Spice up your coffee life

Det fins mange måter å nye kaffen sin på. Noen vil ha melk, andre sukker, noen vil ha den svart og så sterk at du kan male med den. Eller er det på tide å prøve noe nytt? Her er noen innspill til hvordan du kan gjøre hverdagskaffe til hurrakaffe.

Mange tenker ikke over kaffen de drikker på kontoret. Det skal bare ned. Men vi vet at det står kaffemaskiner over hele landet som dirrer av lyst til å presentere noe mer enn bare enkelt avkok av kvernede Arabica-bønner. 

Les mer: Er kaffe sunt?

shutterstock_1189293043

Caffé meg her og latte meg der... 

Lenge var kaffe bare kaffe her til lands, og det fantes ikke noe som het caffè latte. Langt mindre cortado, americano eller macchiato. Du kunne så klart få melk i kaffen, men da kalte vi det... melk i kaffen.

I dag vil vi ha mer variasjon.

Mange av våre kaffemaskiner lager helt strålende caffè latte og andre melkebaserte kaffedrikker. Ta for eksempel Siemens EQ.9 Plus Connect. Det er en kaffemaskin som mestrer 44 forskjellige kaffedrikker, fra en frekk liten espresso til den feiteste latte. Med så mange muligheter til å variere, tror jeg de fleste finner en favoritt.

Siemens EQ.9 Plus Connect Automatisk kaffemaskin TI9553X9RW (sort) Espresso Halvautomatisk

Men når skal de ulike variantene drikkes? Det finnes ingen fasit her, og vi i Komplett Bedrift har ikke tenkt å bedrevite noe om akkurat det. Men de som mener de har greie på det, har noen regler som du er hjertelig velkommen til å bryte. Here goes: 

Skal vi ha regler for kaffe også, nå? 

Mye melk i kaffen er frokost. Det betyr at det drikkes før lunsj og ikke på ettermiddagen. På ettermiddagen fungerer en macchiato som en liten lurendreier for å holde seg i gang. Etter middag er det espresso som gjelder. Eventuelt en americano. Eller en kopp traktekaffe 

Og sånn kan man holde på om man liker regler. Det finnes flere. Spesielt i Italia. 

Prøv en annen smak på kaffen 

Det er vel kanskje latten som oftest får en ekstra vri ved hjelp av litt sirup med smak. Det finnes mange smaker: Vanilje og karamell er tilsynelatende favoritter, skal man dømme etter menyene i kaffebarene. Og det er klart det kan være kjekt – én kort sprut med sirup fra en flaske, så er både smaken og sukkersjokket i boks. Hvis målet er å rykke hodet opp fra tastaturet, er både kaffen og søtstoffet bra.  

Et problem med sirupen er likevel at det kan bli litt klin rundt kaffeautomaten. Kanskje er det lettere å holde det rent med en kapselbasert kaffekompis som Nescafé Dolce Gusto Genio S Touch Auto. Jeg nevnte jo Siemens EQ.9 som mestrer 44 typer kaffebasert drikke, men Dolce Gusto er jammen ikke helt borte, heller. Denne maskinen fikser alle typer Dolce Gusto-kapsler, og de kommer i en haug varianter. Det lanseres stadig nye.

NESCAFÉ® Dolce Gusto® Genio S Touch Auto Kapselmaskin Kaffemaskiner

Liker du Nesquik, har du en egen kapsel. Og det fins New York-smak, cappuccino skinny, latte med mandel, Miami morning, flat white, koffeinfri, mild og ginseng. Ja, du skjønner. Og vi har mange av dem.

Dolce Gusto-maskinene kommer i mange utførelser. Alle ser bra ut og pynter opp på kontoret eller spiserommet. 

Ikke glem den gode, gamle kaffetrakteren

Kaffetrakting er en norsk folkesport, og skal ikke glemmes, selv om vi har blitt gode på espresso-baserte kaffemaskiner. Moccamaster har gjort jobben i mange tiår, og kommer nå i freshe farger som pynter opp på kjøkkenet. For eksempel den i rødt.

Moccamaster Automatic 53743 Kaffetrakter (rød) Kaffetrakter

Forskjellen på en kaffemaskin som Siemens ovenfor eller den populære Philips Series 2200  EP2230 og en kaffetrakter er at kaffetrakteren drypper vannet skånsomt over kaffen, mens kaffemaskinene trykker vannet med voldsom kraft gjennom mer finmalt kaffe. Resultatet blir en espressolignende drikk, mens trakterne lager... ja, traktekaffe. 

Gjør det sjæl-smakstilsetninger 

shutterstock_1083660533

Hva med å gå helt egne veier? Hva ved å krydre litt ekstra? Sånn på frihånd? 

Har du prøvd å strø litt kanel på kaffen? Det brukes ofte på toppen av cappuccino, men hvorfor ikke rett ned i den svarte kaffen?  

Eller bruk honning i stedet for sukker? Ikke bare er det sunnere, men det gir en interessant smak, og det fins mye spennende honning å prøve. 

Kardemomme i kaffen er vanlig i Midt-Østen, men hvorfor bare der? De som drikker det, mener det gir en slags fruktig smak og etterlater en kjølende følelse i munnen. Det skal visst gi bedre ånde, også. Det blir aldri feil. 

Til slutt vil vi slå et slag for ingefær i kaffen. Du får kjøpe malt ingefær i vanlige matbutikker. Bare strø en halv teskje i koppen. Sammen med kaffen danner ingefær en dynamisk duo av antioksidanter som slår tilbake mot frie radikaler, gjør godt for kroppen, og rett og slett er en deilig drikk. 

Hva skal vi spise til kaffen, da?

Nok en gang, det finnes sikkert regler for hva som passer, men det blir opp til deg hva du liker. Som inspirasjon, kan vi se litt på hva som er pop i andre land.

shutterstock_1007964742

Da begynner vi i Italia, der liker de godt en liten kjeks de kaller biscotti. Ordet ligner på biscuit, og da er det kort vei til det vi kjenner som kjeks. (Som forresten er et ord vi har lånt fra det engelske cakes, som jo er noe annet enn biscuits. Språk er rart.) 

Så hopper vi til Sverige, der de elsker kanelbulle til kaffen. Ingen kan klandre dem for det, selv om mange er i ferd med å gå heeelt crazy og erstatte kanelbullen med kardemommebullen.

shutterstock_1684542376

Til sist må vi nevne etiopierne, som sammen med kaffen (som de tar seriøst, siden det var dem som fant den opp) gjerne spiser nypoppet popcorn. Kombinasjonen sies å forsterke den totalopplevelsen siden det lette og sprø popcornets står i kontrast med den rike og jordaktige smake av kaffe.

Vi runder av med et sitat av Alexander Kielland, siden vi altfor sjelden siterer Alexander Kielland, her i Bedriftsbloggen. Han skrev nemlig noe fint om kaffe: 

Varm kaffe er god for alt og til alle tider.
Skipper Worse (1882), kap. 5.

Og der er vi nesten alle enige, tenker jeg