Ergonomisk IT-utstyr får ned sykefraværet

Et godt arbeidsmiljø bygges med mer enn vafler hver fredag og interessante arbeidsoppgaver. Skarpe hoder og motiverte hjerter krever friske kropper, og da er arbeidsstasjonen vi tilbringer timevis på helt avgjørende, enten vi er hjemme eller på kontoret.

Vernerunden

Hvor lenge siden er det du hadde en vernerunde i kontorlokalene sammen med bedriftshelsetjenesten eller med en fysioterapeut, hvor dere kartla de fysiske arbeidsforholdene for hver enkelt ansatt?

Slike runder er det verdt å bruke tid på. Du avdekker forbedringspunkter og kan iverksette forebyggende tiltak som reduserer sykefraværet og sparer bedriften for store beløp..

(Arbeidstilsynet har laget denne sjekklisten for krav til fysisk arbeidsmiljø, som omfatter alt fra ulykker og forurensning til belysning og ergonomi. Den tar opp langt mer enn det som dreier seg om IT-utstyr og henviser til lover og forskrifter om vedlikehold og renhold, inneklima, strålingsrisiko, rømningsveier og alt som har med ergonomiske forhold på arbeidsplassen å gjøre.)

Ergonomisk IT-utstyr lønner seg

Forskning.no henviser til en studie fra en bedrift i Canada, som gjorde en grundig ergonomisk tilpasning for sine ansatte. Den viser at de økte produksjonen samtidig som de ansatte opplevde en bedret helse. Bedriften fikk en total gevinst av tiltakene på 550 prosent av det tiltakene hadde kostet dem.

Men det er ikke slik at de samme tilpasningene er riktig for alle. Det må individuelle tilpasninger til, og det må mer til enn en hev/senk-pult. De fleste av oss sitter timevis hver dag foran en skjerm. Langvarig og ensidig dataarbeid kan gi muskel- og skjelettplager, men utrangert it-utstyr og programvare kan også påføre den ansatte stressplager.

Velg riktig datamus

«Musearm» og «tennisalbue» er betegnelser på slitasjeskader i armer og skuldre som kommer av ensidige bevegelser over tid. Fysioterapeut Eivind Jacobsen beskriver det som en overbelastning av senefestene på utsiden av armen. Han jobber på ortopedisk poliklinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge, som har et eget behandlingstilbud for å få sykmeldte arbeidstakere med disse problemene raskere tilbake i jobb. I denne artikkelen beskriver han tre praktiske øvelser som motvirker «musearm»-plager.

Forebygg plagene før de oppstår. Velg riktig datamus for din bruk og din fysikk.

PC-skjermen kan gi deg hodepine

Øynene dine er følsomme for lys, og da skal du ha en PC-skjerm som ikke utsetter deg for anstrengelser. Her er det stor forskjell på billige og litt mer påkostede skjermer. En dårlig skjerm med mye blått lys vil kunne ødelegge nattesøvnen, og flimmer vil gi deg hodepine. Skjermen skal også kunne justeres i vinkel og høyde slik at du får best mulig arbeidsposisjon for å skåne nakke og skuldre mot belastning.

Les også: Disse PC-skjerm-tipsene kan redusere stiv nakke og stive skuldre

Velg riktig PC

Hvor irriterende er det ikke med en PC som oppleves treig og ikke håndterer de operasjonene du mener den skal kunne gjøre? Om du jobber direkte på en laptop eller har eksternt tastatur og skjerm, så skal det være tilpasset deg og din bruk. PC-produsentene legger mye innsats i å utforme maskiner med god ergonomi og styreflater som gjør alle slags operasjoner enklest mulig for deg som bruker.

Utover de rent fysiske utfordringene med en PC, er det viktig at den har oppdatert operativsystem. De programmene man trenger i jobben bør være intuitive og lagt opp slik at man kan bruke hurtigkommandoer som reduserer bruken av mus. I det hele tatt skal maskin, programvare og ekstrautstyr fungere i et perfekt samspill.

Arbeidstilsynet har en rekke krav som gjelder de som jobber foran en dataskjerm store deler av dagen. Du kan lese mer om regelverket, risikovurderinger og få konkrete råd om hvordan du kan legge til rette, i denne artikkelen.

Hodetelefoner

Åpne kontorlandskap har vært trenden for innredning de siste ti årene, minst. For mange av oss er hodetelefoner blitt de nye kontorveggene. De stenger lyd fra lokalene ute og gir et signal til de rundt deg om at du er opptatt og ikke vil forstyrres. Derfor er det mange arbeidsplasser som investerer i gode hodetelefoner til sine ansatte. Se ikke bare etter de modellene som har god støyreduksjon, men de bør heller ikke lekke ut lyd til omgivelsene.

Les også: Jobb uforstyrret med støydempende hodetelefoner

Manda morra blues

Sist, men ikke minst: se opp for mandager! En tysk undersøkelse har vist at det på mandager skjer flere ulykker og uønskede hendelser på arbeidsplassen enn på de andre dagene i uken. Undersøkelsen gransket fem millioner hendelser og fant ut at det er 30 % større sjanse for å bli rammet på mandager. Utover i uken blir det bare tryggere og tryggere, og fredag er den sikreste dagen å være på jobb.

Møbler til kontoret me lynrask levering

Først publisert: 14. nov. 2018
Oppdatert: 21. jan. 2021