Skjermbilde 2021-03-03 kl- 15-43-00

Siden lanseringen for mer enn 11 år siden har MK 710 holdt stand og kapret stadig nye kunder. I en bransje hvor utviklingen skjer i rasende hastighet - er det en smått utrolig prestasjon. Dette er min hyllest til Logitech MK 710.

Tastaturet er det som tilfører verdi til datamaskinen. Det er tastaturet som får dine tanker ut i bokstaver og ord, eller koder og tall. De fleste av oss holder tempoet på mellom 30 og 40 ord i minuttet og du kan teste ut din egen skrivehastighet her.

Tusenvis av nye brukere

MK 710 har holdt stand lenge i et marked hvor utviklinger skjer med stormskritt. I den tiden jeg har jobbet for Logitech Norge har MK 710 vist seg som en vinner når det kommer til teknikk og brukervennlighet. Tastene er uovertrufne når det kommer til ergonomi. Bak skallet ligger det teknologi som sørger for presise anslag og mulighet for å koble opp inntil seks trådløse enheter samtidig med Logitech-dongelen. Det gir deg mange muligheter for å svippe mellom ulike enheter - helt sømløst! Så det sier seg selv at MK 710 har vært min trofaste følgesvenn gjennom mange år. Forholdet vårt er bygget på gode verdier.

Egentlig er det tastaturet som heter MK 700 og musen heter MK 705, men til sammen blir det en uslåelig kombinasjon: MK 710. Gjennom årene har det blitt solgt hundretusener av MK 710-pakken. For oss som jobber med det nordiske markedet er det stas å se at vi står for en betydelig andel av det salget. I 2020 som kan kalles hjemmekontorets år, så solgte vi nesten 35.000 av MK 710!

Tastatur-nerd

For mange og ikke bare meg, er tastatur også en slags vitenskap. Forfatteren Lars Mytting som slo igjennom med boka Hel ved, og siden har gitt ut storselgerne Søsterklokkene og Hekneveven, kan snakke i timevis om tastaturer. I et intervju med P4 fortalte han om sin forkjærlighet for mekaniske tastaturer med spiralfjærer og klaprende lyd. Men så sitter han da også på en seks kvadratmeter stor skrivestue i Elverum – helt for seg selv. De fleste av oss vil foretrekke noe mer lydløst og behagelig.

gammeldags skrivemaskin

Hvorfor står ikke bokstavene alfabetisk?

Først noen funfacts for deg som vil nerde litt om tastaturer. Rekkefølgen på bokstavene er selvsagt ikke tilfeldig, men det har egentlig ingen praktisk hensikt i dag at de er innrettet slik de er. Oppsettet kalles for Qwerty etter de fem første bokstavene oppe til venstre.

Bokstavenes rekkefølge ble nemlig slik etter at oppfinneren av den første kommersielle skrivemaskinen, Christopher Latham Sholes, oppdaget at alfabetisk rekkefølge ikke var ideelt. Det finnes to hovedteorier om hvorfor bokstavene havnet der de er i dag:

  1. En teori er at de mest brukte bokstavene er plassert slik på tastaturet (husk at det var gamle skrivemaskiner og ikke behagelige tastaturer) at fingrene vil treffe dem med størst kraft.
  2. Den andre og kanskje mest troverdige teorien, er at bokstavarmene på skrivemaskinen stadig kilte seg fast i hverandre når man skrev. Løsningen ble å plassere de mest brukte bokstavene lenger unna hverandre for å senke skrivehastigheten.

R, M, X og C har byttet plasser

Dermed ble tastaturet etablert – basert på hvordan en gammeldags, mekanisk skrivemaskin fungerte best. Siden har det blitt gjort kun mindre endringer, men noen ganske få bokstaver har byttet plass.

Den ene er R-en. Den er nå på øverste linje og det sies at dette er fordi selgerne i Remington & Son som kjøpte rettighetene til å produsere og selge skrivemaskiner i 1873, enkelt skulle kunne skrive ordet TYPEWRITER med alle bokstavene på samme linje (sjekk selv).

Senere har M-en blitt flyttet til høyre for N istedenfor til høyre for L, og X og C har byttet plass. I tillegg har tastene for tegnsetting flyttet litt rundt, og selvsagt har enkelte land sine særegne bokstaver som våre Æ, Ø og Å, også har fått en naturlig plass.

Vil du lese mer så kan artikkelen «Historien om skrivemaskinen og hvorfor tastaturet ikke begynner med ABC» i Aftenposten være nyttig. Og selvsagt er boken «The early history of the typewriter», utgitt av Charles Edward Weller tilbake i 1918, et must for tastaturnerder.

Tastatur er som sko

Selv om MK 710 med trådløs mus og tastatur har holdt stand gjennom tid så finner det stadig nye venner der ute og er til stede på skrivebordet til stadig nye yrkesgrupper. Tastatur og mus kan på mange måter sammenlignes med sko, det er mange forskjellige preferanser om design, utforming, komfort og funksjonalitet.

Mye av grunnen til at MK710 fortsatt den dag i dag er så populær, er fordi tastaturet har et veldig fint design, det er godt å skrive på, komfortabelt for håndledd også har MK 710 de viktigste av funksjonalitetene. Det samme kan sies om musen, god å hvile hånden på, ser bra ut, og har funksjonaliteten du trenger. Det at du får disse to gode og driftsikre produktene i en pakke gjør det er en sikker vinner for mange.

Her i Logitech har vi stått og sett suksessen forme seg underveis. Ingen andre av våre tastatur kan måle seg i popularitet med gode gamle MK710.

Tastatur MK710