Smerter i nakke, skuldre og rygg står for mye av sykefraværet i Norge. Pandemien gjorde det ikke bedre. Hver fjerde nordmann mener dårlig arbeidsstilling på hjemmekontoret har skylda. I denne artikkelen slår jeg et slag for skjermvett og gir noen råd til hvordan du kan forebygge unødvendige plager.
Jeg kommer ikke til å si hvor mange centimeter det bør være mellom deg og skjermen din. Variasjon er nøkkelen, men du trenger fleksible løsninger. Hvis du enkelt kan justere skjermen, så du sitter behagelig, er sjansene dine større for å unngå å bli en del av fraværsstatistikken.
Les alt om PC-skjermer på vår samleside «Riktig PC-skjerm på arbeidsplassen»
Uheldige bivirkninger med dårlig PC-skjerm
Jobber du foran en skjerm som ikke er riktig for deg, kan du oppleve å bli trøtt, sliten, tung i hodet, og dermed være en ukonsentrert og ineffektiv versjon av deg selv. I tillegg kan det gå ut over søvnkvaliteten, noe som fort får negative ringvirkninger.
Skjermtips for økt trivsel og produktivitet
Har du kontorjobb, er blikket ditt festet på skjermen i store deler av dagen. Foruten sittestilling, pultens utforming og støynivået i rommet er det to skjerm-relaterte faktorer som påvirker din trivsel og produktivitet:
- Skjermens fysiske fleksibilitet. Sørg for at skjermen står på en fot som lar deg justere den i riktig høyde. Skjermen bør kunne trekkes frem og tilbake, og helst tiltes rundt. Går ikke det, kan du kjøpe et skjermstativ eller en monitorarm.
- Manuell betjening av lys- og bildeinnstillinger på skjermen. Det er viktig at oppløsningen og lysstyrken er tilpasset den enkeltes preferanser og arbeidsoppgaver. I de høyere prissegmentene har skjermene avansert lyssensorteknologi. Skjermen justerer selv lysstyrken ut fra hvor mye lys det er i det rommet. Kommer sola inn gjennom vinduet, vil skjermen øke baklyset sitt for å kompensere, slik at skjermen ikke blir helt mørk. Når sola forsvinner igjen, vil den dempe baklyset og balansere ut lyset, slik at du slipper å myse for å se hva som står der, eller at du får et altfor skarpt lys midt i ansiktet.
Les også: Jobb uforstyrret med støydempende hodetelefoner
Mange funksjoner på skjermen, mange muligheter
Hva som er behagelig for blikket kommer an på øyet som ser. Derfor bør du velge skjermer som kan justeres manuelt. Når en ansatt får en ny skjerm, vis hen hvordan innstillingene fungerer og gjør det til en del av onboarding-prosessen.
Les gjerne mer på vår samleside: Riktig PC-skjerm på arbeidsplassen
Friske og fornøyde ansatte med riktig PC-skjerm
En god arbeidsstasjon er viktig for at hver enkelt ansatt skal kunne prestere så godt som mulig. Legger du ergonomiske prinsipper til grunn for produktvalgene, legger du til rette for fornøyde ansatte som opplever at behovene deres tas på alvor. Lykke til med et lønnsomt skjermvalg!