skal du velge 13, 14 eller 15-tommer PC?

Det er mange hensyn du må ta når du skal finne den rette PC for jobben. Størrelsen er en av disse og du bør tenke godt gjennom ditt valg. Hovedsakelig er det et valg mellom 13, 14 eller 15 tommers skjerm.

Det vil si – de fleste skjermene er enten 13,3 eller 15,6 tommer. Det er i dette spennet så og si alle laptoper som selges, befinner seg. For å ta det først; en tomme er 2,54 centimeter. Og når vi snakker om tommer på skjerm så er det målt diagonalt fra hjørne til hjørne. Forskjellen mellom 13 og 15 tommers skjerm utgjør en hel del i kvadratcentimeter skjermflate.

Muligheter med 15-tommer PC

Den fysiske størrelsen på skjerm og maskin har i utgangspunktet ikke noen innvirkning på ytelsen. Dersom du primært bruker maskinen til enkel tekstbehandling eller lignende behøver ikke maskinen å være spekket med en avansert prosessor og mye minne som er ment for å håndtere tyngre programmer, og du kommer langt på vei med ett integrert skjermkort.

Om du derimot håndterer krevende programmer i løpet av arbeidsdagen, for eksempel hvis du driver med redigering av foto eller video, trenger du en kraftig maskin. I mange 15-tommer maskiner kan du både få større prosessorer og eksternt skjermkort til. Da er valget ditt enkelt.

Før var lagring en avgjørende faktor for mange, dette har endret seg de siste årene da skylagring gir tilnærmet ubegrenset med plass. Men dersom du ikke har tilgang til (eller stoler på) skylagring og har behov for mye plass, skal du vite at mange 15-tommer maskiner har mulighet for to, interne harddisker.

13-tommer PC på reise

De fleste arbeidstakere bruker i dag en bærbar maskin, enten de stort sett jobber ved pulten sin eller er på farta. Uansett vil de ha behov for å frakte med seg maskinen, enten det er i et møte på huset, ute hos kunder, eller de skal jobbe hjemmefra. Ved valg av størrelse på en ny bærbar maskin er behovet for å frakte den avgjørende.

Til ansatte som er mye borte fra kontoret er 13-tommere et opplagt valg grunnet lav vekt, og liten størrelse. Det gjør maskinen mer behagelig å ha med ut på reiser både når det gjelder plass og bruk. På de fleste PCer har du har dessuten mulighet til å koble maskinen til en dockingstasjon, slik at du får koblet den til en større ekstern skjerm når du er tilbake på kontorplassen.

Mange arbeidstakere har også behov for å logge seg på hjemme. Slik bruk krever at PC-en er utholdende og har god byggekvalitet. Opp og ned av pc-veska og ut og inn av dockingstasjonen fører til større slitasje på maskinen. Det er ikke mye som skiller skjermstørrelsen fra hverandre, men du skal gå for en proff-PC som er mer hardfør enn en hjemme-PC.

Med økt størrelse øker også vekten. De færreste 15-tommer maskinene veier under 2 kilo, mens en 13-tommer maskin kan veie ned mot en drøy kilo og er langt mer behagelig i skulderveska enn de store.

New call-to-action

Batteritid er uavhengig av størrelse

Vekten avhenger som regel av tre ting i tillegg til selve chassiet, altså karosseriet på maskinen. Prosessoren, lagringsenheten og batteriet. Utviklingen har gått i retning av stadig slankere og lettere maskiner. Spesielt har batteriteknologien utviklet seg enormt de siste årene. Nå får du pc-er utstyrt med kraftige batterier, som veier en brøkdel av det de gjorde tidligere.

Det er ikke merkbare forskjeller i batterikapasitet på en 13- og en 15-tommer maskin. Din Side gjorde for en stund tilbake denne testen av batterikapasitet og ladetid som er verdt å lese. Samtidig skal du huske at med oppdatert programvare vil du alltid ha best mulig batterikapasitet.

Les også vår samleside om jobb-PC.

Numerisk tastatur på 15-tommer maskin

En 15-tommer er uslåelig når du har behov for en større arbeidsflate i form av større skjerm og tastatur. I tillegg kommer de aller fleste 15-tommer maskiner med numeriske taster, noe som kommer godt med når du eksempelvis jobber med Excel og regneark. En 13-tommer maskin tilbyr heller flere spesial- og multimediataster for volum og lignende. Macbook har for eksempel lansert en såkalt touchbar på sine maskiner hvor du finner en rekke spesialfunksjoner og taster i en langsgående skjerm på toppen av tastaturdelen.

Dette er de viktigste faktorene jeg mener du bør legge vekt på når du skal velge ny maskin. Sist, men ikke minst så vil prisen naturligvis være utslagsgivende. De minste PC-ene (12,5 og 13,3 tommer) lages i så små opplag at de kan være kostbare å kjøpe. Ut over det er som regel en stor PC dyrere. Mitt poeng er at ditt valg alltid må begrunnes i et behov ut fra de arbeidsoppgavene og bruksmønsteret du har.

7 huskeregler nar du skal skifte PC