mac-ai_bedriftsbloggen

 

Mens stadig flere aktører nå ruller ut nye datamaskiner tilpasset AI, har Apple og deres Macer vært AI-tilpasset siden 2020. Alle Macer solgt fra og med sommeren 2023 er såkalte AI-PC-er, og Apple Intelligence lanseres til høsten. Gjør dette Mac til det beste AI-verktøyet? Det skal vi se nærmere på i dette innlegget.

 

Først, hva er en AI-PC?

I følge Canalys er en AI-PC en datamaskin som kan behandle AI-beregninger lokalt ved hjelp av en egen AI-akselerator, kalt NPU (Neural Processing Unit).

Skybaserte løsninger brukes ofte for å løse AI-oppgaver i dag, men det er flere fordeler ved å gjøre denne jobben lokalt, både når det kommer til sikkerhet, effektivitet, personvern og kostnader. Nettopp derfor spår Canalys at 60 % av alle solgte PC-er til bedrifter vil være AI-PC-er innen 2027.

Mac – en pioner innen AI-maskinvare

Apple har lenge vært i forkant av AI-maskinvareutviklingen. Allerede i 2017 introduserte de sin første Neural Engine i A11 Bionic-chipen, som kunne utføre imponerende 600 milliarder operasjoner per sekund. Med introduksjonen av M3 Max-chipen har denne kapasiteten økt til hele 19 billioner operasjoner per sekund (TOPS). M4 chipen som sitter i nye iPad Pro yter 38 TOPS - en seksti ganger forbedring fra A11 Bionic.

Fra og med 2023 har også alle Macer, som en del av Apple Silicon, en chip som integrerer CPU, GPU og NPU. Det vil si at alle Mac-enheter kjøpt etter dette tidspunktet, er fullverdige AI-PC-er bygget for AI og maskinlæring.

Siste skrik er lanseringen av Apple Intelligence: et personlig intelligenssystem som vil forenkle dagligdagse oppgaver, på jobb og på privaten.

– Apple Intelligence kommer til å revolusjonere hva brukerne kan gjøre med produktene våre – og hva produktene våre kan gjøre for brukerne, sier Apple-sjef Tim Cook i en pressemelding.

mac-i-bedriften

Hvorfor velge Mac som AI-PC til bedriften?

Det er særlig fire ting som gjør Mac til det beste valget for AI-PC-er til bedriftsmarkedet:

  1. Kraftig maskinvare med Apple-chip og rammeverk for AI
  2. Intelligente operativsystemfunksjoner
  3. Apple Intelligence
  4. Et rikt app-økosystem

1. Kraftig operativsystem og AI-rammeverk gir mange muligheter

Apple-chipen sammen med Core ML legger grunnlaget for de intelligente funksjonene i macOS, og har gjort det siden 2017. I tillegg til AI-tilpasset maskinvare trenger brukerne programvare som kan utnytte maskinvaren. Her tilbyr Apple avanserte programvareverktøy som gjør at AI- og ML-modeller kan kjøre effektivt på Apple-chipen.

Siden 2017 har Apple tilbudt Core ML, et utviklerrammeverk som er spesialtilpasset for å maksimere ytelsen på enheten. Dette rammeverket utnytter dynamisk Macens CPU, GPU, og Neural Engine for å tilby en sikker og privat maskinlæringsopplevelse lokalt på enheten. Core ML er også integrert i Xcode, Apples egen utviklingsplattform, noe som gjør det enkelt for utviklere å implementere og optimalisere AI-drevne applikasjoner.

Core ML er også utstyrt med en rekke forhåndsbygde API-er for ulike maskinlæringsfunksjoner, som bildegjenkjenning, tale-til-tekst-konvertering, tekstanalyse og lydanalyse. Disse API-ene kan integreres med minimal kode, noe som effektiviserer utviklingsprosessen betraktelig.

For de som ønsker å utvikle tilpassede maskinlæringsmodeller, tilbyr Apple verktøyet Create ML. Dette er revolusjonerende fordi det muliggjør utvikling av maskinlæringsmodeller uten at brukeren behøver å skrive kode. Create ML muliggjør rask opprettelse, justering, trening, og optimalisering av modeller, noe som er ideelt for skreddersydde AI-assistenter.

2. Intelligent operativsystem gir økt produktivitet og sikkerhet

Spesielt i macOS Sonoma og det kommende macOS Sequoia er maskinlæring integrert på en måte som dypt forbedrer operativsystemets brukeropplevelse, øker produktiviteten, og hever sikkerhetsnivået.

AI-funksjonene vi finner her, flere av dem funksjoner vi allerede er kjent med, kan bidra til å effektivisere enkelte arbeidsoppgaver.

GettyImages-1363697794

Intelligent lyd og video

For personer som ofte jobber fra forskjellige steder, tilbyr macOS funksjoner som gjør videokonferanser klarere og mer profesjonelle. Med portrettmodus blir bakgrunnen uskarp slik at fokuset holder seg på personen som snakker. Stemmeisolering fjerner bakgrunnsstøy, og med presentatøroverlegg kan presentatøren vises foran annet innhold på skjermen. Disse funksjonene sikrer at bedriftsbrukere kan håndtere flere oppgaver samtidig og nyte godt av lang batteritid på Macen, selv under lengre videomøter.

Intelligent tekstbehandling

macOS Sonoma tilbyr avanserte tekstfunksjoner som gjør hverdagsoppgaver enklere og mer effektive. Med funksjoner som oversettelse, diktering direkte på enheten, og automatiske forslag, kan du håndtere tekst raskere og mer nøyaktig. Systemet kan også automatisk fylle ut PDF-skjemaer for deg.

I tillegg tilbyr macOS Sonoma sikker og privat diktering uten behov for internettforbindelse, tilgjengelig på seksti språk. Dette betyr at du kan diktere tekst, oversette mellom språk, motta tekstforslag, og fylle ut skjemaer direkte på Macen din, alt mens dine data forblir private og sikre.

Intelligente bilderedigeringsfunksjoner

macOS Sonoma har også avanserte funksjoner for bilderedigering som gjør det enkelt å jobbe med bilder på profesjonelt nivå. Med funksjoner som isolering og kopiering av motiver kan ansatte enkelt skille ut og kopiere objekter fra bilder, samtidig som de fjerner unødvendig bakgrunn. Systemet tillater også kopiering av tekst rett fra bilder, noe som er ideelt for rask datainnsamling eller digitalisering av dokumenter. I tillegg kan brukerne utforske bilder dypere ved å bruke den visuelle søkefunksjonen for å få mer informasjon om bildets innhold.

Alle disse funksjonene kjøres lokalt på Macen med macOS Sonoma, noe som sikrer at prosessene er både sikre og private. Dette er mulig takket være Core ML, som er optimalisert for Apple-chipen.  

 

3. Apple Intelligence gjør arbeidshverdagen enklere

Med Apple Intelligence får iPhone, iPad og Mac et personlig intelligenssystem integrert på maskinen, som løfter produktiviteten til nye høyder. Dette avanserte systemet forstår og genererer språk og bilder, koordinerer handlinger på tvers av apper og effektiviserer dine daglige oppgaver – uten å gå på bekostning av sikkerheten. Ved å introdusere Private Cloud Compute setter Apple nemlig en ny standard for personvern, ved å balansere lokal databehandling med større, tjenerbaserte modeller.

Apple Intelligence ble lansert under WWDC og kommer til USA til høsten, men det er enda ikke satt en dato for når det blir lansert i Norge.

Apple Intelligence vil fungere på følgende hardware:

Apple Intelligence inkluderer disse verktøyene og funksjonene:

Skriveverktøy

Skriveverktøy i Apple Intelligence gjør det enkeltfor brukere å forbedre skriveferdighetene sine, enten de renskriver forelesningsnotater, finpusser et blogginnlegg eller sender en viktig e-post.

Med «Skriv om»-funksjonen kan brukerne velge mellom ulike versjoner av teksten sin for å tilpasse tonen etter publikum og oppdrag. Denne funksjonen hjelper med å velge de rette ordene, enten det er for å forbedre et nyhetsbrev eller skrive en kreativ festinvitasjon.

«Korrekturlesning» sjekker grammatikk, ordvalg og setningsoppbygging, og foreslår endringer som brukerne raskt kan godta eller gjennomgå.

Med «Oppsummer»-verktøyet kan brukerne markere tekst og få den oppsummert som et kortfattet avsnitt, punktliste, tabell eller liste.

GettyImages-1172881183

Prioritetsmeldinger i mail

I mail er det nå enklere å holde seg oppdatert. Prioritetsmeldinger viser de viktigste e-postene øverst i innboksen, brukere kan se sammendrag av meldinger uten å åpne dem, og få de viktigste detaljene fra lange meldingstråder med et tastetrykk. Hurtigsvar gir forslag til raske svar og kan identifisere spørsmål i e-poster for å sikre fullstendige svar.

Transkripsjon av lyd i notater og telefon

I notater og telefon kan du nå ta opp, transkribere og oppsummere lyd. Når et opptak startes under en samtale, får alle deltakerne automatisk en varsling. Og når samtalen avsluttes, gir Apple Intelligence et sammendrag av de viktigste punktene i samtalen.

Lekeplass for bilde (Image Playground)

«Lekeplass for bilde» lar deg enkelt lage egne bilder, både i den nye appen, men også i apper som meldinger. Med «Lekeplass for bilde» kan du også raskt gjøre skisser om til bilder direkte på enheten din, enten det er i notater, Keynote, Freeform, Pages eller andre apper som støtter den nye «Lekeplass for bilde»-teknologien.

Genmoji

Med Genmoji kan du lage dine helt egne emojis og skreddersy kommunikasjonen slik at den passer perfekt til målgruppen du ønsker å nå.

GettyImages-1219234151

Nye funksjoner i bilder

Med de nye funksjonene får du bedre kontroll over bildene dine. Du kan søke etter spesifikke bilder og videoer ved å bruke naturlig språk som «Maja på rullebrett i batikkskjorte» eller «Kathrine med klistremerker i ansiktet». Finn øyeblikk raskere i videoer, og fjern distraherende elementer fra bildene med Rydd opp-verktøyet. Med Minner kan du lage historier basert på beskrivelser, og Apple Intelligence velger ut de beste bildene og videoene automatisk. Alt dette skjer privat på enheten din, uten at det deles med Apple eller andre.

Siri-integrasjon

Opplev en mer intelligent og personlig Siri med forbedret språkforståelse og evnen til å utføre komplekse handlinger på tvers av apper, noe som gir en sømløs brukeropplevelse. 

ChatGPT-integrasjon

Apple integrerer ChatGPT på enhet i iOS 18, iPadOS 18 og macOS Sequoia. På den måten kan brukerne benytte seg av ChatGPTs ekspertise og evne til å forstå bilder og dokumenter – uten å måtte bytte mellom verktøy. Personvern er innebygd for brukere som bruker ChatGPT. IP-adressene deres anonymiseres, og OpenAI arkiverer ikke forespørsler. ChatGPTs retningslinjer for personvern gjelder for brukere som velger å koble til kontoen sin.

Apple Intelligence ble lansert under WWDC og kommer til USA til høsten. Det er enda ikke satt en dato for når det blir lansert i Norge. Les mer om Apple Intelligence i Apple sin egen pressemelding her, eller se videoen «Apple Intelligence på 5 minutter».

 

4. Et stort økosystem av AI-drevne apper på Mac

Mac tilbyr et omfattende økosystem av applikasjoner som benytter både lokal maskinlæring og skybasert AI for å forbedre funksjonalitet, produktivitet, kreativitet og brukeropplevelse både for individuelle brukere og bedrifter. Disse appene inkludere blant annet verktøy for:

Utviklere: Utviklerverktøy som Core ML lar tredjepartsutviklere bygge avanserte AI-funksjoner i sine apper. Eksempelvis bruker Photo AI og MacWhisper disse verktøyene for å forbedre bilder og konvertere lyd til tekst.

Medieoptimalisering og innhold: Programmer som Final Cut Pro bruker AI til å justere og forbedre videoinnhold automatisk, noe som forenkler redigeringsprosesser og hever produktkvaliteten.

Støtte for avanserte språkmodeller: Med Apple-chipen, støtter Mac effektivt store språkmodeller som Llama, ved hjelp av sin fellesminnearkitektur. Dette tillater raske og sikre dataoperasjoner direkte på enheten.

Skybaserte AI-applikasjoner: Cloud-løsninger som Microsoft Copilot og Adobe Firefly er optimalisert for macOS, noe som gir Mac-brukere tilgang til kraftige AI-verktøy uten ekstra maskinvarekrav.

 

Usikker på hvilken Mac som passer deg og din bedrift? Bli kjent med alle modeller her:

 

kbno_apple_i_bedriften_q124_head