Beskytt deg, ditt og dine mot lynnedslag

Hvert år blir 35 nordmenn truffet av lynet. Det blir registrert over 100.000 lynnedslag, de fleste i løpet av sommermånedene, og hver tredje nordmann har fått elektrisk utstyr ødelagt av lynet.

Visste du at Tor og hammeren hans kan ødelegge elektronisk utstyr i en kilometers radius fra der han slår ned? Om nedslaget følger strømledningene, kan ødeleggelsene spre seg enda lenger.

Folk flest vet at de bør trekke ut støpselet fra TV-en, vaskemaskinen, kaffemaskinen og andre kostbare elektroniske apparater når lynet melder sin ankomst. Fryser og kjøleskap bør du la stå plugget i, men husk å koble fra modemet når du først er i gang.

Data utsatt for torden

Akkurat nå ligger det gigabytes med data lagret på datamaskiner spredt rundt i landet. Mange bedrifter har fortsatt med hjemmekontor etter pandemien og sendt IT-utstyret hjem med de ansatte. Det er bare det at de har tenkt lite på sikkerheten til disse dataene.

En ting er brannmurer og hackerangrep, men en helt annen ting er kortslutning på grunn av lynnedslag. De ansatte har kanskje installert seg hjemme med maskin og skjerm fra arbeidsgiver. Men er de beskyttet like godt hjemme som de er på arbeidsplassen, og hvem tar regninga om uhellet er ute og kostbart IT-utstyr blir ødelagt?

I 2014 ble verdier for 550 millioner kroner skadet av lynet, i 2021 var tallet «kun» cirka 100 millioner. En ganske kjip kostnad, når det tross alt finnes en del forebyggende tiltak.

Sommeren er høysesong for lynnedslag

La oss se på hva hver enkelt ansatt kan gjøre. Det er en rekke tiltak som kan iverksettes for å begrense skadene, og her bør alle handle raskt siden sesongen for nærgående tordenvær er juni, juli og august.

Man skal naturligvis først og fremst beskytte liv og verdier. Det er få som dør av lynnedslag, kun fire personer fra 2000 til 2017. Men, lyn kan forårsake brann og tap av store verdier. Det er i størst grad huselektronikken det går hardt ut over.

Lyn er kraftige saker

Tenk bare på hva de ansatte kan miste om PC-en ryker – bokstavelig talt. Her har de lagret data for store verdier og kanskje ikke alt er i skyen slik dere hadde tenkt det skulle være.

Hva med familiebildene, eller dokumenter og verdipapirer som ingen vil miste? Et lynnedslag kan ha en indre temperatur på opptil fem ganger solens overflate (30.000 grader) og en strømstyrke på opptil 200.000 ampere som tilsvarer 3000 bilbatterier, ifølge forskning.no. Det slår lett ut en datamaskin som står ubeskyttet koblet i stikkontakten.

Beskytt verdier med overspenningsvern

Vårt forslag til løsning er å montere overspenningsvern på hjemmekontoret. Forsikringsselskapet If skriver at dersom du ikke har overspenningsvern montert i stikkontaktene i tillegg til overspenningsvernet i sikringsskapet, må du fortsette å trekke ut alle ledningene når det begynner å tordne.

Overspenningsvernet fungerer slik at det flater ut plutselige endringer i den elektriske spenningen og forhindrer dermed at elektronikken blir skadet.

Det kan også være smart å ha et overspenningsvern med batteribackup koblet til både PC og modem slik at du rekker å lagre innholdet du har på maskinen før strømmen blir borte.

Beskytt verdier med Trygghetsavtalen 

Et annet forslag er Trygghetsavtalen. Når du investerer i teknologi til bedriften din, er det viktig å sikre disse verdifulle eiendelene mot uforutsette hendelser - som lynnedslag. Vår Trygghetsavtale tilbyr omfattende beskyttelse som dekker alminnelige uhell som fall- og støtskader, væskeskader og lynnedslag.

Avtalen dekker også tyveri ved innbrudd, inkludert fastmontert utstyr i biler, og gjelder hele døgnet, over hele verden – også under flytting.

Gode råd under tordenvær

Og skulle det først brake løs så har seniortekniker Oddgeir Rokseth ved SINTEF noen gode råd han gjerne deler i denne artikkelen.

Du skal holde deg unna metalliske føringer i huset som for eksempel strøm- og vannledninger. Ikke legg deg i badekaret, og hvis du skal telefonere så bruk en mobiltelefon som ikke er koblet i laderen. Er du utendørs så skal du ikke søke ly under store trær, men heller ikke befinne deg på åpent hav eller store, åpne sletter. Og i hvert fall ikke med en paraply eller golfkølle i hånda.

Vil du følge tordenværets bevegelser så anbefaler jeg Meteorologisk Institutts side Lyn.met.no. Ha en trygg og god sommer!