Smartklokker kan gjøre mye som smarttelefoner ikke kan. De kan måle hjertefrekvens, søvn, aktivitet og trening. De kan også spille musikk og la deg betale trådløst i butikken. Bidrar dette positivt til helsen din?
Smartklokka har blitt mote
Smartklokker er ikke lenger bare noe for idrettsutøvere og helsefreaks. Mange av dem tar seg bra ut sammen med en flott antrekk. Jeg har selv eid en smartklokke i et par år og er ikke alene om å ha byttet ut armbåndsuret jeg har arvet av min farfar med enten en Apple Watch, Fitbit, Garmin, Huawei eller Samsung Galaxy Watch.
Når jeg forhører meg om hvorfor folk har gått til innkjøp av en smartklokke, så er svaret fra folk flest det at det gir dem mulighet til å overvåke helsa. Men om det ligger noen helsemessige fordeler ved å få oversikt over hjertefrekvens eller antall skritt er ikke påvist. Noen undersøkelser har faktisk antydet at fordelene er lik null. Og noen har nok kjøpt den fordi den ser bra ut på håndleddet.
Hva får du i en smartklokke, sånn egentlig?
La oss begynne med det grunnleggende: Smartklokker er bærbare datamaskiner i form av armbåndsur som gir flere funksjoner enn det å vise tida. Disse funksjonene inkluderer integrasjon med smarttelefonen din. De viser innkommende anrop og meldinger og har applikasjoner med ekstra funksjonalitet, som værinformasjon og kart for veibeskrivelse.
Smartklokka er, enkelt sagt, en forlengelse av smarttelefonen din som du kan bruke uten å ha smarttelefonen for hånda. En annen ting smartklokka har, som ikke telefonen din har, er forskjellige sensorer for trening og helse. Overvåking av hjertefrekvens, en mer presis telling av skritt og GPS-posisjonering er noen av funksjonene du får i en smartklokke.
Se vårt utvalg av smartklokker
Personlig trener festet til håndleddet
Vi vet allerede at vi sitter alt for mye i løpet av en dag. Men med en arbeidssituasjon som krever at vi sitter foran PC-skjermen i lengre perioder, er det lett å glemme å reise seg. Smartklokka kan fungere som en personlig trener festet til håndleddet som gir deg påminnelser når det er på tide å reise seg og bevege på seg.
Skritteller er blitt standard på smartklokker. Da kan du sette opp mål for hvor mye du skal gå hver dag. Du får varsler når du har nådd ditt daglige mål, eller når det er på tide å gå litt mer. Dette kan hjelpe deg med å skape gode vaner, spesielt hvis du har en typisk kontorjobb.
Smartklokka er en motivasjonsfaktor
Det er god grunn til at helsebevisste folk bruker smartklokke når de trener. Årsaken er at smartklokka måler og loggfører aktivitet deres. Slik har de alltid oversikt over framdrift og resultater. så de kan utfordre seg selv, nå målene sine og få bedre utbytte av treninga.
Pulsen måles av klokka
De fleste smartklokker kommer i dag med en pulsmåler. Pulsmåling har mange fordeler. En av dem er at du kan måle pulsen under trening, slik at du holder deg i en sone som øker kondisjonsnivået. Dette gjør at du får mer utbytte av treningen.
Kalorier telles
Beregning av brente kalorier er også stadig vanligere på smartklokker og beregnes ut ifra loggført aktivitet og skrittelleren.
Sportsfunksjoner hjelper deg
Mange smartklokker lar deg spore aktivitet for ulike aktiviteter som sykling, løping, svømming og styrketrening. Garmin er godt kjent for sine multisport-smartklokker som har svært nøyaktige målinger.
Sov smartere med måling av søvn og søvnkvalitet
En god natts søvn skal ikke undervurderes. Måling av søvn er mulig på de fleste smartklokker gjennom akselerometeret og gyro- og pulsmåleren som sitter på klokka.
Produsentene av smartklokker bruker forskjellige algoritmer for å spore søvn og kvalitet på søvn med forskjellig grad av suksess. Det er ikke alle smartklokker som måler dette like godt.
Smartklokka gir trygghet
Smartklokka kan fungere som et slags sikkerhetsapparat. Puls- og EKG-måling koblet til kunstig intelligens kan oppdage spesifikke typer av hjerterytmer og varsle dersom noe virker unormalt.
Med akselerometeret og gyroskopet som er innebygd i smartklokka kan den også fungere som en falldetektor. Noen enheter, som Apple Watch, er i stand til å oppdage et fall og så ringe et nødanrop og varsle nødkontaktene dine hvis du ikke svarer.
Konklusjon
Smartklokker kan brukes både til å lese varsler fra telefonen og som et treningsverktøy. Men du trenger ikke å være en fitnessfreak for at det skal gi deg helsefremmende fordeler. Jeg kan absolutt anbefale å investere i en smartklokke. Om du har spørsmål om hva slags klokke du skal velge, chat med oss!
Du kan sjekke ut smartklokkene vi har tilgjengelig i nettbutikken her.
Opprinnelig publisert 21. juli 2020
Oppdatert 7. desember 2021