensere, slik at skjermen ikke blir helt mørk. Når sola forsvinner igjen, vil den baklyset bli dempet og balansert, så du slipper å myse. 

Se produkter med fokus på ergonomi

 

Ikke la skjermen gi deg søvnproblemer 

Stress og harde deadlines på jobben kan vi ikke gjøre så mye med, men vi leverer gjerne skjermer som ikke tar fra deg nattesøvnen. 

Et godt råd er nemlig å filtrere bort blått lys. Dette lyset kan hemme produksjonen av søvnhormonet melatonin, som igjen kan forstyrre søvnmønsteret.  

Mange kjenner denne funksjonen fra mobiltelefonen sin, der lyset fra skjermen skifter tone gjennom dagen eller etter ønske. Og det er bra, men du kan gjøre det samme med nye skjermer. 

Jeg anbefaler å velge en skjerm der du kan velge et mildere, gult lys de gangene du ikke trenger full lysstyrke. Dette som beskytter øynene dine fra det blå lyset som kan skape trøbbel for Ole Lukkøye.

De aller fleste nye skjermer har nå low blue light mode, eller eye saver mode, som noen produsenter kaller det. I tillegg er dette også en funksjon du kan slå på i Windows. 

Her er noen gode skjermer med denne funksjonen: 

Om du har en Mac, kan du kan også prøve software som f.lux eller funksjonen Night Shift. 

(Men bare så det sagt: Vi vet egentlig alle at TikTok-ting på mobiltelefonen er den største søvntyven. Legg den fra deg. Gå og legg deg.) 

Les alt om PC-skjermer på vår samleside «Riktig PC-skjerm på arbeidsplassen»

Se vår skjerm-guide