Skjermbilde 2021-03-28 kl. 15.14.54

Ikke bare er vi latterlig billige på Komplett Bedrift, vi setter også pris på en god latter.

Visste du at vi voksne kun ler omtrent 14 ganger hver dag? Synes du det tallet også er høyt så lær mer av barna – de ler rundt 400 ganger hver dag. Faktisk er det en dag i året du skal le enda mer, og den dagen faller alltid på første søndagen i mai. Det er verdens latterdag, etablert i 1998 av den indiske legen Madan Kataria.

Denne søndagen arrangeres det latterfester over hele verden. Det kan nok både se og høres litt rart ut, men for de som forsker på dette så er grunnene mange til å le mer.

Stresser ned med latter

Er jobbhverdagen din litt stresset så vit at en latter senker umiddelbart nivået av stresshormonet kortisol i kroppen din. Stress er ikke godt for deg og kan føre til alvorlig sykdom og begrense dine læringsevner.

Sliter du med smerter så kan latter lindre fordi endorfiner frigjøres i kroppen og det er de som kalles for lykkehormoner og er kroppens egne smertestillere.

Latter er helsebringende

God helse i å le

En lang og trillende latter gir også en helsebringende effekt som kan sammenlignes med en treningsøkt. Drop-In legene på nett ramser opp følgende:

 • Latter forbedrer pusterytmen, øker ventilasjonen og oksygenmengden i blodet
 • Hjertet slår fortere og blodtrykket stiger når du ler, men etter en god latterkule er blodtrykket lavt og pulsen blir bedre på sikt
 • Musklene i bryst- og mageregionen strammes opp når du ler
 • 15 minutter med latter forbrenner cirka 40 kalorier

På samme måte som en treningsøkt så gir en solid latterkule økt produksjon av endorfiner og dopamin i hjernen som gir den en god følelse av velvære og belønning.

Så det er noe med at en god latter forlenger livet og ikke bare det, men blir også mer lykkelig. Du kjenner kanskje uttrykket «Vi ler ikke fordi vi er lykkelige, men vi er lykkelige fordi vi ler»?

Kontoret er kilde til humor

Men noe skal man også kunne le av, og det er ikke alltid like enkelt der du sitter ensom og forlatt med dine video-møter på hjemmekontor. For arbeidsplassen pleide å være det stedet vi finner fram smilet og latteren en helt ordinær torsdag i april. Du har sikkert en kollega som alle oppfatter som ekstra morsom og som sprer humor og livsglede rundt seg. Hvor er hun nå, og har hun det like bra etter det krevende året vi har vært gjennom?

Kontorliv og latter på arbeidsplassen betyr mye for vår mentale helse. Ikke få har fått kjenne på fravær av gode kolleger det siste året. La oss ta latteren tilbake!

Gode lattertips

Men mange har funnet nye arenaer å være sosiale og spredd latter på. Her er mine beste tips til en god latter:

 • Kreative bakgrunnsbilder på Teams eller Zoom. Her finner du et godt utvalg: Virtual-BG
 • Sosiale sammenkomster via video-møter med dine kolleger – inviter til fredagsquiz
 • Dra i gang en «Flash Mob» på et videomøte.
  Videomøte med tema "Eventyrlyst"
 • Arranger temadager selv om dere sitter på hjemmekontor. Forslag: «Crossdressing-dag», «Eventyrlyst» (se bildet!), «Suit-up-Tuesday» og lignende.
 • Memes og TikTok
 • Arbeidsplass-humor i tegnserier som her på Pinterest eller i Lunch
 • Se på videoer på YouTube av andre som ler under Årets Latterdag
  Kontorspøk med horn under stol
 • Stol-skremmeren. Horn under kontorstolen
  Karsefrø i tastaturet
 • Så karsefrø i tastaturet
  Kontorplass-spøk
 • Pynte kontorplassen til en kollega
 • Og selvsagt Komplett Bedrifts latterlig gode tilbud på IT-utstyr til kontoret

Jeg utfordrer deg til å dele dine beste humortips på arbeidsplassen i kommentarfeltet eller på facebook-posten. Og vil du ha litt alvor opp i alle moroa så kan du ta med deg uttalelsen fra professor emeritus Sven Svebak som i fullt alvor sa om ledere i arbeidslivet at «den som mangler sans for humor, har et alvorlig problem og bør ikke gis ansvar for andre mennesker».

Trykk her for å se ukens tilbud