iOS-livet for dummies

Think different, sa Apple den gangen de var en stilig og frekk liten utfordrer til dinosaurer som IBM og alt som kjørte på Windows. Mange forelsket seg i Apple og operativsystemet iOS, og i dag er Apple verdens mest lønnsomme selskap. iOS kan følge deg hele døgnet og prege livet ditt på jobben og hjemme.

Hva er operativsystemet iOS? 

Operativsystemet iOS er Apples mobile operativsystem, som kjører på iPhone og dermed samarbeider sømløst med MacBook, iPad, Apple Watch, iMac og alle de andre deilige Apple-produktene.

Så når vi her snakker om iOS, så snakker vi egentlig om hele økosystemet til Apple. At operativsystemet på den MacBook-en jeg skriver på nå heter macOS, ser vi litt stort på. Poenget er at alt henger sammen, og jeg bruker iOS som fellesbetegnelse. Det er lettere for både deg og meg.

I tillegg til iOS (og altså de andre operativsystemene fra Apple som basically er de samme...) kommer en mengde egne programmer og apper. Du kan sende e-post med Mail, sette opp møter med Kalender og sende tekstmeldinger med iMessage. Eller sjekke helsa di med appen som heter... Helse. De liker å gjøre det enkelt, amerikanerne. 

Du finner appene på både Mac og iPhone, og de synkroniseres og oppdateres hele tiden om du vil. Bildet du tok av soloppgangen på parkeringsplassen ligger klart på Mac-en når du er framme på kontoret. Lik og del, si. 

iOS gjennom døgnet 

Det er fullt mulig å leve et iOS-liv fullt og helt, der du koser deg med lekre designprodukter fra Apple. La oss se hvordan et døgn kan se ut:  

Det starter med en alarm på telefonen. Frokost må du fikse sjøl, men flotte features som Fokus og Ikke forstyrr tar iOS seg av. Dermed slipper du meldinger og mailer for en stund, og kan heller konse på Taylor Swift-spillelista du lastet ned fra Apple Music i går. Eller Spotify om du vil.

De viktige småtingene du noterte da du våknet i natt har du satt inn i appen Påminnelser og får et vennlig hint når du går inn i kontorbygningen. Eller forlater bilen, for iOS vet hvor du er. Hvis du tillater det.

Og hvis det passer deg, kan disse ligge i en liste du ser på klokka di, Apple Watch. Med et kort blikk er du a jour og vet hva du skal gjøre. Ingen grunn til å åpne Mac-en. 

Inne på kontoret tar du fram AirPods Max, så er du klar for alt som er av videokonferanser uten å bli verken sliten eller svett i øra. Dessuten skjønner AirPods Max selv om den skal koble seg til Mac-en eller telefonen. Det samme gjør ørepluggene AirPods Pro. 

Så må det jo jobbes. Og da har Apple-fans gode programmer å velge mellom. Du har full jobb-pakke med regneark-programmet Numbers, tekstbehandleren Pages og presentasjonsprogrammet Keynote.  

Du velger kanskje ikke å kjøre disse appene gjennom mobilen, men du kan om du vil. For iOS henger sammen, uansett Apple-dingser. Og dele-funksjonene i disse programmene er godt gjennomtenkt. 

Dessuten: Hele arbeidsdagen følger Helse-appen på Apple Watch med på puls og skritt og pust og om du sitter eller står. Så når du kommer hjem, er det kanskje på tide å sette seg ned og senke pulsen. Det har du fortjent.   

Jeg har heller ikke glemt Siri. Husk at hun er med hele dagen også. Du kan prate til henne gjennom Mac-en, telefonen, klokka eller headsettet: «Hei, Siri. Minn meg på å erobre verden hver morgen kl 08» eller "Hey Siri, planlegg mitt daglige statusmøte med ledergruppen kl. 09:00 og minn meg på å gjennomgå rapportene 15 minutter før" hvis du er CEO-typen. 

iOS betyr Apple-ID 

Hva med sikkerhet? Vel, mye av sikkerheten i iOS er knyttet til Apple-ID. Den identifiserer at du er deg og ikke meg. Det kan sikkert hende at det går an å bruke en iPhone eller en MacBook uten å skaffe seg en Apple-ID, men det blir som å jobbe med håndjern. Du mister skikkelig tilgang til en del kule og produktive programmer, og du får et stusslig forhold til klokka, telefonen og alt som gjør Apples økosystem til et deilig sted å være. Så skaff deg en Apple-ID. Det er tryggere også. 

iOS tar personvernet på alvor

Så hva når du har laget deg en Apple-ID? Betyr det at Apple vet alt om deg? Hva med tekstmeldingene som går gjennom iMessage eller strategisamtalene på FaceTime? Er de trygge? Hva med helseopplysningene dine i Helse-appen?

Til dette kan vi bare si at Apple ligger helt i front når det gjelder personvern og sikkerhet. Vi vet ingen leverandører som tar personvern på større alvor enn Apple. Men husk å oppdatere operativsystemet når du får tilbud om det det. Det er viktig for sikkerheten.

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, Font

Automatisk generert beskrivelse

Fem tips til deg som vil leve livet med iOS 

Det fins så mye vi kunne sagt om å bruke Apple-produkter og iOS. Men nå må vi runde av, og her er fem tips til deg som vil leve livet med iOS: 

  • Skaff deg en Apple-ID. Det låser opp mange funksjoner og holder deg trygg.
  • Utforsk Apple Store. Det er så mye der du ikke visste du trenger.
  • Bli kjent med Siri. Hun forstår mer og mer.
  • Hold iOS oppdatert. Det handler ikke bare om sikkerhet, men også stadig bedre funksjoner.
  • Ta deg tid til å utforske innstillingene, appene og mulighetene.

New call-to-action