Earpods

Det finnes IT-utstyr og dingser som har forandret måten vi lever på. Apples iPhone. Smartklokker. Støyreduserende hodetelefoner fra Bose. Siri og Alexa. Og så finnes det produkter som ikke gjorde det... fullt så bra. Vi har sett mye rart – alt fra øretelefoner som først ble latterliggjort, men som viste seg å være en suksess, til en smarttelefon som ikke var smartere enn at den gikk opp i flammer.

Google Glass. Stor nyhet, enda større katastrofe

Google var før sin tid.

Med Google Glass kunne du blant annet ta bilder og få veibeskrivelser kun ved å bruke stemmen din iført et par briller.

Google knekte først internett med en demo av brillene der folk hoppet ut av et fly. Utviklere stod i kø for å betale 1 500 dollar for å leke med produktet og bygge apper for maskinvaren.

Jeg kan ikke si konkret dato for når brillene floppa, men jeg mistenker at det var omtrent på den tiden da da Robert Scoble postet et bilde på Google+ (som forresten også ble en flopp) av seg selv iført brillene i dusjen, eller kanskje da begrepet «Glasshole» ble brukt som et kallenavn. Det hjalp ikke på populariteten. Folk hatet tanken på at de kunne bli avbildet bare noen med briller kom inn i rommet. 

Robert Scoble Google Glass

Glasshole i dusjen: Google Glass tålte i alle fall vann. (Foto: plus.google.com / Via X: @laura_june)

Google Glass

Ikke så brillefint som det så ut som: Google Glass (Foto: Google) 

Restauranter og utesteder forbød folk å bruke brillene i deres lokaler allerede før lansering av personvernhensyn. Sistnevnte, samt trøbbel med batteritid resulterte i at Google la ned forbrukerversjonen av Google Glass to år senere.

(I samme åndedrett kan jeg nevne Snapchat Spectacles, som kanskje fortsatt samler støv på diverse varehus.)

Mobilene som floppet så det sang

Mange mobilprodusenter har kjempet en lang kamp for å overleve. Det første slaget mot de etablerte var nok da iPhone kom i i 2007. Daværende Microsoft-boss Steve Ballmer mente det var en overpriset duppedings. Men Apples innovative touch-skjerm gjorde plutselig at telefoner med QWERTY-tastaturer ble en must for mange.

Windows Phone

Windows har kanskje kjempet lengst.

Helt siden 2007 har Windows Phone vært oppe og nikket, dog med et par navnebytter på veien. Kjent som både Windows Phone, Windows Mobile og Windows 10 Mobile, tok den dessverre aldri av.

Windows heiste det hvite flagget i 2017.

HTC First

Smarttelefonen HTC First, også kjent som Facebook Phone, gjorde det heller ikke så bra på markedet. Til tross for at telefonen var den eneste som hadde Android-appen Facebook Home installert rett fra boksen, og hadde støtte fra et kjent navn som Facebook, ble den forsøkt solgt på tilbud kun én måned etter slippdato.

Amazon Fire

Amazon prøvde seg også, med telefonen Amazon Fire i 2014. Dessverre ønsket ingen en unødvendig 3D-skjerm, dårlig design og en brøkdel av appene som var tilgjengelige på andre Android-telefoner.

Samsung Galaxy Fold

Samsungs Galaxy Fold i 2019 var intet mindre enn en katastrofe. (Det eneste som kunne gjort lanseringen verre var om batterier begynte å eksplodere slik de gjorde i 2016, den gangen Samsung måtte avbryte produksjonen av Galaxy Note 7 og trekke tilbake hver eneste solgte telefon.) Galaxy Fold ble kalt «a piece of junk» og lanseringen døpt om til Foldgate.

Men så. I 2020 lanserte Samsung sin oppgraderte Galaxy Z Fold 2 5G. Her fikset de barnesykdommene, og mobilen ble friskmeldt og nærmest suksesserklært. Foreløpig siste utgave er den fantastiske Samsung Galaxy Z Fold5.

Samsung Galaxy Fold 1

Ble mye bedre: Samsung Galaxy Fold 1 ble omtalt som et av de verste designene på smarttelefoner noensinne.Oppfølgerne ble heldigvis langt bedre. (Foto: Samsung)

AirPods – fra flopp til statussymbol

La oss spole tilbake til 2016, da Apple for første gang lanserte sine trådløse AirPods. De ble latterliggjort av teknologibransjen. Sju år og tusenvis av memes senere ser det ut som at Apple ler sist og best.

Små, trådløse ørepropper. Mange av oss trodde det var en oppskrift på katastrofe. «Om det bare fantes en smart oppfinnelse som kunne holde disse AirPodene sammen, som for eksempel en ledning», lød det på sosiale medier og i fora verden over.

Men så: På under ett år kapret Apple 85 % av markedet for trådløse ørepropper i USA.

Etter hvert ble AirPods kanskje litt sånn statussymbol, der AirPod-Flexing ble et verdenskjent fenomen, og så ble de normalisert. Og faktisk utsolgt til jul flere år på rad.

En kollega av meg kom hjem en dag og oppdaget at niåringen i huset hadde tatt sine ordinære ørepropper med ledning til iPhone, funnet frem saksa og klippet over ledningen.

«Hvorfor har du gjort det?», sa faren.
«Jeg har lenge ønsket meg AirPods, men hadde ikke råd», svarte sønnen.

I desember 2020 ble AirPods Max lansert. Den nye varianten har klokker i stedet for propper, ser rålekker ut og har fått svært gode anmeldelser. Og et bittelite statussymbol, det også.

apple airpods max

Deilig lyd: AirPods Max ble lansert før jul 2020. (Foto: Apple.)

Solbriller med lyd

Bose lanserte Bose Frames i 2019, men de ble nok aldri noen stormsuksess. Du får kanskje assosiasjoner til Google Glass, men Bose Frames handler utelukkende om lyd (og solbeskyttelse, så klart). 

De ser ut som vanlige solbriller, men i rammen skjuler det seg sensorer og høyttalere. Vi fører dem ikke lenger hos Komplett Bedrift. Det sier kanskje sitt.

Bose solbriller med lyd

Lyden av skygge: Bose Frames slo nok aldri helt an. (Foto: Bose)

Hvilke er dine flopp-favoritter?

Listen kan bli lang, og vi tar gjerne imot dine innspill for å lage listen så komplett som mulig. Hva er de største floppene og feilsatsingene som produsentene helst vil glemme snarest mulig?

Topp 10 mobiltelefoner hos Komplett Bedrifttopp 10 mobil

Først publisert: 18. sep. 2019.
Oppdatert: 22. aug. 2023.