forskjellen på en dyr og en billig PC-skjerm

Når du tilbringer store deler av dagen foran en PC-skjerm, sier det seg selv at kvaliteten på skjermen er viktig. Du vet dette godt selv, men sjefen din virker kanskje ikke like overbevist om at det er verdt å investere i en bedre skjerm?

Alle regler har unntak. Det gjelder også den som sier at kvalitet alltid koster mer. Til syvende og sist handler det alltid om hvilke funksjoner du trenger, og hvilke behov som skal dekkes.

» Finn den rette skjermen for deg på vår samleside for PC-skjermer!

Når du stirrer inn i skjermen i timesvis i løpet av dagen, er det viktig at skjermen gjør dette så behagelig som mulig for deg. Så fort du blir klar over hvilke funksjoner som letter arbeidsdagen din, kan lista med krav til drømmeskjermen fort bli lang.

Prisen på skjermen øker gjerne proporsjonalt med lista over de funksjonene du ser du trenger.

Her får du noen argumenter du kan ta med rett til sjefen for å forklare hvorfor det vil lønne seg å investere i en skjerm av høyere kvalitet, altså mest sannsynlig en som ligger i en høyere prisklasse:

  • Paneler, bilde, innsynsvinkel og kontrast. Her er det en direkte sammenheng mellom pris og kvalitet. Skjermer i det lave prissegmentet vil ha dårligere paneler, lyset er ikke like behagelig eller godt, og bildekvaliteten er betraktelig lavere enn skjermer i et høyere prissegment.

  • Ergonomiske tilpasningsmuligheter. En skjerm i en lavere prisklasse vil kanskje ikke kunne justeres i høyde, vinkel eller tiltes. En dyrere skjerm gir deg muligheten til kontinuerlig å justere skjermen slik du ønsker. Dette er viktig for å forebygge problemer med rygg, nakke og skuldre i en arbeidshverdag der du har en nokså statisk arbeidsstilling.

  • Garanti. Skjermer i forbrukersegmentet har som regel et par års garanti, mens profesjonelle jobbskjermer gjerne kommer med tre års garanti som kan utvides. Dette taler til fordel for de dyrere skjermene, fordi det vil bli lettere og mindre kostbart å erstatte skjermen eller deler av den dersom noe skulle skje.

  • Design. Designet på en skjerm er noe du kanskje ikke tenker over før du sitter med en skjerm som hverken er praktisk eller ser bra ut.

  • Skjermstativ. En solid skjerm har veldig ofte et VESA-feste (i henhold til internasjonal standard) som gir mulighet til å enkelt koble den til et skjermstativ. Når skjermen står på et skjermstativ, har du full fleksibilitet og kan tilte skjermen(e) i hvilken retning du ønsker, trekke den mot deg og skyve fra. Skjermstativer er som oftest beregnet på én til fire skjermer, men du får også de som holder flere, for de mer ytterliggående behovene.

  • Tilkoblingsmuligheter. Jo flere tilkoblingsmuligheter, desto større fleksibilitet har du. Dyrere skjermer har gjerne flere tilkoblingsmuligheter. USB-C er mye brukt nå, og dette er en mer teknisk tilkobling, som blant annet lar deg lade maskinen din gjennom en kabel. Det er også betraktelig enklere dersom noen andre skal koble seg på skjermen din for å vise noe, og når usb-c blir standard på alle skjermer, åpner det for at alle jobber agilt, uten fast plass.

Legg for eksempel merke til spesifikasjonene på denne Samsung 49-tommeren. Ikke bare er den bredere enn andre og billigere skjermer, men den har USB-C-tilkobling for lading av laptopen din, og den kan justeres og tiltes i mange retninger. I tillegg er bildeopplevelsen helt fantastisk. 

Kvalitet og pris henger som nevnt ofte sammen, og i tillegg til prisen på skjermen, er det andre elementer som bør tas med i det totale regnestykket. Hvis skjermen er av god kvalitet og kommer med funksjoner som lar deg justere den slik du vil, er sjansen stor for at du jobber mer effektivt og trives bedre med arbeidsstasjonen din. Slike gevinster er det vanskelig å omsette i kroner og øre, men det er ingen tvil og at det trekker i positiv retning.

Last ned guide for å velge riktig PC-skjerm til arbeidsplassen

Først publisert: 20. februar 2019
Oppdatert: 3. november 2022