Apple eller Samsung

Mange mener mye om de populære telefonene. Er egentlig iPhone mer brukervennlig enn Samsung, og hvor stor er forskjellen når vi ser på ytelse og pris?

Covid-19 har gitt salget av smartphones en trøkk. Mangelen på deler og utfordrende forsyningslinjer gjør at  det totale salget av smartphones gikk ned 6,7 prosent i tredje kvartal 2021.

Samsung, Apple og Xiaomi er gigantene,  og disse tre merkene kontrollerer nesten halvparten av det globale markedet. 

Samsung solgte 69 millioner mobiltelefoner tredje kvartal 2021, kun mot 80,4 i samme periode 2020. Apple har har økt salget av iPhone fra 41,7 til 50,4 millioner enheter.. 

Huawei, som yppet seg for noen år siden, fikk et kraftig skudd for baugen da de ble utestengt fra Google Play.

Apple og Samsung er størst også i Norge

Ser vi på Norge isolert, er Apple og Samsung enda større. De to aktørene står alene for 90 % av mobilsalget på Komplett Bedrift.

Sammenligner vi salget av iPhone 13 Pro, som kom i september 2021 med flaggskipet til Samsung, Galaxy S21 Ultra fra januar samme å, ser vi at iPhone har et lite overtak på salgsstatistikken.

De to merkevarene har siden 2011 hatt en uenighet rundt et patent der det hele endte med at Samsung måtte betale Apple 4,6 milliarder kroner. Også kundene og tilhengerne til mobilprodusentene er uenige – hvem lager egentlig de beste telefonene? Jeg kan i hvert fall skrive under på at det er stort engasjement rundt mobiltelefoni blant kundene våre.

Ikke ulikt bilkundene, har også mobilkundene sine klare favoritter som de er lojale til. Det er to tydelige bolker, og det kommer klart frem i kommentarfelt at det er mye sterke meninger ute og går. Når det gjelder mobiltelefoner er engasjementet stort.

Seks myter om flaggskipene til Samsung og Apple

Myte 1: iPhone er mer brukervennlig 

Det stemmer ikke helt. Jeg har selv nylig gått fra iPhone til Samsung, og jeg vil si at brukergrensesnittet har store likheter.

Men det er en liten forskjell når det gjelder mulighetene for å skreddersy Samsung-telefonen.

Apple har  tatt en del flere valg for kunden og er derfor litt enklere i bruk. Men det finnes betydelig flere apper tilgjengelig for en Android-telefon, og et gir flere muligheter.

Jeg kan også nevne at Samsung følger standardiserte kontakter for ladere og tilbehør, nemlig USB-C. Det kan være praktisk. På den annen side er det svært enkelt å synce mellom ulike Apple-enheter.

Myte 2: Ytelsen skiller

På toppmodellene er det jevnt over liten forskjell på ytelsen. Flaggskipene er begge veldig gode telefoner, og det er kraft nok i massevis.

iPhone 13 Pro har mindre minne, kun 6GB RAM. En Galaxy S21 Ultra har 16GB RAM. Det er nesten tre ganger så mye minne som iPhone. Det har imidlertid mest å si om du multitasker mye. De fleste av oss vil ikke merke noen forskjell. Og ærlig talt, i de testene jeg har sett av iPhone 13 pro, så vinner den så å si alt likevel, så RAM betyr ikke alt.

Jeg vil påstå at det nye kameraet som sitter i iPhone 13 Pro er det beste kameraet du får tak i i en mobiltelefon i dag. Se en sammenligning her.

Batterikapasiteten viser at iPhone 13 Pro kan spille av video i 22 timer, og det kan jammen Samsung Galaxy S21 Ultra. Du kan se mer her:

Begge telefonene lader raskt. Samsung Galaxy S21 Ultra har en hurtigladefunksjon som gir det flere timers strøm på få minutter. iPhone 13 Pro Max er halvveis oppladet på en halvtime.

Samsung Galaxy S21

Samsung Galaxy S21 Ultra

Myte 3: Det er en betydelig prisforskjell

ingen betydelig forskjell og slike sammenlingninger forandrer seg. I skrivende stund ligger er toppmodellen fra Apple litt over konkurrenten fra Samsung. Dette er naturlig, da Samsung-modellen snart er et år gammel og har fått noen prisjusteringer. Samsung kommer nok med ny toppmodell januar 2022. Vi får se da.

Myte 4: Du vil slite dersom du bytter OS

Her er jeg ikke enig. Jeg har som sagt nettopp gått over selv, og det gikk veldig greit. Hvis du har et betydelig antall apper, derimot, er det litt mer trøblete. Disse må lastes ned på nytt.

Mange dropper å gå over til ny mobil med annet operativsystem fordi de er redde for å miste viktig innhold som kontakter, bilder, filmer med mer. Det stemmer at dette var et problem tidligere, men det har skjedd mye siden den gang, så det stemmer ikke lenger.

Dersom du går fra iPhone til Samsung følger det med en liten overgang som enkelt kobler sammen ny og gammel enhet. Vipps, så får du opp valg om kopiering og synkronisering. Det er noen flere steg dersom du går fra Samsung til iPhone, men også dette går smidig med appen Move to iOs.

Myte 5: Du burde velge iPhone som jobbtelefon

Her er det vanskelig å gi et entydig svar, ettersom modellene har tilnærmet lik ytelse.

Det vanligste er å ha kun én telefon man bruker både på jobb og hjemme, så her kommer personlige preferanser og bruk inn. Trolig velger en rekke bedrifter Samsung til sine ansatte på grunn av pris, mens andre arbeidsplasser kan velge å bruke iPhone som et trekkplaster for å fremstå som en som en attraktiv arbeidsplass.

Tips: Dersom bedriften skal kjøpe inn mange mobiler er det mulig å gjennomføre massekonfigurering via Apple DEP og Samsung Knox som gjør mobilene klare til bruk. Dette sparer IT-avdelingen for kostbar tid.

iPhone 13 256GB Midnight

Apple iPhone 13 Midnight

Myte 6. Det finnes kun ett alternativ

Her er jeg selvfølgelig uenig. Det er mange veldig gode alternativer på dagens marked. Noen av disse er OnePlus og Xiaomi. Disse er til gjengjeld rimeligere, noe som neppe er noen ulempe. Det har skjedd mye de siste årene, og disse produsentene er i dag fullgode alternativer, der spesielt OnePlus 8 8GB+128GB Onyx Black utmerker seg.

Hvorfor velger flertallet likevel iPhone og Samsung?

Det er trolig fordi de ikke fullt så kjente produsentene får mindre redaksjonell omtale i Norge, i tillegg til mindre hyppig markedsføring sammenlignet med de store merkevarene.

Dessuten tror jeg manges synes det er trygt å kjøpe den samme mobilen som alle andre, og for noen er nok Apple og Samsung større statussymbol.

New call-to-action

Opprinnelig publisert 13. juni 2019
Oppdatert 9. des 2021