forskjellen på en dyr og en billig PC-skjerm

Når man tilbringer store deler av dagen foran en PC-skjerm, sier det seg selv at kvaliteten på skjermen er viktig. Du vet dette godt selv, men sjefen din virker kanskje ikke like overbevist om at det er verdt å investere i en bedre skjerm?

Alle regler har unntak, det gjelder også den som sier at kvalitet alltid koster mer. Forbrukertester viser oss stadig at produkter i en lavere prisklasse kan være like gode, av og til faktisk bedre, enn det dyreste på markedet. Til syvende og sist handler det alltid om hvilke funksjoner du trenger og hvilke behov som skal dekkes. Når man stirrer inn i skjermen opptil flere timer i løpet av dagen, er det viktig at skjermen gjør dette så behagelig som mulig. Så fort du blir klar over hvilke funksjoner som vil lette arbeidsdagen din, kan lista med krav til drømmeskjermen fort bli lang.

Les alt om PC-skjermer på vår samleside «Riktig PC-skjerm på arbeidsplassen»

Prisen på skjermen øker gjerne proporsjonalt med lista over de funksjonene du ser du trenger.

Her får du noen argumenter du kan ta med rett til sjefen for å forklare hvorfor det vil lønne seg å investere i en skjerm av høyere kvalitet, altså mest sannsynlig en som beveger seg opp i en høyere prisklasse:

  • Paneler, bilde, innsynsvinkel og kontrast. Her er det en direkte sammenheng mellom pris og kvalitet. Skjermer i det lave prissegmentet vil ha dårligere paneler, lyset er ikke like behagelig eller godt, og bildekvaliteten er betraktelig lavere enn skjermer i et høyere prissegment.

  • Ergonomiske tilpasningsmuligheter. En skjerm i en lavere prisklasse vil kanskje ikke kunne justeres i høyde, vinkel eller tiltes, mens du med en dyrere skjerm vil ha muligheten til kontinuerlig å justere skjermen slik du ønsker. Dette er viktig for å forebygge problemer med rygg, nakke og skuldre i en arbeidshverdag der man gjerne innehar en nokså statisk arbeidsstilling.

  • Garanti. Skjermer som befinner seg i konsumersegmentet har som regel et par års garanti, mens mer profesjonelle jobbeskjermer gjerne kommer med tre års garanti, som i tillegg kan utvides. Dette taler til de dyrere skjermenes fordel, fordi det vil bli lettere og mindre kostbart å erstatte skjermen eller deler av den dersom noe skulle

  • Design. Designet på en skjerm er noe man kanskje ikke tenker over før man sitter med en skjerm som verken er praktisk eller visuelt appellerende.

  • Skjermstativ. En solid skjerm har veldig ofte et VESA-feste som gir mulighet til å enkelt koble den til et skjermstativ. Når skjermen står på et skjermstativ har du full fleksibilitet og kan tilte skjermen(e) i hvilken retning du ønsker, trekke den mot deg og skyve fra. Skjermstativer er oftes bergenet på en til fire skjermer, men du får også de som holder flere, for de mer «ekstreme» tilfellene.

  • Tilkoblingsmuligheter. Jo flere tilkoblingsmuligheter, desto større fleksibilitet. Dyrere skjermer har gjerne flere tilkoblingsmuligheter du kan velge mellom.USB-C er mye brukt nå, og dette er en mer teknisk tilkobling som blant annet lar deg lade maskinen din gjennom en kabel. Det er også betraktelig mindre praktisk prakk dersom noen andre skal koble seg på skjermen din for å vise noe, og når usb-c blir standard på alle skjermer, åpner det for at alle jobber agilt, uten fast plass.

Les mer på vår samleside: Riktig PC-skjerm på arbeidsplassen

Kvalitet og pris henger som nevnt ofte sammen, og i tillegg til prisen på skjermen, er det andre elementer som bør tas med i det totale regnestykket. Hvis skjermen er av god kvalitet og kommer med funksjoner som lar deg justere den slik du vil, er sjansen stor for at du jobber mer effektivt og trives bedre med arbeidsstasjonen din. Slike gevinster er det vanskelig å omsette i kroner og øre.

Hvordan velge riktig PC-skjerm til arbeidsplassen?