Er det sant at kaffe er sunt?

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking. Vi slurper i oss nesten fire kopper kaffe om dagen. Bare finnene drikker oss under kontorpulten. Men er kaffe sunt? Hvor mye kan du drikke? Og vet du når du bør slutte å drikke før du ødelegger nattesøvnen?

Norges nasjonaldrikk, men er kaffe sunt?

Den sorte eliksiren vi kaller kaffe har vært i Norge siden 1600-tallet. Men det var først på 1840-tallet at den ble en veletablert drikk her til lands. Selv om akevitt hevdes å være Norges nasjonaldrikk, kan vi trygt si at kaffe er kontor-Norges nasjonalsup.

I dag har enhver bedrift med respekt for seg selv en kaffemaskin. Enten en espressomaskin, kapselmaskin eller den gode gamle kaffetrakteren, hvor 85 prosent av det sorte mjødet brygges. Hit valfarter vi flere ganger om dagen for å få vår dose flytende, brennheit koffein og for å prate skit.

Som Komplett Bedrifts kaffeekspert og ansvarlig for vår kaffesatsing (vi selger over tusen kaffemaskiner i måneden), har jeg gjort en reise i kaffens verden for å finne ut om kaffe virkelig kurerer gruff, og om mannen med gullkoppen har grunn til å være så blid. Er kaffe et gement «kontor-dop», eller er det en kalorifri kraftkilde? Og ikke minst - er det sunt?

Kaffe – skurkebrygg eller heltedrikk? Og er det sunt?

Kaffe har hatt et ufortjent dårlig rykte. I 25 år var kaffen på WHOs liste over kreftfremkallende stoffer før den ble frikjent i 2016 og samtidig tillagt en rekke helsegevinster.

I dag er kaffe en heltedrikk. Hvis du har et moderat inntak av kaffe (3-5 kopper om dagen) viser forskning at du kan redusere risikoen for en rekke kroniske farlige sykdommer.

Drikker du kaffe regelmessig, har du ifølge Harvard lavere risiko for å utvikle type 2-diabetes, enkelte typer kreft, hjerteinfarkt, slag, gallestein, depresjon, parkinson og alzheimer.

Ikke blir du tjukk av kaffe, heller. Svart kaffe har bare én kalori per 100 gram. Brus har nesten førti ganger mer.

(Velger du caffè latte, caffè mocca eller cappuccino er du over på et tosifret antall kalorier – men hei, det er lov å kose seg!)

Dette høres jo nesten for godt ut til å være sant – så er det ingen bivirkninger?

Hva med bivirkningene av kaffe?

Kaffe inneholder koffein. Det er et naturstoff som stimulerer sentralnervesystemet. Kroppen reagerer ved å produsere kamphormonet adrenalin.

Når koffeinen kommer inn i kroppen, trekker blodkarene i hjernen seg sammen, pulsen øker, og du følere deg kvikkere i hodet. I tillegg utskilles lykkestoffet dopamin, som gjør deg glad og fornøyd. (Så Ali kaffe har rett i at de kurerer gruff.)

Koffein kan øke blodtrykket ditt i en kort periode etter inntak, men har ingen langtidsvirkning på blodtrykket. Har du en sportsklokke som viser puls, kan du teste selv.

Selv om kaffe er en framifrå drikk bør den inntas med måte.

En australsk studie konkluderer med at seks eller flere kopper om dagen kan øke risikoen for hjertesykdom med opptil 22 prosent (men det finnes studier som motsier denne).

Når de lærde strides, kan det være fornuftig å lytte til de gamle grekerne, spesielt Aristoteles, som foreslo den gylne middelvei.

Folk reagerer dessuten ulikt på kaffe. Er du sensitiv til koffein, kan du oppleve skjelving, nervøsitet og søvnløshet.

Da bør du redusere inntaket til 1-2 kopper om dagen, som er halvparten av det man kaller moderat inntak. Det gjelder spesielt gravide, hjertesyke, eller de som har hatt hjerteinfarkt.

Om kaffe er sunt eller ikke (og nå snakker vi om svart kaffe uten sukker og melk), avhenger også av om hvor mye koffein du får i deg, og ikke minst, når på døgnet du drikker kaffen.

Er kaffe sunt med tanke på søvn?

Koffeinen i kaffen gjør deg våken. Du bør derfor være bevisst på når du drikker.

Det å drikke kaffe hele seks timer før leggetid gir deg dårligere søvn – selv om vi ikke lenger føler effekten av kaffe i kroppen. Det viser en studie publisert i Journal of Clinical Sleep Medicine.

Konklusjonen er at du bør slutte å drikke kaffe sju timer før du skal legge deg. Hvis du legger deg klokka 22, betyr det at du bør nyte siste kopp klokka 15. Er du kaffetørst når du tar deg et wienerbrød etter middagen, kan koffeinfri kaffe være en god erstatning.

Husk at søvntyven koffein også finnes i te, cola og sjokolade

Hvis du nå tror at det eneste du må moderere før leggetid er kaffedrikking, så må jeg dessverre skuffe deg. Det finnes andre kosedrikker (og substanser) vi må være på vakt mot.

Det er rundt 40 mg koffein per 100g kaffe. Te har cirka halvparten så mye koffein som kaffe. Cola har omtrent halvparten så mye koffein som te.

Mayo Clinic anbefaler et moderat forbruk av koffein. Det vil si 400 mg eller 3-5 kopper kaffe om dagen. Om du i tillegg drikker te, energidrikk, cola eller spiser mørk sjokolade, må du ta det med i beregningen.

Produkt Koffein pr. 100 g
Kaffe, espresso 212 mg
Kaffe, svart 40 mg
Red Bull 30 mg
Mørk sjokolade 30 mg
Te 20 mg
Pepsi Max 12,91 mg
Pepsi 10,71 mg
Coca Cola / Uten sukker 8 mg
Kakao 2 mg

Det sies at man sover bedre med en god kopp te før sengetid. Det er en sannhet med modifikasjoner, og det kommer an på hvilken te du nipper til.

Selv om du føler deg beroliget, varm og trett etter å ha fått i deg litt Earl Grey eller lakriste, vil koffeinen mane kroppen til kamp mot søvnen og gjøre at du sover dårligere. I tillegg vil koffeinens vanndrivende egenskaper kunne føre til at du må opp for å tisse om natta.

En løsning er å bytte ut colaen med annen brus og sort/grønn te med koffeinfri urtete. Om du likevel vil lage deg litt te, så la den brygge kortere enn ellers. Det reduserer koffeinnivået.

Kaffemaskinen – en sosial møteplass

Jeg tenkte å avslutte med å gi noen anbefalinger på kaffemaskiner, som jeg deler inn i tre kategorier: kapselmaskiner, kaffetraktere og espressomaskiner. Disse maskinene er ideelle for kontorer med opptil 15 ansatte.

Mine råd er basert på at jeg er ansvarlig for kategorien kaffe i Komplett Bedrift.

Kapselmaskiner

NESCAFÉ® Dolce Gusto® Genio S Touch Autohttps://www.komplettbedrift.no/product/1176275/kjoekken-hvitevarer/kaffemaskiner/kaffemaskiner/nescaf-dolce-gusto-genio-s-touch-auto

NESCAFÉ® Dolce Gusto® Genio S Touch Auto
Denne kapselmaskinen fra De'Longhi er enkel å bruke og lar deg lage alle mulige type kaffe basert på kapslene du kjøper. Du kan faktisk lage Nesquik og iskaffe med den også! Siden de også jobber sammen med Starbucks, får du de særegne Starbucks-smakene. Maskinen er relativt billig i drift, og kapslene er lett tilgjengelige fra Komplettbedrift.no!

Nespresso Vertuo Next by De'Longhi 

Nespresso Vertuo Next by De'Longhi
En mer eksklusiv modell fra Nespresso og De’Longhi, med fordelen at du kan lage seks koppstørrelser helt opp til en karaffel.

Kaffetraktere
Wilfa WSPL-3B

Wilfa WSPL-3B kaffetrakter
Denne har «best i test» fra Tek.no best, ble Årets produkt i 2022 og har veldig gode reviews. Den er virkelig enkel i bruk og lager perfekt kaffe, hver gang. Bedre trakter finnes ikke i denne prisklassen.

Moccamaster CD Grand polished silver

Moccamaster CD Grand AO polished silver
Den folkekjære trakteren i en større utgave beregnet for kontoret. Denne lager 1,8 liter kaffe og alle traktefunksjoner er automatiserte. Modellen har manuell dryppstopp og varsellampe som lyser når det er behov for avkalking.

Espressomaskiner

DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117.B Espressomaskin (sort) Espresso Halvautomatisk

DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117.B Espressomaskin
En bra espresso maskin som lar deg tilpasse styrken på kaffen din. Espresso og alle størrelser kaffe med et tastetrykk. Melkesteamer for de som ønsker å variere.

DeLonghi Eletta Explore Automatisk kaffemaskin ECAM450.86.T Kaffemaskiner

DeLonghi Eletta Explore Automatisk kaffemaskin
Denne flotte maskinen tillater fire brukerprofiler, har stor skjerm touch-skjerm og lar deg koble til med Coffee Link-appen.

 

Se vårt utvalg av kaffe til kontoret

Publisert 11. nov 2021
Oppdatert 22. sep 2022