Ultrawide skjerm

Jobber du på flere skjermer samtidig? Føler du behovet for å utvide horisonten? Ikke bare er ultrawide-skjermer utrolig kule. De gir deg en helt ny arbeidshverdag med alt på samme skjerm. Selv går jeg aldri, aldri, aldri tilbake til to skjermer.

Ultrawide, sa du?

En ultrawide skjerm (eller "ultrabred" på godt norsk) er i størrelsesformatet 21:9, akkurat som et kinolerret. Den tradisjonelle PC-skjermen er i 16:9. Ultrabrede skjermer er ofte buet (eller curved), som gjør at øynene dine ikke trenger å skifte fokus når de flytter seg fra midten av skjermen til kanten. Med en ultrabred skjerm kan du ha flere programmer, Word-dokumenter, ja hva enn du vil, åpne på samme tid, ved siden av hverandre. Hvor kult er ikke det?

Les også: PC-skjermen er den nye dockingen

Fra to skjermer til én?

Det første store skrittet var å gå fra én skjerm til to, hvor du kan jobbe fra en og samme maskin på begge skjermer. Det var fremdeles hipt i 2008, men nå er én ultrabred skjerm som gjelder.

Det er flere gode grunner til det:

  • Du får en ryddigere kontorplass
  • Du sparer penger, da én stor skjerm er billigere enn to små
  • Du kan koble to kilder til samme skjerm (f.eks. en pc og en mac, hvis du vil)
  • Du kan vise flere programvinduer samtidig, som Excel og Word
  • Du kan jobbe mer effektivt
  • Du skåner øyne, nakke og skuldre, med lik avstand fra øynene til hele skjermen (hvis den er buet*)
  • Den ser kul ut, så den har en wow-effekt på uinnvidde

Ultrawide passer like godt til hjemmekontoret som til bortekontoret, her illustrert med en lekker (ikke curved) Svive-skjerm:

IMG_0086-JPG

Les også: Hvor mange PC-skjermer trenger du?

Start på minst 30 tommer

Den bredeste skjermen på markedet i dag er den superbrede, buede 49-tommeren fra Samsung, som du ser her i all sin herlige 1,2 meters prakt:

Samsung 49" gamingskjerm Odyssey G9 Neo Skjermer

Den er kanskje «overkill» for de fleste, men du bør ikke gå under 30 tommer om du vil hente ut alle fordelene med en buet skjerm. Her er noen gode alternativer.

Denne sammenligningen illustrerer det kanskje lettere:

  • En 34" ultrawide-skjerm tilsvarer to vanlige 24"-skjermer
  • En 49" ultrawide-skjerm tilsvarer to vanlige 27"-skjermer

USB-C

En annen ting å tenke på er at du kan fjerne behovet for docking-stasjon om du velger en skjerm med USB-C. Denne tilkoblingen gir lynrask overføring av video, lyd og data. I tillegg er den kraftig nok til at du kan bruke den som strømforsyning til din bærbare PC. 

Les også: Thunderbolt og USB-C – hva er forskjellen?

Konklusjon

Dersom du går fra å jobbe på to eller tre separate skjermer, vil det å gå over til en ultrawide skjerm være som å kjøre på en humpete skogsvei og så ta av ut på en bred, nyasfaltert motorvei. Jeg kan ikke annet enn å anbefale det.

→ Se vår skjermguide og vårt utvalg av «curved ultrawide»-skjermer

Se vårt store utvalg av skjermer over 35"

Først publisert: 23. januar 2019
Oppdatert: 21. februar 2023