kbno_apple_watch_q123_blogghd

Smartklokker kan gjøre mye som smarttelefoner ikke kan. De kan måle hjertefrekvens, søvn, aktivitet og trening. De kan også spille musikk og la deg betale trådløst i butikken. Men blir det bedre helse av sånt?

Smartklokka har blitt mote

Smartklokker er ikke lenger bare for idrettsutøvere, helsefreaks eller kontrollfreaks som vil ha oversikt over alt som kan måles i kroppen. Mange av dem tar seg bra ut sammen med et flott antrekk. Jeg har selv eid en smartklokke i et par år og er ikke alene om å ha byttet ut det gamle armbåndsuret med en Apple Watch, Fitbit, Garmin, Huawei eller Samsung Galaxy Watch.

Når jeg forhører meg med andre om hvorfor de har skaffet seg smartklokke, er svaret ofte at det gir mulighet til å overvåke helsa. Men ligger det noen helsemessige fordeler i å få oversikt over hjertefrekvens og antall skritt? Det er faktisk ikke påvist. Noen undersøkelser har antydet at fordelene er lik null. Noen har nok kjøpt den fordi den ser bra ut på håndleddet. Og det gjør den jo.

Hva får du i en smartklokke, sånn egentlig?

La oss begynne med det grunnleggende: Smartklokker er bærbare datamaskiner i form av armbåndsur som gir flere funksjoner enn det å vise tida. Disse funksjonene inkluderer integrasjon med smarttelefonen din. De viser innkommende anrop og meldinger og har applikasjoner med nyttig info som informasjon om været og kart for veibeskrivelser.

For å si det enkelt: Smartklokka er en forlengelse av smarttelefonen din, og du kan bruke den uten å ha smarttelefonen for hånda. En annen ting smartklokka har, som ikke telefonen har, er forskjellige sensorer for trening og helse. Overvåking av hjertefrekvens, en mer presis telling av skritt og GPS-posisjonering er noen av funksjonene du får i en smartklokke.

Se vårt utvalg av smartklokker

Personlig trener festet til håndleddet

Vi vet allerede at vi står og går for lite. Men med en arbeidssituasjon som krever at vi sitter foran skjerm i lengre perioder, er det lett å glemme å reise seg. Smartklokka kan fungere som en personlig trener på håndleddet som minner deg på at det er på tide å reise seg opp og bevege på seg.

Skritteller er blitt standard på smartklokker. Da kan du sette opp mål for hvor mye du skal gå hver dag. Du får varsler når du har nådd ditt daglige mål, eller når det er på tide å gå litt mer. Dette kan hjelpe deg med å skape gode vaner, spesielt i en typisk kontorjobb.

Smartklokka er en motivasjonsfaktor

Det er gode grunner til at helsebevisste folk bruker smartklokke når de trener. Årsaken er at smartklokka måler og loggfører aktivitet deres. Slik har de alltid oversikt over framdrift og resultater. så de kan utfordre seg selv, nå målene sine og få bedre utbytte av treninga.

Pulsen måles av klokka

De fleste smartklokker kommer i dag med en pulsmåler. Pulsmåling har mange fordeler. En av dem er at du kan måle pulsen under trening, slik at du holder deg i en sone som øker kondisjonsnivået. Dette gjør at du får mer utbytte av treningen.

Sportsfunksjoner hjelper deg

Mange smartklokker lar deg spore ulike aktiviteter som sykling, løping, svømming og styrketrening. Garmin er godt kjent for sine multisport-smartklokker som har svært nøyaktige målinger.

Sov smartere med måling av søvn og søvnkvalitet

En god natts søvn skal ikke undervurderes. Måling av søvn er mulig på de fleste smartklokker gjennom akselerometeret og gyro- og pulsmåleren som sitter på klokka.

Produsentene av smartklokker bruker forskjellige metoder for å spore søvn og kvalitet på søvn med ulik grad av suksess. Det er ikke alle smartklokker som måler dette like godt.

Likevel – en god natt søvn er bra for deg både som person og som medarbeider, så vips! Dermed er det også bra for bedriften.

Smartklokka gir trygghet

SToralv Apple Watchmartklokka kan fungere som et slags sikkerhetsapparat. Puls- og EKG-måling koblet til kunstig intelligens kan oppdage spesifikke typer av hjerterytmer og varsle dersom noe virker unormalt.

Med akselerometeret og gyroskopet som er innebygd i smartklokka kan den også fungere som en falldetektor. Noen enheter, som Apple Watch, er i stand til å oppdage et fall og så ringe et nødanrop og varsle nødkontaktene dine hvis du ikke svarer. Apple Watch 8 oppdager for eksempel en kollisjon med bil og vil ringe nødetatene.

Konklusjon

Smartklokker kan brukes både til å lese varsler fra telefonen og som et treningsverktøy. Men du trenger ikke å være en fitnessfreak for at det skal gi deg helsefremmende fordeler. Jeg kan absolutt anbefale å investere i en smartklokke. Om du har spørsmål om hva slags klokke du skal velge, chat med oss!

Du kan sjekke ut smartklokkene vi har tilgjengelig i nettbutikken her.

Jeg har også lyst til å anbefale en bok. Den heter Pulskuren og her kan du lese hvordan du får mer viljestyrke, overskudd og energi. Og det kan vi trenge, alle sammen.

Se vårt utvalg av smartklokker

Opprinnelig publisert 21. juli 2020
Oppdatert 20. juni 2023