Thunderbolt og USB-C – hva er forskjellen?

De ser helt identiske ut, men er likevel så forskjellige. Den ene dobbelt så rask som den andre. «Jeg var fullstendig uvitende om dette», sier youtuberen Ryan Lecocq. Da han skjønte forskjellen, gråt han. Om denne artikkelen får deg til å ta til tårene, håper vi det er fordi den bringer deg klarhet i forskjellen mellom Thunderbolt og USB-C 3.2.

Thunderbolt pluggDe ser ut som eneggede tvillinger, Thunderbolt 3 og USB-C 3.2. Det er ikke rart. Plugg og port er identiske. Men la deg ikke lure. Den ene er nemlig dobbelt så rask som den andre. Vi snakker da om Thunderbolt 3, som er utviklet av Apple og Intel, hvis eneste ytre kjennetegn er at plugg og port er merket med en lyn-logo. Thunderbolt gjør opp til 40 gigabit per sekund (Gbps) på god dag, og de er det 365 av i året. Dens prikk like motpart, USB-C 3.2, gjør gjerrige 10 Gbps (Gen 2) eller 20 Gbps (Gen 2x2) i forhold.

Så lenge pluggen passer i porten, kan du bruke dem om hverandre. De nyeste versjonene av USB eller Thunderbolt er kompatible med tidligere versjoner, og Thunderbolt kan gjøre alt det USB-C 3.2 kan – men ikke motsatt.

Mer om det i slutten av artikkelen – men først, litt historie.

Litt USB og Thunderbolt-historie

USB (Universal Serial Bus) er en bransjestandard for kabler og plugger som kobler datamaskiner sammen. USB ble spesifisert i forrige årtusen, og de første USB 1.1-enhetene kom på markedet i 1998. Makshastigheten på dataoverføring var 12 megabit per sekund.

I 2000 ble USB 2.0 lansert. Med en USB 2.0-kabel kunne du overføre data mellom enheter i en hastighet på 60 MBps (megabyte per sekund), som tilsvarer 480 Mbps (megabit per sekund).

USB 3.0 kom i 2011, med en kapasitet på 5 Gbps. To år senere ble USB 3.1 lansert (som nå heter USB 3.2, les mer om navneforvirringen her) med en hastighet på hele 10 Gpbs, som i neste generasjon (Gen 2x2) ble høynet til 20 Gbps (USB 3.2 SuperSpeed).

Her ser du de ulike USB-pluggene som er i bruk i dag:

usb vs thunderbolt

USB type A er velkjent for de fleste og brukes fortsatt. USB type C er den vendbare pluggen som brukes av både Thunderbolt og USB-C 3.2.

Thunderbolt ble lansert i 2011. Thunderbolt 2 kom i 2013 i Apples datamaskiner, da med 20 Gbps hastighet. Disse brukte  Mini DisplayPorten. Thunderbolt 3 kom i 2015, med USB-C som plugg.

Les også: PC-skjermen er den nye dockingen

Så hva er eeegentlig forskjellen på Thunderbolt 3 og USB-C 3.2?

Du kan koble en Thunderbolt 3-kabel til en USB-C 3.2-port, og motsatt, men det vil begrense yteevne og muligheter. Her er listen over hvilke styrker Thunderbolt har:

  • Dataoverføring: 40 gigabit per sekund med Thunderbolt, 10 Gbps med USB-C.

  • Lyd og bilde: Thunderbolt 3 kan vise video på to 4K-skjermer eller en 5K-skjerm, mens USB-C kun kan vise på én 4K-skjerm.

  • «Single cable docking»/ seriekobling: Du kan seriekoble opp til seks enheter med Thunderbolt (datamaskiner, harddisker, skjermkort osv.). Selv om en USB-C-skjerm kan brukes som en «hub», kan man ikke seriekoble på denne måten.

Gamere kan også glede seg over muligheten til å spille med rå grafikk fra eksterne grafikkort.

Les også: AMD vs. Intel – hvem vinner prosessor-kappløpet?

Thunderbolt 4 og USB4

Det er vel bare i IT-bransjen at oppfølgeren er bedre enn originalen, men det er bare å glede seg. Nå ryktes det at USB4 er på vei, og vil være å få kjøpt i enheter i en nettbutikk nær deg en eller gang i 2020. (Den nye serien MacBook fra Apple har USB4-porter.) Den vil være like rask som Thunderbolt 3 og være langt billigere enn Thunderbolt, som Intel krever penger av produsentene for å bruke. I januar 2020 ymtet Intel frempå at Thunderbolt 4 var i emning. Den skulle visst ikke være raskere, så akkurat hva den er bedre på gjenstår å se.

Vi kommer definitivt til å skrive om det.

New call-to-action

Først publisert: 18. november 2020
Oppdatert: 16. april 2021