Onboarding, innfasing og nyansettelser

Onboarding, eller innfasing som vi kanskje kan kalle det på godt norsk, handler om hvordan nye folk blir tatt imot på arbeidsplassen. Vi i Komplett Bedrift er så klart litt inhabile her, men vi mener at en skikkelig pakke med utstyr er en prima velkomst og gjør første dag til en... om ikke fest, så i alle fall en god opplevelse. Jo, steike. En fest.

Akkurat som at du selv ikke får noen andre sjanse til å skape et godt førsteinntrykk, så får bedriften heller ikke en sånn sjanse. Det folk opplever første dag på jobb sitter i lenge, og kan aldri gjøres om igjen. Som leder er det ditt ansvar at innfasingen går bra.

Før vi anbefaler flott utstyr (hint: se lenger nede på siden), la oss se litt på noen horror-historier fra nyansatte folk.Mange historier handler om arbeidsplasser som gir et dårlig førsteinntrykk:

En mann ved navn Patrick Garmoe forteller om sin første dag på jobben i sin første jobb som journalist:

– Sjefen min gjorde et nummer av at han ikke ville være til stede den dagen jeg ankom. Jeg visste knapt hvor jeg skulle sitte, men plutselig begynte sjefens sjef å rope om en tilstandsrapport. Jeg ante ikke engang hva en tilstandsrapport var.

En annen, Marilyn Paige, hadde sin første dag som kommunikasjonsdirektør da sjefen tok henne inn i et møterom og snakket om seg selv i åtte timer.

En anonym arbeidstaker forteller at hen ble møtt første dag av en kontorstol som lå i deler i en pappeske ved siden av skrivebordet. Og nei, hen skulle ikke jobbe for IKEA. Men her skulle stolen skrus sammen sjøl på første dag.

Disse og flere skrekkhistorier finner du her og her.

Sånn skal det gjøres

Men hvordan bør første dag være?

Første dag bør du som leder ha en oppstartsamtale med den nyansatte. Det er viktig at du presenterer forventningene dine og de viktigste arbeids- og ansvarsområdene til stillingen. Vær konkret på hvilke tiltak dere er enige om å iverksette for at medarbeider skal lykkes.

– Innfasing handler om konkrete grep arbeidsgiver gjør for å få nyansatte til å føle seg velkommen, lære seg viktige aspekter ved organisasjonen, sette seg inn i sine arbeidsoppgaver og virksomhetens kultur, skriver Karoline Sofie Losnedahl og Birgit Nilsson Valle i dette innlegget i DN.

Losnedahl og Nilsson anbefaler altså konkrete grep. Vi kan ikke tenke oss mer konkrete grep enn å sørge for at utstyret er i orden. For kontorjobber snakker vi da om datamaskin, skjerm og telefon. Men ikke glem sånt som har med ergonomi å gjøre, som kontorstol, skrivebord og mus. Det er dumt å sende nyansettelser rett inn i sykemelding med prolaps og musearm. Så her er noen forslag fra oss:

Laptop

Her deles verden i to, mellom PC og Mac. Gitt at den nye skal gjøre normale kontoroppgaver, er en Macbook Air et fantastisk redskap. På PC-siden kan vi anbefale en Lenovo ThinkPad.

Skjerm

Her er det mye å velge mellom. Men om vi skal trekke fram én skjerm, må det bli Samsung 34" Curved Skjerm som gjør kontorplassen mer behagelig å bruke og lader selv en kraftig MacBook Pro.

Du kan også regne med å få fornøyde nyansatte om du setter opp en ultrabred skjerm på skrivebordet.

Mobiltelefon (iPhone)

Nok en gang må vi skille mellom Apple/Mac og de andre. Da snakker vi om Android-baserte telefoner. For å starte med Apple – den nyeste iPhone-modellen er iPhone 14, som er så sprekkeferdig av features atte hjælp. Den kommer i forskjellige utgaver: vanlig, Plus, Pro, Pro Max og du finner dem alle her.

Mobiltelefon (Android-baserte)

Om den nyansatte heller vil ha noe Android-basert, er Samsung-telefonene helt fantastiske. Spesielt Samsung Galaxy S22 er populær. Men har du sett Galaxy Z Fold-telefonene? Ser de ikke deilige ut?

Glem heller ikke at Android-livet er mer enn Samsung. Nykommeren Nothing Phone (1) har fått mye skryt, blant annet i Tek.no.

Skrivebord

Noen ganger vil vi stå, andre ganger vil vi sitte. Jeg vet det er vanlig å overta et gammelt skrivebord, men verden går videre, og jeg vil i alle fall anbefale et prima ergonomisk hev/senkskrivebord med motor.

Mus og tastatur

En måte å vise at du bryr deg om den nye på kontoret er å sjekke hva slags mus hen vil ha. Det er deilig å starte jobben med en mus ingen andre har gnidd fingerfettet sitt på eller et tastatur fullt av smuler fra kolleger du aldri har møtt. Dette har ikke bare med komfort å gjøre, det er også snakk om ergonomi. Joda, mange kan klare seg med Apples Magic Mouse eller Magic Trackpad, men her er ikke Apple-folket bundet til Apple.

Da kan du gå for Cadillac-en i mus-verden, en Contour RollerMouse Red Plus med håndleddsstøtte eller du kan går for en Logitech Lift Vertikal mus eller noe midt imellom.

Og et tastatur (garantert fri for smuler) jeg kan anbefale er Apples Magic Keyboard.

Og om du vil kombinere mus og tastatur, er MK710 Combo fra Logitech en klassiker.

Kontorstol

Akkurat som at det er deilig å starte i ny jobb med nytt tastatur, mus og sånt man skal ta i, så er det noe eget med en kontorstol ingen har sittet i. Her kan du velge mellom høy rygg, lav rygg, mesh-stoff, armlener, tilting og alt som får en stol til å bli en stol.

Men la meg skjære gjennom. Jeg anbefaler denne stolen fra iiglo. Den har alt dere trenger, og den ser helt smashing ut. Det kan jeg selv bekrefte, for jeg har en sånn på hjemmekontoret mitt.

Oppfølging

Så skal den nye medarbeideren følges opp. Der er vi så trygge på utstyrspakkene vi har at vi ikke regner med andre justeringer enn at skrivebordet må opp og ned etter nykommerens ønske. Men etter en måned bør du ta en oppfølgingssamtale. Da er det viktig å kartlegge:

  • Status på det vi ble enige om i oppstartsamtalen? 
  • Hvordan har utviklingen vært?   
  • Hvilke tiltak skal iverksettes for at medarbeideren skal lykkes, som kurs eller kompetanseheving, veiledning og så videre.
  • Hva trenger du fra meg som leder for å lykkes?

Da er det bare for oss å foreslå et spørsmål til: Er det noe annet utstyr du trenger?

New call-to-action