Forstå Gen Z-kollegene dine

Redaksjonen har fått inn et brev fra en som tok seg nær av artikkelen vi publiserte om hvordan man skal snakke med boomeren på kontoret. Som de forkjemperne for ytringsfriheten som vi er, velger vi å publisere brevet i sin helhet her.

-----------------------------------

Kjære redaksjon,

Det ble nylig publisert en artikkel på deres blogg som harselerte med oss dere kaller "boomere". Det er interessant å se dere ungdommer oppe på deres høye hest, mens dere glemmer at det er VI som fant opp alle duppedingsene som dere fjortiser tror dere har eierskap til bare fordi de har gitt dem engelske navn. Dere er vel bare sure fordi vi tjener så mye mer enn dere.

Barn, altså Generasjon Z, er på god vei inn i arbeidslivet. Det blir bare flere og flere av dem, mens det stadig blir færre av oss gamle og kloke. De er sikkert flotte mennesker, men det er jo helt potte umulig å skjønne hva de sier. Generasjon Z er betegnelsen på de som er født mellom midten av 90-tallet og til starten av 2010-årene. Det er vanskelig nok å fatte at mennesker født i ET ANNET MILLENIUM er gamle nok til å ha en jobb.

I gamledager jobbet vi oss halvt i hjel for anerkjennelse, heder og ære. Det har gjort oss til hardhudede, robuste arbeidstagere. Men nå kommer det altså en bølge med snøfnugg, som er vokst opp med å få diplom bare for å delta, er sykelig opptatt av politisk korrekthet og gjennom TikTok har fått for seg at vi alle er unike.

De er vokst opp med internett og teknologi, og tror dermed de er bedre enn oss som har måttet kjempe for å henge med i utviklingen. Stadig må vi hanskes med nye duppedingser og maskiner. Det er umulig å ytre misnøye med EDB uten å få høre “Ok boomer” fra en av disse snørrungene, mens de scroller videre. De mest empatiske vil kanskje gi deg et medfølende “Oof”. 

Jeg har bedrevet litt egenforskning, og prøvd å forstå meg på dem. Her er noen av mine funn:

Slay

Forleden dag overhørte jeg to unge kolleger snakke om et møte, hvor den ene angivelig hadde “slayet”. Du kan vel forstå min forvirring? Jeg hadde overhodet ikke fått med meg at vi i bedriften har begynt med noen form for slakting, langt mindre mord.

Etter grundigere undersøkelser har jeg funnet ut at å “slaye” tydeligvis betyr å gjøre noe bra. Så i stedet for å si “Veldig bra jobbet”, kan disse ungene finne på å bare si “Slay”. Man burde ta det som et kompliment, men jeg forstår at det er vanskelig. 

Drip

Mange har kanskje sett dette klippet fra serien “Kasko”, hvor vi alle kan kjenne oss igjen i Anette Hoffs karakter (håper jeg). Når ungdommen snakker om “drip” mener de altså ikke et illebefinnende, de refererer bare til noens kule stil. Ikke at noen har sagt det til meg noen gang.. 

Ikke @ meg

Som nevnt, er denne generasjonen litt skjøre og blir støtt av den minste ting. Er du uheldig og sier noe de tar seg nær av sier de “ikke @ meg” (uttales “ikke ætt meg”). Det kommer av at de hele dagen lang scroller på dette TikTok og “tagger” hverandre hver gang de ser noe de kan relatere til, og når man “tagger” noen bruker man krøllalfa. 

De husker ikke normale telefoner

Har du noen gang bedt noen fra Generasjon Z om å signalisere at de snakker i telefonen? Merkelig forespørsel, men med et interessant utfall. Disse ungene har aldri opplevd andre telefon enn smarttelefoner. I stedet for å gjøre som vanlige folk å holde lillefingeren mot munnen og tommelen mot øret, holder de hele håndflata mot kinnet. Det er helt galimatias. 

De klarer aldri å lure på noe

Ettersom at de er vokst opp med Google, har de aldri erfart hvordan det er å lure på noe. I gode, gamle dager funderte vi på så mangt og skulle vi finne ut av det, måtte vi slå opp i leksikon. Prøver man å stille et filosofisk spørsmål til dagens ungdom blar de bare opp Google og slår ned alt morsomt tankespinn. 

Jeg vet at det er slitsomt å venne seg å måtte omgås unger på kontoret, og det er ikke noe særlig å måtte lytte til og late som at man syns ideene de har er gode. Likevel kan de være greie å ha i nærheten når man trenger hjelp til å koble til sånne headset uten ledning. Så fort det er koblet til kan du ta de på deg, skru på litt Beatles og ignorere dem.

-----------------------------------

Vi i redaksjonen takker ærbødigst for brevet, og anser diskusjon som avrundet. Vi vil også legge til at vi elsker alle kollegene våre <3

Trykk her for å se ukens tilbud