Hyttekontor i påska

Bredbåndet får kjørt seg når hjemmekontoret flyttes til hytta i påska. Med hvite langrennsspor og håp om sol er det ingen grunn til å snuble rundt i slapsevær i byen. Men hva trenger du av utstyr for å jobbe effektivt?

En befolkning som er godt vant med Teams- og videomøter kombinert med velutbygd bredbånd og mobilnett gjør det mulig å være fra solveggen også. Trenden med hyttekontor er økende. Nylig ble det gjennomført en undersøkelse blant 1550 hytteeiere på Trysil hvor en av tre svarte at de benyttet hytta som kontor også i ukedagene. Vi får tro at disse også bruker påskedagene til å jobbe litt.

Første gang ordet hyttekontor ble nevnt i media var i 1989. Da skrev Aftenposten forbløffet at prisen på et komplett lite kontor som kan tas med på weekend- eller bilturen, ligger godt under 50 000 kroner. I dag klarer vi å gi deg det samme for en brøkdel. Og det er ikke bare fordi vi slipper å levere kontoret med telefaks. Men det er klart, det hjelper litt. 

Pakk appelsiner og IT-utstyr

Vi står snart midt i påskeuka, og som det hyttegale folket vi nordmenn er, så vil mange av oss trekke til fjells, eller kanskje ut mot havet.

Undersøkelser viser at markedet for det bærbare kontor er i en meget kraftig vekst, skrev Aftenposten i 1989. Vi får vel si det har slått til. Hyttemarkedet i Norge er kokvarmt. Like før jul ble 2020-rekorden slått, og det ble solgt om lag 15 000 hytter i Norge i fjor. Kanskje er du en av dem som nå kan bevege blikket fra panoramautsikt til  Excel-ark? Pakk sekken med Kvikk Lunsj, appelsiner og laptop, og sett kursen mot hytta.

Hvis du tillater at jeg kanskje er litt gæmlis et øyeblikk, så kan vi alle synge med Margrethe Munthe:

Jeg snører min sekk, jeg spenner mine ski,
nå lyser det så fagert i heien.
Fra ovnskroken vekk -så glad og så fri
Mot store, hvite skogen tar jeg veien.

appelsiner hører påsken og kanskje hyttekontoret til

Der ligger de og søte er de: Appelsiner smaker aldri så godt som på hytta.

Kan sjefen nekte deg å ha hyttekontor?

La oss aller først avklare om det er greit – om arbeidsgiveren faktisk kan ha noe å si om at vi utfører arbeidet fra hytta.

Arbeidsstedet er som regel justert i din arbeidsavtale. Under normale omstendigheter har du både rett, men også plikt til å jobbe fra det stedet som er bestemt i avtalen.

I følge juridisk HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa i Simployer, som er intervjuet av Din Side, kan arbeidsgiver benytte styringsretten til å nekte deg å jobbe fra hytta, men må oppgi en saklig grunn.

Det skal mye til for å hindre deg akkurat nå som hjemmekontor er vanlig og til tider pålagt, men en slik saklig grunn kan for eksempel være det fysiske arbeidsmiljøet. Arbeidsgiver har plikt til å sørge for et godt arbeidsmiljø enten det er på kontoret eller på hjemme- eller hyttekontoret.

mitt eget kontor i påskesolen

Din tanke er fri: Mange opplever at de tenker bedre i klarere luft.

Hyttekontoret skal gi bedre, ikke dårligere helse

Når hjemmekontoret flyttes og blir hyttekontor kan det gå på bekostning av helsa og gode arbeidsforhold. Ikke la det skje. Hyttekontoret skal jo gi deg energi og bedre helse – ikke motsatt.

Derfor skal du utstyre hytta på en slik måte at det sikrer god ergonomi. Ikke end opp med å ligge henslengt i myke sofaer eller sitte timevis på harde kjøkkenstoler og med PC-en på et spisebord mest egnet for brunost og blanding av kakao. Finn en god arbeidsstilling også på hyttekontoret.

Ta med deg ekstra skjerm, mus og tastatur, sett inn en egnet skrivepult – gjerne med beroligende utsikt – og få et hyttekontor sjefen ikke kan nekte deg å dra til. Ikke glem mobilt bredbånd.

Å flytte med seg en ekstra skjerm krever i dag verken docking eller masse ledninger. Du kobler det enkelt sammen med USB-C. Mitt poeng er at du ikke må la midlertidige løsninger på hyttekontoret gå på bekostning av det gode arbeidsmiljøet du har hjemme og på jobb.

Ja, og så kan det være greit å finne seg en krok å jobbe fra der videomøtene ikke blir forstyrret av svigerfar i stillongs som virrer rundt i bakgrunnen. Derfor kan det være smart å stille forberedt med ferdigdesignet bakgrunn fra arbeidsgiveren.

Med den rette bakgrunnen vil ingen tro at du er på hytta under videomøtene.

Det eneste som kan avsløre deg da, er de røde, friske rosene du har i kinnene.

Se våre beste tips for å lage det perfekte hyttekontoret

Første gang publisert: 25. mar 2021
Oppdatert 28. mar 2023