Forskjellige PCer

Er du på utkikk etter en ny PC? Med internett full av fagsjargong og variasjoner over spesifikasjoner kan det være ganske forvirrende å velge. Full HD eller 4K, Intel Core i5- eller i9-prosessor. Og hva med RAM? Begrepene er mange. Vi gir deg svaret på hva de viktigste spesifikasjonene innebærer, og forskjellene som faktisk betyr noe.

I dag er det mange rimelige PC-er på markedet, så det er ikke noe poeng i å tømme lommeboken. Trikset er å finne den rette balansen mellom pris og hva du skal bruke PC-en til.

Se også vår ressursside om hvordan du velger riktig PC på jobben

Hvor mye RAM trenger egentlig en PC?

Du kan aldri være for rik, for godt trent eller ha for mye RAM (Random Access Memory). Mange forveksler RAM med lagringsplassen du har på harddisken, fordi begge måles i Giga- eller Terrabyte. Men det er ikke det samme. RAM er korttidsminnet til PC-en, hvor aktive data fra programmer og systemprosesser lagres mens PC-en er i bruk.

Dagens applikasjoner og nettlesere bruker forholdsvis mye RAM, men for de fleste er 8GB mer enn nok. Er du av typen som pleier å multitaske med flere applikasjoner åpne samtidig, sitter med store regneark og driver med videoredigering, så hadde jeg gått for 16GB.

Les også: HP-sjefen: PC-ens historie har knapt begynt

Må PC-en ha den kraftigste prosessoren for å fungere optimalt?

Jeg liker å sammenligne prosessoren i PC-en med motorkraften i en bil. Samme hvor liten motoren er, så kommer du deg fra A til B. Men setter du på en henger full av stein, må du ha kraft til å dra både bilen og hengeren. Om du ikke planlegger å bruke bilen til å dra hengerlass med stein, trenger du ikke å betale for motorkraft som ikke vil bli brukt.

De fleste nye PC-ene i dag blir produsert med Intels Core i5 prosessor. Den yter godt til en ok pris. I de fleste tilfeller er det unødvendig å spytte inn ekstra for en i7 prosessor, da prisskillet her vil oppleves som stort.

Når det er sagt, så vil PC-er med i7-prosessor være raskere når det kommer til å håndtere tunge oppgaver som regneark fulle av formler eller videoredigering. Med mindre du holder på med slike oppgaver hver dag, så trenger du ikke en i7.

Les også: Bærbare workstations: Mer enn oppskrytte bærbare datamaskiner
 

Hvor stor forskjell er det på skjermkvaliteten med Ultra HD og 4K?

Skjermkvalitet får vi ofte spørsmål om. Jeg har inntrykk av at mange tenker at det dyreste er det beste. Det stemmer ikke alltid.

Når det kommer til skjermkvalitet, kommer det helt an på bruksområder og selvsagt budsjett. Om du har mulighet, hadde jeg gått for en PC med skjermoppløsning på minst 1920x1080, altså full HD.

Det er ingen tvil om at en PC med skjermoppløsning 3840x2160 (4K) gir deg et skarpere bilde, men når skjermen din er kun 13’’, 14’’ eller 15’’ tommer vil det være nesten umulig å se forskjell. Uansett hva slags oppløsning du velger, så vil skjermens størrelse bestemme hvor skarpt bildet blir. Som oftest er PC-skjermen rett og slett ikke stor nok for pikslene til 4K, så den eneste forskjellen du vil merke er prislappen.

I tillegg bruker en 4K-skjerm mer strøm, noe som gjør at levetiden på batteriet på PC-en din vil være kortere enn om du velger full HD.

Det betyr ikke at 4K ikke er bra, tvert imot! Om du er en hyppig bruker av Adobe Photoshop kan grensesnittet i programmet skaleres slik at du kan se et høyoppløselig bilde med rike detaljer. Med andre ord, så kan du jobbe med massive bilder i sin opprinnelige størrelse og se dem i 1:1-forhold, uten å måtte scrolle eller zoome. Det er ganske kult!

Les også: Ultrawide-skjerm: En ny arbeidshverdag!

Et siste råd for valg av PC

Når du sitter og vurderer om du skal ha ny PC, tenk på hva du skal bruke PC-en til. Er det store regneark eller Photoshop, eller mest nettsurfing og e-post? Invester i de komponentene du trenger til ditt bruk. Mange leverandører (inkludert Komplett Bedrift) lar deg skreddersy din egen PC – her kan du spare penger samtidig som du får en PC som yter godt.

En liten regneøvelse til slutt, hvis du trenger perspektiv:

En gjennomsnittlig PC koster mellom 5.000 og 8.000 kroner. Ta opp en kalkulator og multipliser timene du skal bruke daglig på PC-en med 690 (det er antall arbeidsdager på tre år). Resultatet + prisen på en gjennomsnittlig PC gir deg et prisestimat for hvor mye du bør investere i en ny maskin. Deretter kan du legge til ulike komponenter som betyr noe for din arbeidsdag – hva er det verdt det for deg å legge penger i? 

Ikke la kontorutstyret bli en bakteriebombe

Først publisert: 24. juli 2019
Oppdatert: 18. mai 2021