Hvorfor er temperatuen på kontoret tilpasset gubber med tweed

Vi skal være forsiktige med å dra opp noen kjønnskamp her, men «hear me out», som det heter. Kvinner opplever ofte at temperaturen på kontoret er litt for lav. Det kan virke som om varmen er stilt inn på komfortsonen til eldre herrer med tweed-dress og tjukke sokker. Må det være sånn?

La oss snakke inneklima. Det kan gjøre underverker for produktiviteten.

De som har sett Mad Men, vet at en dress med godt snitt, gjerne i tweed og med vest, tar seg bra ut på kontoret. Men det gjør noe med menn når de går med såpass mye klær på jobb. Da blir det behagelig med litt lavere temperaturer. En kvinne med en lett topp og et enkelt skjørt eller en kjole og åpne sko vil nødvendigvis foretrekke en noe høyere temperatur. (Ja, vi vet at alle kler seg individuelt.)

Tidligere president Barack Obama skal ha foretrukket høye temperaturer på kontoret i Det hvite hus. Såpass at staben hans fleipet med at du kunne dyrke orkideer der inne. Facebook-topp Mark Zuckerberg går den andre veien. Han vil ha 15 grader på møterommene.

Forskjell på kvinner og menn

Noen studier antyder at kvinner har en høyere kjernetemperatur enn menn. Sånn er vi skapt. Dessuten har kvinner et litt lavere metabolsk nivå, eller forbrenning om du vil.

Man skulle kanskje tro at høyere kjernetemperatur betyr at kvinner føler seg varmere, men faktum er at det er motsatt. Kroppen forsøker hele tiden å utligne den temperaturen du har inni deg med den temperaturen du føler på huden. Kompensere, rett og slett. Altså fryser kvinner lettere.

Kvinner transporterer også blod raskere til vitale organer når det er kaldt enn menn, og det bidrar til at huden blir kaldere. Menn opplever også dette, men litt tregere. Altså beholder huden mer blodsirkulasjon og føles varmere.

Temperaturen opp – produktiviteten opp

Her kommer det beste argumentet for å sette opp varmen på kontoret: Det øker produktiviteten. Jepp, det er bevist. Forskere ved Berkeley Lab fant at den perfekte temperaturen for produktive kontorfolk er 22 grader. Ble det kaldere eller varmere enn dette, så sank produktiviteten.

Samtidig er vi delt omtrent på midten når det gjelder innetemperatur. En undersøkelse fra 2015 viste følgende:

  • Halvparten av oss er misfornøyde med temperaturen flere ganger i måneden.
  • 42 prosent synes det er for varmt om sommeren
  • 56 prosent synes det er for kaldt om vinteren

Uansett hvilken temperatur dere lander på på ditt kontor, så har Komplett Bedrift et stort utvalg produkter for å justere, forbedre og overvåke inneklimaet. For vi må ikke glemme at det er mer enn temperaturen som påvirker oss på en arbeidsplass.

New call-to-action