Hvorfor er temperatuen på kontoret tilpasset gubber med tweed

Jeg skal være forsiktige med å dra opp noen kjønnskamp her, men «hear me out», som det heter. Kvinner fryser ofte på kontoret. De opplever  at temperaturen på kontoret er litt for lav. Det kan virke som om varmen er stilt inn på komfortsonen til eldre herrer med tweed-dress og tjukke sokker. Må det være sånn?

La oss snakke inneklima. Det kan gjøre underverker for produktiviteten.

De som har sett Mad Men, vet at en dress med godt snitt, gjerne i tweed og med vest, tar seg bra ut på kontoret. Men det gjør noe med menn når de går med såpass mye klær på jobb. Da blir det behagelig med litt lavere temperaturer. En kvinne med en lett topp og et enkelt skjørt eller en kjole og åpne sko trenger såklart en noe høyere temperatur. (Ja, vi vet at alle kler seg individuelt.)

Tidligere president Barack Obama skal ha foretrukket høye temperaturer på kontoret i Det hvite hus. Såpass at staben hans fleipet med at du kunne dyrke orkideer der inne. Facebook-topp Mark Zuckerberg går den andre veien. Han vil ha 15 grader på møterommene.

Inneklima Er det bare gubber med tweed

Tweed-gubbe i arbeid: Piperøyking og whisky i skapet antyder kanskje hjemmekontor?

Forskjell på kvinner og menn når det gjelder temperatur og inneklima

Noen studier kan tyde på at kvinner har en høyere kjernetemperatur enn menn. Altså varme inni oss. Sånn er vi skapt. Dessuten har kvinner et litt lavere metabolsk nivå, eller lavere forbrenning om du vil.

Man skulle kanskje tro at høyere kjernetemperatur betyr at kvinner føler seg varmere, men faktum er at det er motsatt. Kroppen prøver hele tiden å utligne den temperaturen du har inni deg med den temperaturen du føler på huden. Kompensere, rett og slett. Altså fryser kvinner lettere. Fordi vi prøver så hardt å tilpasse oss, kanskje :-)

Når det er kaldt, transporterer kvinner også blod raskere til vitale organer enn menn gjør, og det bidrar til at huden blir kaldere. Menn opplever også dette, men litt tregere. Altså beholder huden mer blodsirkulasjon og føles varmere.

En undersøkelse blant flere enn fire hundre av våre egne lesere høsten 2021 viste at vi trives med at temperaturen på kontoret ligger et sted mellom 20 og 24 grader. Skal vi våge oss på en analyse, ser vi av tallene at langt flere kvinner (54) enn menn (33) vil ha 23-24 grader. Så det bekrefter egentlig både forskning og fordommer, for å si det slik. Ikke binære foretrekker forresten 20-21 grader, viser vår solide og uangripelige forskning. Send over Nobel-prisen i statistikk like gjerne med en gang.

Slik var fordelingen uansett kjønn:

Komplett_Bedrift_-_Den_perfekte_innetemperaturen_-_Google_Skjemaer

Temperaturen opp – produktiviteten opp

Egen forskning eller ikke: Her kommer det beste argumentet for å sette opp varmen på kontoret: Det øker produktiviteten. Jepp, det er bevist. Forskere ved Berkeley Lab fant at den perfekte temperaturen for produktive kontorfolk er 22 grader. Ble det kaldere eller varmere enn dette, så sank produktiviteten.

Samtidig er vi delt omtrent på midten når det gjelder innetemperatur. En undersøkelse fra 2015 viste følgende:

  • Halvparten av oss er misfornøyde med temperaturen flere ganger i måneden.
  • 42 prosent synes det er for varmt om sommeren
  • 56 prosent synes det er for kaldt om vinteren

Uansett hvilken temperatur dere lander på på ditt kontor, så har Komplett Bedrift et stort utvalg produkter for å justere, forbedre og overvåke inneklimaet. For vi må ikke glemme at det er mer enn temperaturen som påvirker oss på en arbeidsplass.

New call-to-action