Hva bør en god PC-skjerm koste

Definisjonen av en god PC-skjerm avhenger av hvem brukeren er og hvilke behov brukeren har. Hva skal skjermen brukes til? Skal den brukes fra morgen til kveld, fem dager i uka, eller mer sporadisk? Hva slags funksjoner trenger skjermen for å imøtekomme brukerens arbeidsoppgaver? Når du har svaret på disse spørsmålene, kan vi begynne å se på hvilke produktspesifikasjoner du bør ha på sjekklista. Dette vil i sin tur avgjøre hva slags prisklasse du havner i.

Uavhengig av hvem som skal bruke skjermen og hva den skal brukes til, finnes det likevel ett element som uansett bør være på plass: en skikkelig garanti. 

Når du skal kjøpe skjerm, er det mer enn selve prisen som utgjør den reelle kostnaden. Dette bør du se etter når du skal se på hvor mye du vil betale for en PC-skjerm:

Levetid

Det hjelper lite å kjøpe en skjerm i en av de laveste prisklassene dersom den må skiftes ut igjen innen noen få år. I en høyere prisklasse vil du som regel finne bedre kvalitet, noe som er synonymt med lenger levetid.

Strømforbruk

En billig skjerm kan, på grunn av mindre gjennomarbeidete hardware-løsninger, trekke betraktelig mer strøm enn en mer kostbar skjerm. Bærekraftighet står i dag sentralt i utviklingen av nye produkter, og et lavt energiforbruk er gjerne gevinsten av en god skjerm.

Færrest mulig kabler

Jo flere kabler, jo mer rot. En moderne kvalitetsskjerm trenger ikke en jungel av kabler for å gi deg de funksjonene du trenger, men kan samle det meste i en USB-C-kabel. Kanskje må du betale litt mer for en slik bekvemmelighet, men alt tyder på at dette er fremtidens løsning, så det er like greit å gjøre denne oppgraderingen med en gang.

Effektiv strømmodus

Det finnes skjermer med spesielle sensorer som gjør at skjermen slår seg av når du går fra arbeidsplassen. Så fort du setter deg ned igjen, slår den seg på. Dette må ikke forveksles med en treg dvalemodus som bruker tid på å slå seg av og på, med strømmodus skjer dette raskt og effektivt. Har du mange skjermer på bedriften totalt, vil dette kunne utgjøre en betydelig strømbesparelse.

Helheten er viktig. Skjermer som er laget for bedrift- eller proffmarkedet er produsert med tanke på at de er i bruk mange timer hver dag, og for å fungere optimalt gjennom lange arbeidsdager. Behovene som ligger til grunn for valget av ny skjerm vil avgjøre hvilke funksjoner som er nødvendige for at skjermen skal være god til sitt bruk, og totalopplevelsen er det viktigste.

Les alt om PC-skjermer på vår samleside "Riktig PC-skjerm på arbeidsplassen"

Kroner og øre mot helhetlig gevinst

Selve prisen på PC-skjermen blir altså ikke det avgjørende her. Det viktigste er å velge en skjerm som ikke bruker mer strøm enn nødvendig, som lar deg slippe å navigere gjennom en jungel av kabler, med en respektabel levetid og med en god garantiavtale. Velger du en slik skjerm, vil besparelsene over tid både i form av lavt strømforbruk og mer fornøyde og effektive ansatte, langt på vei kompensere for utlegget til en skjerm i en høyere prisklasse.

Guide: Ny kontorskjerm