hvilke krav stiller skjermen til din pc?

Fordi skjermen inngår i et samarbeid med flere komponenter på en arbeidsstasjon/arbeidsplass? er vi avhengige av at denne kommunikasjonen går sømløst. Det hjelper lite å ha en topp moderne skjerm hvis den ikke er på talefot med PC-en din.

På spørsmålet om en gammel PC kan fungere med en nyere skjerm, er svaret ofte nei. Det spørs også hva man legger i å «fungere». Du kan få opp bildet på skjermen og følge musepekeren rundt, men ofte vil du oppleve forsinkelse, treghet og generelt nedsatt effektivitet dersom PC-en din ikke har det som kreves.

Les alt om PC-skjermer på vår samleside «Riktig PC-skjerm på arbeidsplassen»

Kravene dreier seg først og fremst om skjermkortet, og om utgangene på maskinen din.

New call-to-action

Bare én skjerm-utgang på din PC?

Selve skjermen er ett element, en annen faktor er antallet skjermer du ønsker å koble på PC-en. De fleste bærbare PC-er kommer i dag med kun én skjermutgang, noe som i utgangspunktet åpner for at én skjerm kan kobles til.

Forklaringen på at utganger fjernes, ligger i forbrukernes ønske om at PC-er skal være så lette og tynne som mulig. For å slanke PC-en må den gamle VGA-utgangen som regel vike, og man sitter igjen med en HDMI-utgang eller Display Port (ofte DP på bedrifts-PC). Løsningen blir å investere i en overgang med USB og HDMI, samt en driverprogramvare som sikrer overføring til grafikkortet eller en dokkingstasjon?

Fremtiden er USB-C

Ulike utganger har ulike egenskaper. USB-C kommer med 40 eller 60 watts effekt. Ved 40 watt kan kabelen sende strøm til maskinen, og holde liv i maskinen, mens en 60 watt-tilkobling kan lade maskinen samtidig. USB-C-grensesnittet kan dessuten brukes med flere kommunikasjonsprotokoller, som Thunderbolt, DisplayPort og PCI-Express - i tillegg til vanlig USB.

Fordi en USB-C-kabel kan overføre både strøm og data, eliminerer den behovet for en strømkabel i tillegg. Vi ser stadig flere skjermer som kommer med USB-C-port, og alt tyder på at USB-C om ikke lenge vil være den eneste porten du trenger.

Mer om skjermer og jobb-PC-er kan du lese på vår samleside: Riktig PC-skjerm på arbeidsplassen

Oppgradere skjermkortet

Enkelte laptoper har problemer dersom du skal ha mer enn to eksterne skjermer. En løsning på dette er å ta i bruk et eksternt skjermkort.

Hvis en arbeidsstasjon er utstyrt med en eldre PC, er sjansen stor for at skjermkortet ikke støtter en moderne skjerm. Da vil du få et uklart bilde, og risikerer etterslep og forsinkelser når du jobber på skjermen. Ikke bare er dette irriterende, det blir også et betydelig hinder for effektiv jobbing. Skjermkortet er den komponenten som sørger for at bildet som skal overføres fra PC-en din til skjermen ser ut slik det skal. Dermed vil en oppgradering av skjermkortet i den litt eldre PC-en din kunne være tilstrekkelig tiltak for at den nye skjermen fungerer optimalt.

4K oppløsning på PC skjerm

Alle snakker om 4K

Det nyeste innen PC-skjerm er 4K-oppløsning, Ultra HD. Disse skjermene kan vise fire ganger så mange detaljer i bildet som Full HD 1080p. For at man skal ha nytte av de funksjonene en slik skjerm kommer med, må den kobles på en PC som er kompatibel. Da snakker vi om maskiner med kraftige grafikkort, for eksempel Nvidia GeForce 1080, og prosessorer som Intels i7 8700K som underbygger grafikkortet og alt maskinen skal foreta seg. Utfordringene med en 4K skjerm vil for noen være at oppløsningen blir i det høyeste laget, slik at ikoner, tekst og så videre blir for lite, mens dette for andre vil være en fordel.

Skal du investere i en ny PC-skjerm på jobben, bør du begynne med å se på PC-en skjermen skal kobles til. Finnes det en USB-C-port på maskinen din, kan du koble den til omtrent hvilken skjerm du ønsker. Har du et kraftig skjermkort (noe som mangler her?) og flere ulike utganger, kan det hende den ikke helt nye PC-en din fint kan samhandle med en splitter ny skjerm.

New Call-to-action