shutterstock_112901404 2Når ansatte får velge selv, foretrekker sju av ti en Mac fremfor en PC. Hvorfor er det slik? Er det et lønnsomt regnestykke for bedriften din når du tar hensyn til  både innkjøp og drift? Og hvilken policy bør du gå for?

Dyrere i innkjøp

Det er dyrt å være «eplekjekk». Ved første øyekast, i alle fall. Den dyreste Mac Pro-en på markedet koster mer enn en ny Audi e-tron, i overkant av en halv million kroner. Den dyreste i nettbutikken vår ligger nå på i overkant av hundre lapper. Men du får også en Mac Mini til drøye 8 000 kroner, og en MacBook Air om du legger på et par lapper. MacBook Pro, som er en populær bedrifts-pc, koster i prisklassen 11 000 til 44 000 kroner.

Joda, en Mac er definitivt dyrere i innkjøp enn en PC. Du får en nett, liten Acer Travelmate for under to tusen kroner. I tillegg har Windows-PC-er et større utvalg av porter, tastaturer og programvare. Du kan konfigurere dem akkurat som du vil, og du er ikke bundet til Apples eget økosystem.

Så hvorfor velge Mac?

Mac gjør ansatte mer fornøyde og mer produktive

Da IBM gjorde en undersøkelse av sine 350 000+ ansatte, fant de at Mac-brukere er mer tilfredse og at de yter bedre: 22 prosent flere Mac-brukere overgikk forventningene sammenlignet med Windows-brukere. Sannsynligheten for at de ville slutte i IBM var også vesentlige lavere om de brukte Mac (17 %).

Hvilke drivere som ligger bak disse tallene kan vi ikke si nøyaktig, men Apple har noen kvaliteter som gir maskinene deres en x-faktor.

Kombinasjonen av overlegen byggekvalitet, sømløs tilkobling til andre enheter, lekkert design og høy brukervennlighet gir brukerne en luksusfølelse som lett kan bli en klinisk hygienefaktor – noe man fort blir vant til. Apple er også snill mot øret – laptopene har generelt mer stillegående vifter, og lydkvaliteten på høyttalerne er også overlegen de man finner på de fleste Windows-PC-er.

Les også: Ansatte i IBM blir mer effektive med Apple

Rimeligere i drift – enklere flåtestyring

Så har vi driftssikkerheten. Det er generelt lite trøbbel med Mac. Maskinene krasjer sjeldnere, trenger mindre vedlikehold og er mindre utsatt for hacking enn Windows-maskiner. Mac-brukere krever altså mindre support enn Windows-brukere, noe som kan gi store utslag  på kostnadene for større virksomheter.

IBMs daværende CIO, Fletcher Previn, uttalte i 2019 at selskapet sparer opptil 5000 kroner per medarbeider som bruker Mac. den gangen krevdes det syv støttepersoner for å drifte 200 000 Mac-enheter. For Windows-PC-er var det samme tallet tjue.

Når du ikke bør velge Mac

Det finnes noen brukerscenarier der PC er å foretrekke framfor Mac, og jeg tenker ikke da bare på gaming. Der er, som kjent, Mac er helt håpløst å bruke. Hvis du jobber mye via Citrix eller bruker mye av arbeidstiden på tunge Excel-filer, vil en PC ofte være mer hensiktsmessig. For noen vil også IT-budsjettet være en tungtveiende faktor.

Hvis dine ansatte foretrekker Apple på grunn av «look and feel», men Apple ikke er ønskelig, av de årsakene jeg nevnte ovenfor, så finnes det snasne high-end-alternativer på PC-siden. For eksempel en HP Elite Dragonfly, Lenovo ThinkPad X1 Carbon, ASUS ZenBook Pro eller en Huawei MateBook X Pro. Det skal ikke stå på estetikken lenger. Nå får du Windows-PC-er med smekre former, i rosegull og alle regnbuens farger. Selv en lavpris-pc ser bra ut nå. Og det tror jeg vi kan takke Apple for.

Les også: Velger du Mac eller foretrekker du PC?

Konklusjon

Det kan hende utgiften ved innkjøp blir noe høyere med en Mac - der og da. Men som vi har beskrevet ovenfor, gir Mac mer produktive og fornøyde ansatte. Det er et regnestykke du ikke kan se bort fra lengre sikt.

Om du lar de ansatte velge selv, noe mer enn halvparten av alle bedrifter gjør, må du regne med at de fleste velger Mac. Hele 72 prosent gjør det, ifølge Jamf (2018). Om du åpner for valgfrihet, vil også behovet for support melde seg, noe du må tenke over.

Apple i bedriften. Se utvalget hos Komplett Bedrift

Opprinnelig publisert 2. september 2020
Oppdatert 2. november 2021