TV-sport som teambuilding på kontoret

Hvorfor bruke store summer på kleine teambuilding-aktiviteter når du kan samle mer eller mindre sportsinteresserte kolleger rundt TV-skjermen under de store mesterskapene? Vi ser nærmere på om TV-titting i arbeidstiden er greit, og hvilken TV du bør velge.

Er TV-titting i arbeidstiden greit?

Under Vinter-OL i Sotsji i 2014 ble det gjort en undersøkelse som viste at 40 prosent av norske ledere med personalansvar planla å se OL i arbeidstiden.

En grunn som ble oppgitt var at de ble ekstra motivert til å gjøre en god arbeidsinnsats når norske utøvere gjorde det bra.

Ikke alle synes at TV er kompatibelt med jobbing. I 2014 skapte Oslo-ordfører Fabian Stang ordentlig OL-floke, da han forbød kommuneansatte å se OL i arbeidstiden, mens Tromsø kommune sa: «Kjør på!».

I 2002 gikk NHO ut med en anmodning til det norske folk: «Sett dere i godstolen og se på OL – også i arbeidstiden.» Daværende informasjonsdirektør Finn Langeland uttalte:

– Vi vet fra tidligere at det har svært positiv effekt på det norske folk å følge store begivenheter som OL. Vi blir i så godt humør, vi blir blidere og full av begeistring og arbeidsglede. Når vi er glade, gjør vi en bedre jobb. Jeg kjenner det godt selv; jeg er i kjempehumør allerede, bare ved tanken på at OL nå begynner. Livet er herlig.

Teambuilding

Til syvende og sist må hver og en bedrift avgjøre hva deres policy er i slike saker, men min anbefaling (selv om jeg er middels interessert i sport) er å bruke slike anledninger til intern teambuilding. Det kan kaste av seg i form av motiverte medarbeidere!

Det er heldigvis en stund til Vinter-OL ennå, men nå står Fotball-EM på trappene, og selv om Norge ikke er med, så er det jo mulig å heie på Søta Bror. De innledende kampene går klokken 15:00, så det kan jo være en fin måte å avslutte arbeidsdagen på.

Jeg tror det er viktigere enn noensinne å utnytte anledninger som dette til å samle gjengen i trygge og kjente omgivelser med lav terskel. 

Les også: Latter på arbeidsplassen frigjør endorfiner og senker kortisolnivået

Hvilken TV bør du kjøpe til kontoret?

TV-teknologien er i stadig utvikling, så om du ikke har kjøpt TV på noen år vit at LCD og plasma er foreldet, og at det i dag er LED (light-emitting diode) som gjelder.

LED står for lysemitterende diode. En LED-TV har et bildepanel som består av millioner av flytende LCD-krystaller foran en lyskilde av LED-lys – noe som fungerer litt på samme måte som da man før i tiden sendte lys gjennom dias for å vise lysbilder.

Innen LED-verdenen finnes det ulike teknologier: LED, OLED (organic light-emitting diode), QLED (quantum dot LED TV) og Mini-LED:

  • LED-TV: Standarden! Har en LCD-skjerm som belyses av LED-lys.

  • OLED-TV: Sender lys fra hvert billedpunkt og gir en fantastisk kontrast. OLED har bedre bildekvalitet, synsvinkel, er tynnere og lettere og mer energieffektiv enn QLED. LG, Sony og Philips er de ledende leverandørene av OLED-TV-er.

  • QLED-TV: Sammenlignet med OLED hever QLED bildekvaliteten og lysstyrken betraktelig og gir milliarder av fargenyanser. Den har også høyere levetid, er noe gunstigere i pris og fås i større skjermstørrelser. De fleste QLED-TV-ene produseres av Samsung.

  • Mini-LED har samme fordeler som QLED. Mini kommer av at TV-en har flere og mindre LED-moduler som lyser opp LCD-bildepanelet.

Tommelfingerregel: Hvis du skal plassere TV-en på et sted med mye dagslys eller lamper, kan det være fornuftig å gå for en stor QLED eller Mini-LED. Dersom du kan kontrollere lyset i rommet er OLED et fornuftig valg.

Frem til 1. januar 2020 måtte bedrifter betale NRK-lisens per TV-apparat. Nå er den borte! Det betyr mer budsjett til selve TV-apparatet. Husk at du også kan bruke TV-em som møteromskjerm eller infotavle, så du kan få mye skjermglede ut av de kronene du investerer.

Konklusjon

Det å samle kollegene rundt TV-en for å heie og bue kan være akkurat det vi trenger etter en ensom korona-periode på hjemmekontoret. Er det mye lys i lokalet der TV-en skal stå, kjøp en QLED eller Mini-LED. Hvis du kan kontrollere lyset, gå for en OLED.

Avtaler og større forespørsler