Hjemmekontor i virustider Er dine ansatte riktig utstyrt?

Hjemmekontor-perioden har vart lenger enn vi hadde våget å tro, og mange må belage seg på å jobbe hjemmefra en stund til. Vi gir deg sjekklisten som hjelper deg å sikre at dine ansatte er tilstrekkelig utstyrt til å jobbe effektivt hjemmefra, med helsa og humøret i behold.

Hjemmekontor er den nye normalen

Hjemmekontor er den nye normalen. Men når den ny-nye normalen kommer, etter at Norge gjenåpnes, vil den ikke se ut som den gamle normalen.

Folk liker variasjonen og fleksibiliteten. Det at vi slipper å reise til kontoret hver dag reduserer stress, men det er også en mer bærekraftig løsning som reduserer utslipp. Derfor ser det ut til at hybrid er den nye jobbtrenden.

Bedrifter gjør derfor lurt i å sikre at deres ansatte kan fortsette å være produktive på hjemmekontoret. Vi har derfor laget en sjekkliste som burde dekke de fleste scenarier – for ikke alle er like – så bedriften kan fortsette selv om ansatte holder seg hjemme.

1. Bærbar skjerm

De fleste har i dag flere skjermer – eller en stor flatskjerm – på sine faste arbeidsplasser. Overgangen til en 15-tommers bærbar skjerm kan være stor, og selv om det fungerer på en togtur eller på en flyplass, er det ikke en god løsning på sikt og kan gi lavere produktivitet. En mobil skjerm av typen ThinkVision M14 eller tilsvarende kan være en god løsning.

Les også: Hvor effektiv er du på hjemmekontoret?

2. Kommunikasjon

Sørg for å ha en stabil internettlinje og utstyr til å gjennomføre møter via Skype eller Teams og test gjerne med kolleger før du gjennomfører et møte skarpt med en kunde. Er ikke den innebygde mikrofonen god nok, kan et kontorheadset være en god løsning. Den har mikrofon og høyttaler og kan kobles til både pc og mobil via blåtann. Et godt webkamera er også en forholdsvis rimelig investering.

Les også: Hjemmekontor overalt: Triksene som gjør å jobbe på farten til en lek

3. Støydempende hodetelefoner

Enten du har små barn hjemme eller naboen graver i hagen, vil støydempende hodetelefoner gi deg arbeidsroen du trenger. Jeg anbefaler hodetelefoner som dekker hele øret. De er behagelige å ha på over lang tid og gir best støydemping. Noise cancelling-teknologien fanger opp lydbølger og sender ut antistøybølger som blokkerer prating og annen støy i nærområdet. Foretrekker du ørepropper, får du også de med støydemping. De fleste av disse hodetelefonene leveres også med mikrofon, så du kan gjennomføre samtaler på telefon.

NB: Denne investeringen kan også være verdt pengene om dine ansatte sitter i åpent kontorlandskap med tekst- eller tallarbeid i mye av arbeidstiden. 

Les også: Jobb uforstyrret med støydempende hodetelefoner

4. Bærbar pc

Om medarbeidere fortsatt jobber stasjonært, kan dette være et godt tidspunkt å oppgradere til bærbare datamaskiner.

Les også: Bærbare workstations: Mer enn oppskrytte bærbare datamaskiner

5. Ergonomi

Det kan fungere å jobbe fra kjøkkenet på pinnestol i korte perioder av gangen, men finn den mest optimale ergonomiske løsningen – så du holder rygg og nakke skadefri. Jobb stående i korte perioder av gangen og varier hvor du sitter –sofaen eller lenestolen kan brukes som avlastning. Alternativt kan du ved behov vurdere å kjøpe inn kontorstol, ergonomisk ståmatte, eventuelt en sittepute.

Les også: Korona-stuck? Slik beholder du helsa og humøret på hjemmekontoret

6. Tilgang til kritiske dokumenter

De fleste jobber nå med dokumenter som er lagret i skyen, men noen få jobber fremdeles på bedriftens nettverk eller en lokal NAS-server. I slike tilfeller kan det være tilstrekkelig å ta med backup av filene på en minnepinne eller ekstern harddisk. Hvis flere jobber på dokumentet, bør du etablere og teste en VPN-tilkobling som gir kryptert tilgang til filene fra ditt hjemmekontor. Ellers fungerer Google Docs utmerket til samarbeid på dokumenter, og det er attpåtil gratis.

Lag et perfekt hjemmekontor. Se våre beste tips

Først publisert: 12. mars 2020
Oppdatert: 18. mars 2021