PC-skjermen gir deg søvnproblemer

Sliter du med å sovne om kvelden? Eller våkner du kanskje samtidig som fuglene tidlig på morgenen uten å være i stand til å sovne igjen?

Løsningen kan komme fra uventet hold: finn en PC-skjerm som er bedre for helsa di.

Søvnhormonet melatonin produseres naturlig i hjernen og er med på å sørge for at vi kjenner oss trøtte og får behov for å sove. Melatonin omtales som mørkets hormon, og varierer gjennom døgnet. Fra naturens side starter melatoninproduksjonen når det blir mørkt ute. Kroppens produksjon av melatonin hemmes kraftig av lys, og dersom vi utsetter oss for en viss type lys også på kveldstid, kan dette i verste fall lede kroppen til å tro at det fortsatt er dag og at produksjon av melatonin ikke startes.

Les mer på: Riktig PC-skjerm på arbeidsplassen

Hvis du vil være sikker på at du ivaretar søvnen din så godt det lar seg gjøre, bør du ha følgende faktorer i mente når du velger skjerm og arbeidsoppsett:

  • Filtrerer skjermen bort det blå lyset? De fleste kjenner til hvordan mobiltelefonen lar deg sette innstillingene slik at lyset på skjermen får et gulaktig skjær, isidenforblått, fordi det er mer skånsomt å se på gult lys, spesielt mot slutten av dagen og når man skal sove. Det mange ikke vet er at denne funksjonen også bør være på skjermen man sitter foran flere timer hver dag på jobb.

  • Kan skjermen justeres? Hvis skjermen din ikke kan justeres eller tiltes, risikerer du å bli støl i nakken. For å unngå nakkeproblemer er det viktig at du kan flytte skjermen opp, ned, til siden, trekke den nærmere og skyve den fra deg. Begynner du å slite med nakkesmerter, vil det lett kunne føre til søvnproblemer. Jo mer fleksibel skjermen er, desto mer fleksibel kan du være selv, noe som gjør det lettere å finne den sittestillingen som er mest behagelig for deg.

  • Har skjermen høy nok oppløsning? For dårlig oppløsning kan gjøre at du blir sittende og myse med øynene. Når øyemuskulaturen blir sliten, kan det føre til hodepine som igjen gjør at du kan slite med å sove.

  • Har skjermen flimmerfritt lys? Flimmerfritt lys er en jevnere måte å distribuere lyset fra bakerste del av skjermen og ut til deg på, som gjør det behageligere for øynene våre å se på skjermen. Pass derfor på at skjermen har flimmerfritt lys. Det er ikke noe du kan se med det blotte øyet, men skal være oppgitt i de tekniske produktspesifikasjonene.

  • Har skjermen low blue light-funksjon? Før i tiden brukte man briller for å holde ut det blå lyset fra skjermer, men nå kan du få dette som en innebygd funksjon i skjermen din. Dette kalles low blue light, og er svært gunstig for øyehelsa.

Sørger du for at så mange som mulig av disse punktene er med i produktspesifikasjonene på den nye skjermen din, ligger alt til rette for bedre søvn.

Les alt om PC-skjermer på vår samleside «Riktig PC-skjerm på arbeidsplassen»

Hvordan velge riktig PC-skjerm til arbeidsplassen?