IMG_1034_red-1

Nordmenn bytter i snitt PC hvert fjerde år. Hver gang lurer vi på det samme: – Hvordan får jeg med meg alt på den gamle over på den nye? Vi gir deg tipsene til hva du bør gjøre med den gamle PC-en før du kvitter deg med den.

Overfør bilder og filer

Har du ikke gjort det allerede, så anbefaler jeg at du lagrer bilder og dokumenter i «skyen». Det vil si en nettbasert lagringstjeneste av typen Dropbox, Google Drive, iCloud eller Amazon Cloud Drive.

Fordelen er soleklar: Om PC-en din krasjer eller blir stjålet, har du fremdeles tilgang på filene dine på et sikkert sted – både fra mobilen din og fra PC.

Ønsker du å lagre bilder på datamaskinen, har Mac en app som heter noe så kreativt som "Bilder", som lar deg organisere dem på en enkel måte. Har du en Windows-PC, kan du bruke Adobe Bridge, som er gratis og like enkel å bruke.

Få med deg passord og bokmerker fra nettleseren

Ingenting er som en nettleser som forstår deg. Som husker passord og brukernavn favorittsidene dine. Og ingenting er så irriterende som en ubrukt nettleser.

Bruker du Chrome eller Safari, og er innlogget via din Apple ID (og har valgt synkronisering mot iCloud for Safari) eller Google-konto, vil denne informasjon synkroniseres til skyen, og du vil finne all informasjonen på din nye PC når du logger deg inn. Har du bokmerker du ønsker å flytte, vil denne artikkelen være til hjelp.

For å lagre passord på en sikker måte kan jeg anbefale LastPass – hvor du kun trenger å huske ett master-passord. Andre gode alternativer er 1Password, mSecure og Keeper.

Fjern VPN

Bruker du VPN for å koble deg til bedriftsområdet via nettet, bør den slettes.

I Windows 11 gjøres det slik:

 1. Åpne Innstillinger-appen (tannhjulet).
 2. Velg Nettverk og internett -> VPN.
 3. Finn tilkoblingen du skal slette til høyre og klikk på den for å velge den.
 4. Klikk på Fjern-knappen. Du blir så bedt om å bekrefte valget. Klikk på Fjern for å bekrefte.

MacOS gjøres det slik:

 1. Klikk på Apple-logoen oppe til venstre og velg Systemvalg...
 2. Klikk på «Nettverk».
 3. Velg VPN-nettverket du vil slette ved å klikke på det, så det blir blått.
 4. Klikk på minustegnet under listen for å fjerne det.

Slett din gamle PC på en trygg måte

Når du har sørget for at bilder, filer og annen personlig informasjon har blitt flyttet eller lagret i en skyløsning, bør du slette all personlig informasjon fra den gamle PC-en, så ingen uvedkommende får tak i det.

 • Fjern personlige data som bilder, videoer og dokumenter uten å slette det som hører arbeidsgiveren din til.
 • Fjern passord som er lagret i nettleseren. Denne artikkelen (engelsk) viser deg hvordan du gjør det både på ulike nettlesere.
 • For Mac: Logg ut av iCloud, iTunes og iMessage. Se alle detaljer om å lagre, oppdatere og slette passord hos Apple.
 • Slett private e-poster. Dette tipset er først og fremst for deg som skal slutte i jobben. Det beste er å bruke en privat e-post til private ting og holde jobbe-posten til jobbrelaterte saker. Hvis du ikke har gjort det, slett dem manuelt fra e-postsystemet. Du bør også kontakt IT for å få fjernet dem fra server.

Du kan også gjøre en factory reset av maskinen, altså en formatering av harddisken. Den eneste haken ved dette er at dine personlige data ikke blir slettet, de blir bare skjult et annet sted på harddisken. Heldigvis finnes det egne program som er utviklet for overskrive din harddisk sikkert og flere ganger.

Slik gjør du det:

Hvis du har Mac: Aktiver kryptering. Bruk deretter programmet Diskverktøy, som ligger som standard i MacOS, til å slette alt innhold trygt fra harddisken.

Hvis du har PC: Last ned Eraser, eller et tilsvarende program, og bruk det for å overskrive disken på din maskin.

PS: Disse programmene overskriver alt innhold og hele lagringsområdet og bør kun brukes på private maskiner da det ikke blir laget noen sletterapport. En sletterapport er viktig for bedrifter som må dokumentere at dataen er slettet i henhold til personopplysningsloven.

Hvis PC-en skal kastes

Hvis PC-en skal kastes på dynga, og du ønsker å sikre deg at innholdet ikke kan rekonstrueres, bør harddisken fjernes og destrueres på en sikker måte. Business Insider har en god artikkel om dette. Ellers er denne gjør det selv-videoen ganske forklarende.

Lykke til – og hei, grattis med ny PC!

Avtaler og større forespørsler