Stylusens historie

Noen mener den beste stylusen du får er fingeren. Andre elsker hvordan en moderne stylus glir over skjermen og responderer på trykk. Mens andre spør: Hva er en stylus?

Eller – er ikke stylus et norsk ord, sier du? Vel, vel, vel, du får ta det opp med Store norske leksikon, da. Eller Det norske akademis ordbok

La oss få lagt forvirringen død med en gang. En stylus er en stylus, men den kan også kalles en pekepinne. Eller skrivepinne. Rissepinne, kanskje? En sånn som du bruker på iPad og andre lesebrett. Eller på en telefon. En moderne versjon av det de brukte til å skrive på leirtavler i gamle dager. 

Mange trodde vi ikke lenger hadde bruk for noen stylus da iPhone kom. Likevel lever den i beste velgående i dag, og er til og med i bruk på Apple-produkter. Hvem skulle trodd det, da Steve Jobs stakk fingeren i været og spurte: «Who wants a stylus?» 

 Jo, ganske mange, skulle det vise seg. Såpass mange at Apple har begynt på å produsere en egen stylus som heter Apple Pencil. For deg som sitter i møter hele dagen kan det være effektivt å bruke en sånn sammen med en iPad. Merking av dokumenter, notering, tegning og drodling – intuitiv, presis og magisk. Den festes magnetisk til en iPad og lader trådløst.

Apple Pencil (2. gen.) iPad tilbehør

Hvem vil ha en stylus? Jo, Apple ville. Til slutt.

Stylus fra mange produsenter 

Det er heller ikke bare Apple-brukerne som kan dra nytte av en stylus. Det samme gjelder deg som bruker en Ultra S Pen for å gjøre deg forstått på en Samsung Galaxy-telefon eller Tab.  

Stylus – både moderne og tradisjonell skrivekunst  

Når du bruker en stylus, står du i en flere tusen år lang tradisjon som strekker seg til de første sivilisasjonene vi kjenner. 

Mye tyder på at du lærer bedre, husker bedre og tenker bedre når du skriver for hånd. Det som er sikkert er at du får det beste av to verdener, den tusenårige, analoge metoden og den effektive, digitale. Moderne styluser er blitt bedre og bedre, og mange er trykkfølsomme, så det kjennes som en ekte penn, blyant eller pensel i hånda.

Er jobben din å tegne eller designe, er det kanskje et av disse nettbrettene du skal ha.  

iPad Pro 12,9" (2022) 2TB 5G (stellargrå) iPad

iPad Pro: Blir det lekrere? 

Stylusen gjennom historien 

I begynnelsen var det bare en pinne. Pinnen ble brukt til å skrape i våte leirtavler, og på den måten kunne sumererne i Mesopotamia kommunisere uavhengig av tid og sted, mens det før var nødvendig å snakke direkte med hverandre. På mange måter ble tankene til de som skrev kileskrift på tavler også med oss gjennom årtusenene.

Et bilde som inneholder Font, håndskrift, tekst, kalligrafi

Automatisk generert beskrivelse

Litt kilent å forstå: Gammelpersisk kileskrift (Kilde: Wikipedia) 

Disse tavlene var forløperne til dagens notatblokker og skjermer, og stylusen den gang var like viktig for forretningsdrift som smarttelefonen er i dag. Se for deg en sumerisk kjøpmann som noterer ned lagerbeholdninger eller en egyptisk arkitekt som skisserer et nytt tempel. Disse scenene er ikke så annerledes fra dagens forretningsmøter, bortsett fra medium og teknologi. Og Teams. Med kattefjes eller artig bildebakgrunn. Så kanskje litt forskjellig likevel, men dere skjønner hva jeg mener.

En fjærpenn er også en stylus 

Gjennom århundrene har hver ny epoke ført med seg sin egen versjon av stylusen. Hele tiden har vi selvsagt hatt kullstifter, pensler, kritt og andre alternativ. I renessansen var det fjærpennen som regjerte, et elegant verktøy som ikke bare krevde peiling på blekk og papir, men også en viss kunstnerisk eleganse. Shakespeare skrev skuespill med fjærpenn, og den amerikanske grunnloven er skrevet med fjærpenn, så den kunne absolutt brukes til store anledninger. 

shutterstock_2158311705Renessansens stylus: En fjær skulle plukkes fra svane eller gås
Renessansens stylus: En fjær skulle plukkes fra svane eller gås

Gjess eller svaner var de mest populære fugleartene å nappe fjær fra. Det var vanligvis den femte sekundærfjæren (nummerert fra utsiden inn) på venstre vinge som ble brukt, siden de fleste skrivere var høyrehendte, og denne fjæren ville naturlig bøye seg bort fra skriveren. Vi får håpe det holdt å nappe ut en fjær, så ikke en hel gås måtte ribbes bare fordi en gammel poet kom på et rim. 

Lenge før Shakespeares tid hadde vi runer, og de ble ofte risset inn med en slags meisel i stein, bein eller annet hardt materiale. Enda en tidlig stylus, der, altså. 

Kulepennen kommer 

Overgangen til industriell produksjon og global handel i det tjuende århundret ble ytterligere akselerert av at vi fant opp kulepennen – et verktøy som gjorde skriving tilgjengelig og praktisk for de store massene. Tenk på det – billige kulepenner ligger og flyter over kontorpulten, i veska eller i jakkelomma di. Du tar den med fra noen andres kontorpult uten å tenke på det som tyveri. Prøv det med en eksklusiv Montblanc-penn til 12 000,- kroner, du.

Tidligere ble fyllepennen (for eksempel sånne dyre) mye brukt, men alle skjønner at det kunne være plundrete å holde på med pennesplitter og blekk som alltid griset til papiret. Så kulepennen, folkens, det var litt av et framskritt. 

Stylusens framtid 

Stylusen brukes i dag til å peke, klikke, tegne, skrive og sikkert mye annet. Den har alle fordelene fra en fjærpenn, fyllepenn eller kulepenn, men er også stappa full av sensorer og teknologi. Så hva blir det neste vi kan bruke en stylus til?

Det er ikke godt å si, men det vil ikke overraske oss om vi får styluser som gir enda bedre kunstnerisk kontroll for malere, eller kanskje leger kan skissere snitt dypt inni pasienten uten å trenge å skjære noe. 

Jeg skal ikke strekke det for langt, for her er din fantasi like god som min. Men så lenge stylusen kan fortsette å ha de tradisjonelle kvalitetene vi har kjent siden oldtiden og kombinere dem med noe nytt, så tror jeg den har kommet for å bli, som de sier. 

Og så kan vi slå fast at Steve Jobs tok feil. Det skjedde ikke ofte.

Et bilde som inneholder innendørs, skjermbilde, person

Automatisk generert beskrivelse

Framtidas stylus: Vi ba ChatGPT vise oss hvordan en stylus kommer til å bli brukt i framtida. Det blir visst sånn... 

Knapp: Alt du trenger til kontoret. Se utvalget