Hadde Apple lansert den første Apple Watch uten en funksjon for å spore menstruasjonssyklus hvis det var flere jenter med på å lage klokka? Jeg tror ikke det. Vi må gjøre noe med andelen jenter i IT-bransjen, folkens.
Bare om lag en av fire ansatte i IT-bransjen er kvinner. Kvinneandelen i 2019 var på 26 prosent. I 2021 viste tallet 28 prosent. Det går fremover, men det går jo altfor sakte.Det må rett og slett bli flere jenter i tech, som vi kaller bransjen. Det prøver vi i TENK å gjøre noe med ved å inspirere flere til å jobbe med teknologi.
- Bli medlem av TENK: Meld deg inn her
Det går for sakte også i utdanningene. Selv om mange flere jenter vil utdanne seg innen IT enn før, er det fortsatt bare en av fire IT-studenter som er jenter.
Hele befolkningen bruker IT, også kvinner
Hvorfor skal jenter inn i teknologi-jobber? Jo, fordi teknologi skal løse utfordringer for hele befolkningen. Da må hele befolkningen være representert når vi jobber med løsningene.
Det er egentlig et moralsk anliggende, og handler ikke bare om kjønn, men om funksjonsevne, etnisitet, alder og alt som gjør oss så herlig ulike. Og vi heier på alle som jobber for mangfold. Selv prøver vi i TENK å gjøre noe med kvinneandelen.
“Tech needs you. Just as you are», sier det globale nettverket Girls in Tech. Du kan høre podkasten deres her. Bare et tips.
Som nevnt, Apple klarte å lansere Apple Watch uten å legge inn noen funksjon for å spore menstruasjonssyklusen. Jeg tror ikke det ville skjedd om halvparten av utviklerne var kvinner. Skulle vi være fornøyd med de fine fargene, liksom? Reproduktiv helse er enormt viktig. Viktigere enn om pulsen går litt opp eller ned.
Og rett skal være rett: Apple ordnet opp i dette med menstruasjonssyklus
- Les også: Hvorfor er temperaturen på kontoret tilpasset gubber med tweed?
- Les også: Har du et nettverk som klarer å prioritere det du mener er det viktigste?
Vi samler jentene til tech camp
Vi i TENK arrangerer TENK Tech Camp de siste dagene i sommerferien. Vi samles i Oslo, Trondheim, og snart også i Bergen. Under campen får jentene fra 13 til 19 prøve seg på ulike oppgaver som viser teknologi i praksis. Alt fra design thinking til koding av sin egen nettside og oppgaver knyttet til IT-sikkerhet. Hele veien har de flinke veiledere som jobber med tech i hverdagen.
Neste mulighet er 11-12 august 2022 i Oslo, Trondheim og Bergen. Meld deg på her.
Tech trenger ikke bare teknologer og nerder
Det er mange veier inn i tech-industrien. Selv er jeg utdannet innenfor PR, og jobber til vanlig i markedsavdelingen til Cisco. Altså trenger vi ikke bare tallknusere, så man må ikke være et mattegeni. Vi har mange nok av dem når det trengs.
Jeg havnet i tech ved en tilfeldighet, men det slo meg fort hvor få kvinner vi har i bransjen. Jeg er glad for at min egen er med på sånt som International Girls in ICT Day.
Jenter må ta ansvaret selv
Så hva skal jenter gjøre om de vil inn i tech-bransjen? Først og fremst må de forstå at det er en farbar vei å gå, med masse spennende jobber og utfordringer. Deretter må de orientere seg om mulighetene for utdanning. Her finnes det masse å velge i, både for dem som vil flytte på seg og dem som vil studere nært hjemmet. Kanskje ingeniør? Eller PR og kommunikasjon, som meg? Mulighetene er mange. Rådgiverne på de videregående skolene er blitt veldig bevisste på å få jenter til velge utradisjonelt.
Det viktigste er at vi forteller jentene at IT ikke bare er en guttegreie.
Det er også en jentegreie.
Det er alles greie.