Forskjellige PCer

Er du på utkikk etter en ny PC? Med internett full av fagsjargong og variasjoner over spesifikasjoner kan det være ganske forvirrende å velge. Full HD eller 4K, Intel Core i5 eller i7 prosessor, og hva med RAM? Begrepene er mange. Vi gir deg svaret på hva de viktigste spesifikasjonene innebærer, og forskjellene som faktisk betyr noe.

I dag er det mange rimelige PCer på markedet. Moderne maskinvare tilbyr mengder av kraft til ordinær bruk så en budsjett-vennlig PC kan gi deg alt du trenger uten at du behøver å tømme lommeboken. Trikset er å finne den rette balansen mellom pris og hva du skal bruke PCen til.

Se også vår samleside om hvordan du velger riktig PC på jobben

Hvor mye RAM trenger man egentlig i en PC?

Du kan aldri være for rik, for godt trent eller ha for mye RAM. Kort for Random Access Memory forveksles ofte RAM med lagring. Det er ikke det samme. RAM er der hvor aktive data fra applikasjoner og system-prosesser lagres mens PCen er i bruk.

Dagens applikasjoner og nettlesere bruker forholdsvis mye RAM, men for de fleste er 8GB mer enn nok. Er du av typen som pleier å multitaske med flere applikasjoner åpne samtidig, sitter med store regneark og driver med videoredigering, så hadde jeg gått for 16GB.

Må PCen ha den kraftigste prosessoren for å fungere optimalt?

Jeg liker å sammenligne prosessoren i PCen med motorkraften i en bil. Samme hvor liten motoren er, så kommer du deg fra A til B. Men setter du på en henger full av stein, må du ha kraft til å dra både bilen og hengeren. Om du ikke planlegger å bruke bilen til å dra hengerlass med stein, trenger du ikke å betale for motorkraft som ikke vil bli brukt.

De fleste nye PCene i dag blir produsert med Intels Core i5 prosessor. Den yter godt til en ok pris. I de fleste tilfeller er det unødvendig å spytte inn ekstra for en i7 prosessor, da prisskillet her vil oppleves som stort.

Når det er sagt, så vil PCer med i7-prosessor være raskere når det kommer til å håndtere tunge oppgaver som regneark fulle av formler eller videoredigering. Med mindre du holder på med slike oppgaver hver dag, så trenger du ikke en i7.
 

Hvor stor forskjell er det på skjermkvaliteten med Ultra HD og 4K?

Skjermkvalitet får vi ofte spørsmål om. Jeg har inntrykk av at mange tenker at det dyreste er det beste. Det stemmer ikke alltid.

Når det kommer til skjermkvalitet, kommer det helt an på bruksområder og selvsagt budsjett. Om du har mulighet, hadde jeg gått for en PC med skjermoppløsning på minst 1920x1080 altså full HD.

Det er ingen tvil om at en PC med skjermoppløsning 3840x2160 (4K) gir deg et skarpere bilde, men når skjermen din er kun 13’’, 14’’ eller 15’’ tommer vil det være nesten umulig å se forskjell. Uansett hva slags oppløsning du velger, så vil skjermens størrelse bestemme hvor skarpt bildet blir. Som oftest er PC-skjermen rett og slett ikke stor nok for pikslene til 4K, så den eneste forskjellen du vil merke er prislappen.

I tillegg bruker en 4K-skjerm mer strøm, noe som gjør at levetiden på batteriet på PCen din vil være kortere enn om du velger full HD.

Det betyr ikke at 4K ikke er bra, tvert imot! Om du er en hyppig bruker av Adobe Photoshop kan grensesnittet i programmet skaleres slik at du kan se et høyoppløselig bilde med rike detaljer. Med andre ord, så kan du jobbe med massive bilder i sin opprinnelige størrelse og se dem i 1:1 forhold, uten å måtte scrolle eller zoome. Det er ganske kult!

Et siste råd for valg av PC

Når du sitter og vurderer om du skal ha ny PC, tenk på hva du skal bruke PCen til – er det store regneark eller Photoshop, eller kun nettsurfing og e-post? Invester i de komponentene du trenger til ditt bruk. Mange leverandører lar deg skreddersy din egen PC – her kan du spare penger samtidig som du får en PC som yter godt.

En liten regneøvelse på slutten hvis du trenger perspektiv: En gjennomsnittlig PC koster mellom 5.000 og 8.000 kroner. Ta opp en kalkulator og multipliser timene du skal bruke daglig på PCen med 690 (det er antall arbeidsdager på tre år). Resultatet + prisen på en gjennomsnittlig PC gir deg et prisestimat for hvor mye du bør investere i en ny maskin. Deretter kan du legge til ulike komponenter som betyr noe for din arbeidsdag – hva er det verdt det for deg å legge penger i? 

 

New call-to-action