Tips og triks til safari

Om ikke DU bruker Safari som nettleser, da er du en av tre her på Bedriftsbloggen. Safari er Apples egen nettleser, og kommer ferdig installert om du skaffer deg en Mac, en iPhone eller iPad. Noen velger å bruke andre nettlesere, som Chrome, men her skal det handle om Safari. Og vi konser på Mac-versjonen.

Jeg skal gi deg noen tips og triks du kan bruke for å få Safari til å prestere enda bedre på jobben. Og ikke minst: Få nettleseren til å jobbe som du vil at den skal.

Slå av lyden – men hvor kommer den fra?

Først skal vi ta for oss hvordan du kan bli kvitt pling og plong og lyder som bare er til bry. Om du jobber i åpent landskap, er det lett å forstyrre kollegaene. Noen ganger starter videoer i en fane du har glemt, og da gjelder det å slå av fort.

Om du har flere faner åpne, vil du raskt kunne se hvilken av fanene som lager lyd. Se etter det lille høyttalerikonet (fanen til venstre markert med blå pil), så inn der og sett The Office på pause.

Skjermbilde 2023-09-27 kl. 15.03.23

Fanene hjelper deg

Forresten – om du ikke jobber med faner, er det kanskje på tide å begynne. Bare trykk cmd-t, så har du en frisk, ny fane så du slipper å forlate det du drev med i den andre fanen. Et problem kan være at du mister oversikten eller at lyd begynner i å spille i én av fanene, men da har du jo nettopp sett hvordan vi fikser det.

Dessuten kan du lett rydde opp i fanene, enten ved å lukke dem, eller sortere dem sammen. Bare høyreklikk på fanen, velg Flytt til fanegruppe -> Ny fanegruppe, så har du en gruppe faner du kan kalle hva du vil. For eksempel Lesestoff. Så lemper du alle lesestoff-relaterte faner inn i den gruppa, og det blir med ett litt ryddigere. Slik:

Skjermbilde 2023-09-27 kl. 15.07.40

Da havner gruppen over i venstre marg, og du kan fylle på med nye faner, som i eksemplet med Finansavisen nedenfor:

Har du likevel mistet oversikten over fanene, sier du? Hva er hvor? Kanskje det er til hjelp om du trykker på ikonet øverst til høyre i menylinja. Da ser det sånn ut:

Finner du det ikke da, anbefaler vi heller at du tar en hvil.

Konsentrer deg om å lese

Vi er egentlig forskånet for altfor mye hoppende og dansende annonser på norske nettsteder, men likevel kan det være greit å lese en nettartikkel med ren tekst uten for mye forstyrrelser. Spesielt utenlandske nettsaviser kan være en utfordring. Sånn ser det ut hos britiske Daily Mail:

Litt rotete å lese, kanskje. Da kan løsningen være å trykke på det lille ikonet til venstre i adressefeltet. Det som ser ut som et ark eller en bok, om du vil:

Skjermbilde 2023-09-27 kl. 15.14.20

Gjør du det, får du en kjølig og nøktern (vel, så nøktern som Daily Mail kan bli) artikkel uten grafikk og bannere, men med de redaksjonelle bildene:

Gjør oppslag rett fra teksten

Innimellom støter vi på begreper vi ikke kjenner. Ingen kan alt. Men det ikke noen grunn til å kopiere, gå inn på Wikipedia, trykke ctr-v og så lese seg opp. Det tar for mye tid.

I Safari merker du bare teksten og høyreklikker og velger «Slå opp», så får du en forklaring uten å gå noe annet sted. Bruker du styreflaten på en MacBook, kan du trykke litt ekstra hardt og lenge, så kommer det samme:

Utvidelser

Mange liker utvidelser av nettleseren sin. Det kan være nyttig brukes flittig i for eksempel Chrome og Firefox. Vi har skrevet litt om det her. Men utvidelser kan gjøre en nettleser tung å dra rundt, pluss at det ikke alltid er gullstandard på koden som ligger til grunn for utvidelsen. I tillegg er jo Apple kjent for å ønske å beholde stålkontroll på det som brukes i deres sammenheng.

Derfor er App Store stedet for å hente utvidelser nå for tiden. Gå til Safari-menyen og velg Safari-tillegg, så kan du velge blant disse og mange flere:

Jeg skal ikke foreslå noen for heftig, for alle har sine behov, men kanskje Grammarly? Den passer på rettskrivingen din på engelsk og legger seg som en del av Safari. Utforsk gjerne videre i App Store.

Jobb uten å legge igjen spor

Det finnes ganger da du helst ikke vil at folk skal se hvilke nettsider du har vært inne på. Vi dømmer ingen. Det kan være mange grunner til at du ikke vil legge igjen spor. Konkurrenters nettsider, ledig jobber på Finn eller lønnskalkulatoren hos fagforeningen, kanskje? Til vanlig vil en nettleser beholde en historikk over slike besøk og dette kan du unngå ved å åpne et nytt, privat vindu ved hjelp av Shift-Cmd-N eller trekke ned Arkiv-menyen i Safai og velge Nytt privat vindu:

Hvis skaden allerede er skjedd, kan du gå til Logg-menyen og velge Slett logg. Eller enda enklere: Safari -> Slett logg.

Som sagt, vi dømmer ingen.

Bytt språk med Safari

Det finnes ganger da språkkunnskapene ikke strekker til. For noen av oss stopper det allerede på spansk. Men hva om du likevel vil lese den artikkelen i El Mundo om en app som advarer mot uhyggelige maneter på stranda? Jo, da går du til Vis-menyen og velger Oversetting. Så kan du i det minste lese om maneter på engelsk før ferieturen.

Og sånn kunne vil holdt på ut i evigheten. Vi kan selvsagt ikke dekke alt i en artikkel som dette, så her er noe lenker for deg som vil utforske mer:

Se våre topp 10 bestselgere for bedrift