De gamle er eldst - MK710.2

Siden lanseringen for mer enn tolv år siden har MK710 ikke bare holdt stand mot stadige nykomlinger, men kapret nye kunder og tilhengere. I en bransje hvor utviklingen skjer i rasende hastighet er det en utrolig prestasjon. Dette er min hyllest til MK710, tastatur- og muspakka fra Logitech.

Tastaturet er det som tilfører verdi til datamaskinen. Det er tastaturet som får tankene dine ut som bokstaver og ord, koder og tall.

Tusenvis av nye brukere for MK710

MK710 har holdt stand lenge i et marked hvor utviklinger skjer med stormskritt. Dette settet har vist seg som en vinner på både teknikk og brukervennlighet. Tastene er utformet svært godt ergonomisk, men under tastene ligger teknologi som sørger for presise anslag og muligheten for å koble opp inntil seks trådløse enheter samtidig med Logitech-dongelen. Det gjør at du kan svitsje mellom ulike enheter helt sømløst.

Tastatur pluss mus er lik MK710

Egentlig heter tastaturet MK700 og musen MK705, men sammen blir de en uslåelig pakke: MK710. Gjennom årene har det blitt solgt hundretusener av MK710-pakker. For oss som jobber med det nordiske markedet er det stas å se at vi står for en betydelig andel av det salget. I 2020, da hjemmekontoret virkelig tok av, ble det solgt nesten 35 000 pakker av MK710.

Det finnes tastatur-nerder

For mange og ikke bare meg, er tastatur en slags lidenskap. Forfatteren Lars Mytting kan snakke i timevis om tastaturer. I et intervju med P4 fortalte han om sin forkjærlighet for mekaniske tastaturer med spiralfjærer og klaprende lyd. Så sitter han da også alene i en skrivestue i Elverum. De fleste av oss foretrekker noe noe mer lydsvakt og behagelig.

Kvinne med skrivemaskin

Querty: Å skrive er å tenke med fingrene, sies det

Hvorfor er ikke bokstavene alfabetisk på tastaturet?

Først noen fun facts for deg som vil nerde litt om tastaturer. Rekkefølgen på bokstavene er selvsagt ikke tilfeldig, men i dag har det egentlig ingen praktisk hensikt at de er innrettet som de er. Oppsettet kalles for Qwerty etter de fem første bokstavene oppe til venstre. QWERTY.

Rekkefølge ble slik etter at han som fant opp den første kommersielle skrivemaskinen, Christopher Latham Sholes, oppdaget at alfabetisk rekkefølge ikke var ideelt. Det finnes to hovedteorier om hvorfor bokstavene havnet der de er i dag:

  1. De mest brukte bokstavene er plassert slik på tastaturet at fingrene vil treffe dem med størst mulig kraft. Husk at det var gamle, mekaniske skrivemaskiner og ikke behagelige tastaturer.
  2. Bokstavarmene på skrivemaskinen kilte seg stadig fast i hverandre når man skrev. Løsningen ble å plassere de mest brukte bokstavene lenger unna hverandre for å senke skrivehastigheten.

R, M, X og C har byttet plasser

Dermed ble tastaturet etablert, basert på hvordan en gammeldags, mekanisk skrivemaskin fungerte best. Siden har det blitt gjort kun mindre endringer, men noen få bokstaver har byttet plass.

Den ene er R-en. Den er nå på øverste linje og det skal være fordi selgerne i Remington & Son, som kjøpte rettighetene til å produsere og selge skrivemaskiner i 1873, enkelt skulle kunne skrive ordet TYPEWRITER med alle bokstavene på samme linje. Sjekk selv.

Senere har M-en blitt flyttet til høyre for N istedenfor til høyre for L, og X og C har byttet plass. I tillegg har tastene for tegnsetting flyttet litt rundt, og selvsagt har enkelte land sine særegne bokstaver som våre Æ, Ø og Å, også har fått en naturlig plass. 

Vil du lese mer, så kan artikkelen «Historien om skrivemaskinen og hvorfor tastaturet ikke begynner med ABC» i Aftenposten være nyttig. Og selvsagt er boken The early history of the typewriter, skrevet av Charles Edward Weller for over hundre år siden, et must for tastaturnerder.

Tastatur er som sko

Selv om MK710 med trådløs mus og tastatur har holdt stand gjennom lang tid, finner det stadig nye venner der ute og er til stede på skrivebordet til stadig nye yrkesgrupper.

Tastatur og mus kan på mange måter sammenlignes med sko, det er mange forskjellige preferanser når det gjelder design, komfort og funksjonalitet.

Mye av grunnen til at MK710 fortsatt er så populær, er at tastaturet har et veldig fint design, det er godt å skrive på, komfortabelt for håndleddene, og det har de viktigste funksjonalitetene.

Det samme kan sies om musa. Den er god å hvile hånda på, den ser bra ut og den har funksjonaliteten du trenger. Det at du får disse to gode og driftsikre produktene i én pakke gjør det til en sikker vinner.

Les mer om legendariske Logitech MK710