Hvor mange PC-skjermer trenger du på arbeidsplassen?

Har du det ideelle skjerm-oppsettet, eller er det på tide å oppdatere arbeidsstasjonen din? Bør du ha to eller tre skjermer? Eller kanskje en stor ultrawide? Ved å jobbe med flere skjermer kan du øke produktiviteten med opptil 42 prosent.*

Flere skjermer gir en mer effektiv arbeidshverdag

Hvis du holder på med mer enn én oppgave om gangen, merker du raskt behovet for å ha flere skjermer. Kanskje har tanken allerede slått deg, at det hadde vært praktisk med en andre eller tredje skjerm? Noen liker å jobbe med tre skjermer, slik at de kan ha e-posten på en separat skjerm, for eksempel.

Les alt om PC-skjermer på vår samleside «Riktig PC-skjerm på arbeidsplassen»

Jo flere PC-skjermer, desto bedre?

Jo flere arbeidsoppgaver du holder på med samtidig, jo større vil behovet for flere skjermer være. Jobber du med et Excel-ark, et Word-dokument og i tillegg vil ha et blikk på e-posten din, kan tre skjermer være en smart løsning. Eller hvis du ofte sitter og kopierer fra et skjema til et annet eller oversetter tekst. Da trenger du to skjermer til arbeidsoppgaven din, og det kan være fint å ha en egen skjerm i tillegg, hvor du kan betjene e-posten eller løse andre arbeidsoppgaver som dukker opp fortløpende, uten å måtte stenge vinduene du jobber i.

Hvis arbeidsdagen din preges av oppgaver som dette, er det en indikator på at du bør vurdere flere skjermer:

  • du går stadig fra ett program til et annet
  • du kopierer og limer inn innhold fra én kilde til en annen
  • du sammenligner to dokumenter side om side
  • du skriver tekster basert på kildemateriale
  • du jobber med økonomiske rapporter
  • du sammenligner et originalt bilde med det et du har bearbeidet
  • du jobber med varebeholdning og lagerstatus
  • du jobber med store regneark og rapporter
  • du ønsker å holde et vindu med en chat åpen mens du jobber med noe annet

For at du skal ha utbytte av å ta skrittet fra 2 til 3 skjermer, skal du ha god kontroll og oversikt over det du driver med. Noen utfordringer med å ha tre skjermer er at distansen du skal føre musepekeren for å komme fra en oppgave til neste kan bli så lang at det over tid vil bli en belastning for arm, albue og håndledd.

Det er også utfordrende å finne en god måte å plassere tre skjermer på pulten. Har du ikke et godt system og en solid koordinering, kan det bli mer rot enn effektivitet, i alle fall før du kommer inn i det og får organisert alt i et oppsett som fungerer for deg.

New call-to-action

Pivot i skjermfoten

Med en pivot-funksjon i skjermfoten har du muligheten til å snu skjermen i alle retninger, og bildet vil justere seg slik at det hele tiden er lesbart for deg. Slik kan du lese et helt Word-dokument, med hele sider, i en størrelse og oppløsning som er behagelig for øynene dine. En vanlig skjerm vil kaste bort en del plass på sidemarger og utnytter ikke skjermplassen optimalt. Jobber du mye med tekst, vil det være en fordel å investere i en pivot, slik at du kan lese på samme måte du gjør i en bok eller på et ark.

Les mer om PC-skjermer på vår samleside.

Ultrawide er fremtiden

Å finne riktig innsynsvinkel, slik at det er behagelig å jobbe foran alle skjermene, blir mer utfordrende jo flere skjermer du har. Hvis behovet for tre skjermer først gjør seg gjeldende, er en stor ultrawide-skjerm ofte en bedre løsning. Med sin buede form (curved) og store kapasitet vil det totalt sett gi en behageligere og mer effektiv arbeidsstasjon. Her ser du den prisbelønte superbrede, buede 49-tommeren fra Philips:

498P9 philips 49 curved skjerm

→ Se vårt utvalg av «curved ultrawide»-skjermer

Det aller viktigste å se på når du skal finne riktig skjermløsning for deg, er å velge ut fra de reelle behovene din arbeidshverdag byr på. Om det er én ultrawide-skjerm eller to separate, er et spørsmål om preferanse.

Jeg tror ultrawide er skjermløsningen som vil dominere fremover.

* Tallet som er nevnt i ingressen stammer fra Jon Peddie Research (2017).

New call-to-action

Først publisert: 12. des. 2018.
Oppdatert: 30. nov. 2020.