Det er ytterst få, om noen, som ikke sitter foran en skjerm hele eller deler av dagen. Da gjelder det å skaffe seg en skjerm som er god og passer ditt bruk. Men hvordan finner du egentlig den perfekte skjermen for deg?
Det er mange ting å tenke på når du skal velge PC-skjerm og det er omtrent uendelig med skjermer å velge mellom. Heldigvis kan vi hjelpe deg litt på veien! Her er de åtte viktigste faktorene du bør vurdere når valget skal tas:
1. Lyset i skjermen
De siste årene har mange blitt obs på det blå lyset som brukes i det fleste moderne skjermer. Dette lyset er så kraftig at det kan hemme produksjonen av søvnhormonet melatonin, som igjen kan forstyrre søvnmønsteret. Jeg anbefaler å velge en skjerm der du kan velge et mildere, gult lys de gangene du ikke trenger full lysstyrke. Det finnes også skjermer med Low Blue Light-funksjon, som beskytter øynene dine fra det blå lyset.
En del skjermer kommer i dag heldigvis med ganske avanserte lyssensorer, som automatisk justerer lysstyrken ut fra hvor mye lys omgivelsene gir. For det første gjør det at lyset blir sterkere om sola kommer inn gjennom vinduet bak deg så du fortsatt kan se hva som er på skjermen, men det gjør også at du slipper å se på en unødvendig lys skjerm når lyset er blendende.
2. Høy nok oppløsning
Å jobbe på en skjerm med dårlig oppløsning er veldig anstrengende for øynene. Du blir lett sittende og myse, som er anstrengende for øyemuskulaturen. Det er slitsomt og kan føre til hodepine.
Hvor god oppløsning du trenger kommer naturligvis an på hvilke oppgaver du skal løse, men jeg vil aldri anbefale noen en skjerm med noe mindre enn full HD-oppløsning, altså 1920 x 1080 pixler. Skal du drive med tungt grafisk eller visuelt arbeid vil det kanskje være nødvendig å gå opp til 4K-oppløsning.
3. Tenk på ergonomien
Sittestillende arbeid og ensformig synsbelastning er to av de største faremomentene for plager i muskler og skjelett, hodepine og problemer med søvnen. Ikke så heldig statistikk for de av oss som jobber på kontor.
For å unngå at du spenner nakkemuskulatur og anstrenger overkroppen unødig, er det helt avgjørende med en skjerm du kan stille høyden på. Må du sitte med knekk i nakken for å se skjermen skikkelig, sier det seg selv at det etter hvert vil tære litt på. Det er også praktisk å ha en vippefunksjon, så du kan stille den inn slik at øynene kan hvile på skjermen mens nakken er avslappet.
- Les også: Naprapatens drømmeoppsett på kontoret
4. Hvor mange skjermer trenger du?
Når vi jobber med flere oppgaver samtidig og bytter mellom programmer, er det ikke nok med bare én liten skjerm. Eller, det er i hvert fall ikke spesielt effektivt. Mange har derfor med tiden installert både to, tre og fire skjermer på plassen sin. Mange er dog nå på vei tilbake til en skjerm, men i en litt annen variant.
Ultrabrede skjermer er på full fart inn i våre kontorer og hjerter. En ultrawide-skjerm er en stor, ofte buet skjerm med høy oppløsning og som går bort fra det tradisjonelle 16:9-formatet. Disse lar deg samle alle de programmene og oppgavene du hadde fordelt på flere skjermer, i én. Det gjør at du slipper å bevege like mye på nakken for å se hele skjermflaten, og du unngår mye unødvendig belastning.
I tillegg slipper du å dra musepekeren over hele pulten for å komme fra A til B. Mindre belastning på nakke, skuldre og arm, i tillegg til at du blir mer effektiv!
- Les også: Ultrawide-skjerm: En ny arbeidshverdag!
5. Unngå å fylle pulten med kabler
Kabler er helt nødvendige for at alt av utstyr skal fungere, men hjelpes, så irriterende de kan være. For det første ligger de alltid litt i veien. For det andre får de pulten til å se rotete ut. For det tredje – hvorfor finnes det så mange forskjellige, og hvor skal de egentlig?
Heldigvis har noen funnet opp noe som heter USB-C. Den kan føre strøm, lyd OG bilde! Med andre ord kan du kaste HDMI, AUX, DisplayPort, RCA og DVI-D. Det eneste du må gjøre først er å skaffe deg en skjerm som fungerer som en dockingstasjon.
- Les også: PC-skjermen er den nye dockingen
Det er mye å ta stilling til og det kan være fristende å bare velge en skjerm som ser billig og sånn passe bra ut. Likevel er det viktig å huske på at riktig skjerm er en investering, og kan bidra til lavere sykefravær og bedre trivsel på jobb.
Se vårt utvalg av skjermer her.
Vil du heller at noen andre finner ut hva du trenger og finne gode skjermer for deg og din bedrift? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg!