Samsung versus Apple

Mange mener mye om de populære telefonene. Er egentlig iPhone mer brukervennlig enn Samsung, og hvor stor er forskjellen når vi ser på ytelse og pris?

Samsung og Apple er de som selger desidert flest mobiler i verden. Samsung solgte 69 millioner mobiltelefoner tredje kvartal 2021 og 80,4 millioner i samme periode 2020. Apple solgte 56,6 millioner mobiler bare i første kvartal av 2022.

Apple og Samsung er størst også i Norge

Ser vi på Norge isolert, er Apple og Samsung enda større. De to aktørene står alene for 90 % av mobilsalget på Komplett Bedrift.

Sammenligner vi salget av iPhone 13 Pro, som kom i september 2021 med flaggskipet til Samsung, Galaxy S21 Ultra fra januar samme år, ser vi at iPhone har et lite overtak på salgsstatistikken.

De to merkevarene har siden 2011 hatt en uenighet rundt et patent der det hele endte med at Samsung måtte betale Apple 4,6 milliarder kroner. Også kundene og tilhengerne til mobilprodusentene er uenige – hvem lager egentlig de beste telefonene? Vi kan i hvert fall skrive under på at det er stort engasjement rundt mobiltelefoni blant kundene våre.

Seks myter om flaggskipene til Samsung og Apple

Myte 1: iPhone er mer brukervennlig

Det stemmer ikke helt. En av våre ansatte har selv nylig gått fra iPhone til Samsung, og vedkommende opplever  at brukergrensesnittet har store likheter.

Men det er en liten forskjell når det gjelder mulighetene for å skreddersy Samsung-telefonen.

Apple har tatt en del flere valg for kunden og er derfor litt enklere i bruk. Men det finnes betydelig flere apper tilgjengelig for en Android-telefon, og det gir flere muligheter.

Vi kan også nevne at Samsung følger standardiserte kontakter for ladere og tilbehør, nemlig USB-C. Det kan være praktisk. På den annen side er det veldig enkelt å synce mellom ulike Apple-enheter.

Myte 2: Ytelsen skiller

På toppmodellene er det jevnt over liten forskjell på ytelsen. Flaggskipene er begge veldig gode telefoner, og det er kraft nok i massevis.

iPhone 14 Pro har mindre minne, kun 6GB RAM. En Galaxy S23 Ultra kommer med 12GB RAM. Altså dobbelt så mye minne som iPhone. Det har imidlertid ikke så mye å si for ytelsen på iPhone. De fleste av oss vil ikke merke noen forskjell. I de testene vi har sett av iPhone 14 Pro hylles den for ytelsen sin, så RAM betyr ikke alt.

Kamera har tendert til å være et av de viktigste punktene på dagsorden under lanseringene til både Apple og Samsung. Toppmodellene til begge produsentene har eksepsjonelle kamera. Begge tar bilder på proft nivå, og holder i massevis for de fleste som tar mye bilder i jobben sin. Akkurat fotografer trenger kanskje hakket bedre utstyr, men de fleste andre kommer veldig langt med mobilkamera nå til dags.

Du kan se mer her:

Begge telefonene lader raskt. Samsung Galaxy S23 Ultra har en hurtigladefunksjon som gir flere timers strøm på få minutter. iPhone 14 Pro Max er halvveis oppladet på en halvtime.

Samsung S23 Ultra

Samsung Galaxy S23 Ultra

Myte 3: Det er en betydelig prisforskjell

Apple og Samsung har som vane å lansere sine nye telefonmodeller på hver sin kant av året. Derfor skjer det at de bytter på hvem sin regjerende toppmodell som er dyrest. I skrivende stund ligger er toppmodellen fra Samsung litt over konkurrenten fra Apple. Dette er naturlig, da Apple-modellen er rundt et halvt år gammel, mens Samsung veldig nylig lanserte sin nye toppmodell.

Myte 4: Du vil slite dersom du bytter OS

Her er vi ikke enig. Hvis du har et betydelig antall apper, derimot, er det litt mer trøblete. Disse må lastes ned på nytt.

Mange dropper å gå over til ny mobil med annet operativsystem fordi de er redde for å miste viktig innhold som kontakter, bilder, filmer med mer. Det stemmer at dette var et problem tidligere, men det har skjedd mye siden den gang, så det stemmer ikke lenger.

Dersom du går fra iPhone til Samsung følger det med en liten overgang som enkelt kobler sammen ny og gammel enhet. Vipps, så får du opp valg om kopiering og synkronisering. Det er noen flere steg dersom du går fra Samsung til iPhone, men også dette går smidig med appen Move to iOs.

Myte 5: Du burde velge iPhone som jobbtelefon

Her er det vanskelig å gi et entydig svar, ettersom modellene har tilnærmet lik ytelse.

Det vanligste er å ha kun én telefon man bruker både på jobb og hjemme, så her kommer personlige preferanser og bruk inn. Trolig velger en rekke bedrifter Samsung til sine ansatte på grunn av pris, mens andre arbeidsplasser kan velge å bruke iPhone som et trekkplaster for å fremstå som en som en attraktiv arbeidsplass.

Tips: Dersom bedriften skal kjøpe inn mange mobiler er det mulig å gjennomføre massekonfigurering via Apple DEP og Samsung Knox som gjør mobilene klare til bruk. Dette sparer IT-avdelingen for kostbar tid.

iPhone 14-1

Apple iPhone 14 Pro

Myte 6: Det finnes kun ett alternativ

Her er vi selvfølgelig uenig. Det er mange veldig gode alternativer på dagens marked. Noen av disse er OnePlus og Xiaomi. Disse er til gjengjeld rimeligere, noe som neppe er noen ulempe. Det har skjedd mye de siste årene, og disse produsentene er i dag fullgode alternativer.

Hvorfor velger flertallet likevel iPhone og Samsung?

Det er trolig fordi de ikke fullt så kjente produsentene får mindre redaksjonell omtale i Norge, i tillegg til mindre hyppig markedsføring sammenlignet med de store merkevarene.

Dessuten tror vi manges synes det er trygt å kjøpe den samme mobilen som alle andre, og for noen er nok Apple og Samsung større statussymbol.

 

kbno_se_alle_mobil_q124_mainbrd

 

Opprinnelig publisert 13. juni 2019
Oppdatert 26. april 2024