Forskjellen på 13, 14 og 15 tommers PC

Hvor mange tommer bør du gå for når du skal velge riktig bærbar PC? Hovedsakelig står valget mellom 13, 14 eller 15 tommer. Her får du litt hjelp på veien.

De fleste skjermene er enten 13,3 eller 15,6 tommer. Det er i dette spennet så og si alle laptoper som selges befinner seg. For oss metriske mennesker er det også greit å være klar over at en tomme er 2,54 centimeter. For å måle tommer på en skjerm, måler du diagonalt fra hjørne til hjørne. Forskjellen mellom 13 og 15 tommers skjerm utgjør en hel del i kvadratcentimeter skjermflate.

Se våre mest populære bærbare PC-er her:

Muligheter med 15-tommer PC

I forhold til «Tommeliten» (13-tommeren), er skjermen på en 15-tommer relativt stor. Det vil si at du kan jobbe ganske lenge på en slik skjerm uten at skjermstørrelsen føles for liten og det sliter på øynene dine.

Den fysiske størrelsen på skjerm og maskin har i utgangspunktet ingen innvirkning på ytelsen. Hvis du primært jobber med e-post og tekstbehandling eller lignende, trenger du ikke en avansert prosessor og mye minne. Da kommer du langt med et integrert skjermkort.

Om du derimot jobber med tunge Excel-filer eller videoredigeringsverktøy, trenger du en kraftig maskin. I mange 15-tommere kan du både få større prosessor og eksternt skjermkort som tilvalg.

Før var lagring en avgjørende faktor for mange. Dette har endret seg de siste årene, da skylagring gir ubegrenset med plass. Men dersom du ikke har tilgang til (eller stoler på) skylagring og har behov for mye plass, skal du vite at mange 15-tommere har mulighet for to interne harddisker.

13-tommer PC på reise

Reiser du mye, er 13-tommeren et godt valg. Den veier lite og tar liten plass. Den er lett å ha på fanget på flyet eller på toget. Jobber du mye hjemmefra, har du sannsynligvis en ekstern skjerm du kan koble til.

Hvis PC-en følger deg på farta og mellom kontor og hjem, bør du velge en med god byggekvalitet. Opp og ned av PC-veska og ut og inn av dockingstasjonen gir slitasje på maskinen. Velg derfor en hardfør proff-PC fremfor en forbruker-PC.

Med økt størrelse øker også vekten. De færreste 15-tommere veier under 2 kilo, mens en 13-tommer kan veie ned mot en drøy kilo – langt mer behagelig i skulderveska enn de store.

Batteritid er uavhengig av størrelse

Vekten på en bærbar PC avhenger av fire ting: Chassiset (karosseriet), prosessoren, lagringsenheten og batteriet. Trenden går i retning av slankere og lettere maskiner. Spesielt har batteriteknologien utviklet seg enormt de siste årene. Nå får du PC-er med kraftige batterier, som veier en brøkdel av det de gjorde tidligere.

Numerisk tastatur på 15-tommer maskin

En 15-tommer er uslåelig når du trenger en større arbeidsflate i form av større skjerm og tastatur. I tillegg har de aller fleste 15-tommere numeriske taster. Det kommer godt med når du jobber med regneark, regnskap og/eller budsjetter. Noen maskiner har spesial- og multimediataster for lydvolum, lysstyrke og lignende.

Dette er de viktigste faktorene jeg mener du bør legge vekt på når du skal velge størrelsen på den nye maskina di. Sist, men ikke minst, så vil prisen naturligvis være utslagsgivende. De minste PC-ene (12,5 og 13,3 tommer) lages i så små opplag at de kan være kostbare å kjøpe. Utover det er som regel en stor PC dyrere. Mitt poeng er at ditt valg alltid må begrunnes i et behov ut fra de arbeidsoppgavene og bruksmønsteret du har.

På komplettbedrift.no har vi et stort utvalg maskiner, og trenger du enda litt mer hjelp til å finne ut hva som er rett for deg kan du få kjøpshjelp på telefon 33 00 51 50 fra klokken 8-16 hver dag.

New call-to-action