smartklokke og helse

Smartklokker kan gjøre mye som smarttelefonen ikke kan. Noen av fordelene inkluderer blant annet å måle hjertefrekvens, søvn, aktivitet og treningsnivå. Du kan også spille musikk og betale trådløst i butikken, men er disse fordelene med å bidra positivt til helsen din?

Smartklokka har blitt noe ikonisk

Smartklokker er ikke lenger noe som kun eies av idrettsutøvere og helseentusiaster. Jeg har selv eid en smartklokke i et par år, og er ikke alene om å ha byttet ut armbåndsuret jeg har arvet av min farfar med enten en Apple Watch, Fitbit, Garmin, Huawei eller Samsung Galaxy Watch.

Når jeg forhører meg om hvorfor folk har gått til innkjøp av smartklokke så er svaret til folk flest det at de får mulighet til å overvåke helsen. Men om det ligger noen helsemessige fordeler ved å få oversikt over antall trinn i løpet av en dag, eller hjertefrekvens er ikke påvist. Noen undersøkelser har faktisk antydet at fordelene er lik null.

Se vart utvalg av smartklokker

Hva får du i en smartklokke, sånn egentlig?

La oss begynne med det grunnleggende. Smartklokker er bærbare datamaskiner i form av armbåndsur som gir flere funksjoner utover det å holde oversikt over tid. Disse funksjonene inkluderer integrasjon med smarttelefonen din som viser innkommende anrop og meldinger, samt applikasjoner med ekstra funksjonalitet som værinformasjon og kart for veibeskrivelse.

Smartklokka er helt enkelt en forlengelse av smarttelefonen din som du kan bruke uten å smarttelefonen i nærheten. En annen ting smartklokka har, som ikke telefonen din har, er forskjellige sensorer for trening og helse. Hjertefrekvensovervåking, en mer presis trinntelling, og GPS er noen av funksjonene du får i en smartklokke.

Personlig trener festet til håndleddet

Vi vet allerede at vi sitter alt for mye i løpet av en dag. Men med en arbeidssituasjon som krever at vi sitter foran PC-skjermen i lengre perioder, kan de å skulle reise seg opp faktisk lett gå i glemmeboka. Smartklokka kan fungere som en personlig trener festet til håndleddet som gir deg påminnelser når det er på tide å reise seg og bevege på seg.

Trinnteller har blitt standard på smartklokker og måler antall trinn du tar i løpet av en dag. Her kan du sette opp mål for hvor mange trinn du skal gå daglig, og få varsler når du har nådd ditt daglige mål, eller når det er på tide å gå litt for å nå målet ditt. Det kan hjelpe deg med å skape gode vaner, spesielt hvis du har en typisk kontorjobb.

Smartklokka er en motivasjonsfaktor

Det er god grunn til at helsebevisste folk bruker smartklokke når de trener. Årsaken er at smartklokka hjelper med å måle og loggføre aktivitet. Slik har du alltid oversikt over fremdrift og resultater slik at du kan utfordre deg selv, nå målene dine og få bedre utbytte av treningen din.

smartklokkene bidrar til å motivere til aktivitet

Puls

De fleste smartklokker i dag kommer med pulsmåler som måler pulsen din på håndleddet. Pulsmåling har mange fordeler, hvor en av dem er at du kan måle pulsen under trening slik at du holder deg i en sone som øker kondisjonsnivået, noe som gjør at du får mer utbytte av treningen din.

Kalorier

Beregning av brente kalorier er også stadig vanligere på smartklokker og beregnes utfra loggført aktivitet og trinntelleren.

Sportsfunksjoner

Mange smartklokker lar deg spore aktivitet for ulike aktiviteter som sykling, løping, svømming og styrketrening. Garmin er godt kjent for sine multisport smartklokker som har svært nøyaktige målinger.

Sov smartere med måling av søvn og søvnkvalitet

En god natts søvn skal ikke undervurderes! Måling av søvn er mulig på de fleste smartklokker gjennom akselerometeret, gyro- og pulsmåleren som sitter på klokka.

Smartklokkeprodusentene bruker forskjellige algoritmer for å spore søvn og kvalitet på søvn med forskjellige suksessnivåer. Men det er dog ikke alle klokkene som måler dette like godt.

Tryggere med smartklokke

Smartklokka kan fungere som et slags sikkerhetsapparat. Puls- og EKG-måling koblet til kunstig intelligens kan være i stand til å oppdage spesifikke typer av hjerterytmer og varsle dersom noe virker unormalt.

Med akselerometeret og gyroskopet som er innebygd i smartklokka kan den også fungere som en falldetektor. Noen enheter som Apple Watch er i stand til å oppdage et fall og til og med ringe et nødanrop og varsle nødkontaktene dine hvis du ikke svarer.

Konklusjon

Smartklokker har blitt noe ikonisk, og kan brukes både til å lese varsler fra telefonen og som et treningsverktøy. Men du trenger ikke å være en fitnessfreak for at det skal gi deg helsefremmende fordeler. Om du vurderer å investere i en smartklokke er det noe jeg absolutt anbefaler. Om du har noen spørsmål relatert til hva slags klokke du skal velge, chat med oss! Du kan sjekke ut smartklokkene vi har tilgjengelig i nettbutikken her.

Se vart utvalg av smartklokker