Intel har siden 1978 vært markedslederen innen mikroprosessorer. Da kom x86-strukturen som IBM tok i bruk i sine datamaskiner. I det siste har Intel hatt leveringsproblemer, og med AMDs lansering av Ryzen 7, Samsungs Snapdragon og Apples ARM-prosessorer – som slår Intel både på pris og performance – er posisjonen deres alvorlig truet.
Litt IT-historie helt først
Grunnleggerne av Silicon Valley er de som ofte kalles «de svikefulle åtte». Tilnavnet fikk de da de forlot Shockley Semiconductor Laboratory i 1957 og startet Fairchild Semiconductor. Den svekne var den autoritære og upopulære lederen, William Shockley. Han var Nobelprisvinner, men en langt bedre forsker enn han var businessmann. To av de åtte (Robert Noyce og Gordon Moore) startet i 1968 Intel. Året etter, i 1969, så AMD dagens lys, gründet av en Fairchild-ansatt ved navn Jerry Sanders.
Intel, AMD (og Samsung)
De to konkurrentene ligger et steinkast unna hverandre i Santa Clara, California. Målt i antall ansatte og omsetning er AMD en mygg i forhold til storebroren Intel. De to er imidlertid ikke alene i sandkassa. Den sør-koreanske giganten, Samsung, er større enn de begge – og veldig sulten. Samsung produserte på femtitallet sukker, har drevet med alt mellom himmel og jord, og kom først på banen med mikroprosessorer i 1998, da de gikk i ledtog med Compaq.
Mindreverdighetskomplekset til AMD har for lengst bleknet
AMDs prosessorer ble i mange år blitt sett på som dårligere enn Intels – blant annet hadde de et problem med at de ble veldig varme. På slutten av nittitallet begynte AMD å investere mer for å ta igjen forspranget, og i 2003 lanserte de Athlon 64 – en kraftig mikroprosessor med bedre specs enn Intels beste produkt på den tiden. De tok da markedsandeler, spesielt innen gaming-segmentet. Intel og ADM konkurrerte videre side om side. I 2006 lanserte begge sin egen dobbeltkjerne-prosessor (duo core) og deretter quad. I 2017 ble lillebror brått voksen. AMD sjokkerte markedet ved å lansere Ryzen 7 – en prosessor som kostet halvparten av Intels Core i7, og med bedre yteevne. AMD og Intel var nå jevnbyrdige.
20-tallet vil bli et ellevilt kappløp
Vi tror vi vil se et ellevilt kappløp om CPU-markedet i 2020 og videre. Til tross for at Intel i 2019 annonserte sin 10th Gen Core-prosessor med innebygget Thunderbolt 3, har de et AMD med vind i seilene å bekymre seg over. Med fokus på high end-markedet, og som hoffleverandør til Apple, har Intel også sine problemer, spesielt med MacBook Pro. Apple har gjort den stadig tynnere, men Intel har ikke klart å innfri lanseringen av tilsvarende tynne og kraftige CPU-er, og det hele har blitt en het potet, (pardon the pun).
2020 kan trolig bli året da Apple bytter ut Intel med sin egen ARM-prosessor. Når det skjer, vil Apple kunne slå sammen iOS og macOS, noe som vil gjøre det billigere å produsere programvare, mobiltelefoner og maskiner for Apple. For Intel vil det bety tapte markedsandeler, og sannsynligvis vil de miste flere hardware-produsenter, som vil gjøre det samme. Samtidig har Samsung (med Galaxy Book S) slått Apple i kappløpet om første laptop med ARM-prosessor (Snapdragon 8cx), og kan gi deres MacBook Air tøff konkurranse.
Men inni er vi like ...
Den eneste muligheten Intel har nå, er å komme på banen med prosessorer som kan konkurrere med AMD, Apple ARM og Snapdragon både på pris og yteevne. «Intel Inside» var en gang det ypperste kvalitetsstempelet på en datamaskin – i dag betyr det mindre hvilket brand som preger prosessoren. Som brukere vil vi knapt merke noen forskjell.