Flip-telefoner er igjen i vinden

De gamle, legendariske fliptelefonene fra Nokia og 90-tallet selges på ebay for tusenvis av kroner. Nå skyller den nye, brettbare bølgen inn over oss anført av Samsung, Huawei og Motorola - med Apple i etterdønningene.

Var du også en av disse som elegant flippet opp telefonen og lukket den med kinnet når samtalen var avsluttet? Satt du personlige rekorder i mobilspill som Snake, Space Impact og Bounce og komponerte dine egne ringetoner? Det var tider!

New call-to-action

Startet som protestaksjon

La oss gå et par år tilbake – til 2018 og til New York og Los Angeles. Brått ble fliptelefonene fra 80- og 90-tallet hentet frem igjen som en slags protestreaksjon mot menneskers avhengighet til smarttelefonene og jaget om alltid å være «på». Fliptelefonene hadde ikke teknologien til å følge sosiale medier 24-7 og det ble derfor ledsaget av oppfordringer om å slette Facebook-appen.

På et atelier i Brooklyn, New York satt den franske kunstneren Roman Cochet med en gammel nokia-flipper i hånden og sa ting som: «Livet mitt har fått færre distraksjoner og jeg er mer påkoblet». I Hollywood sto skuespillere som Daniel Day-Lewis og Frances McDormand frem som «flipphone-users» sammen med artisten Rihanna. De tok avstand og pause fra stresset som telefonene visstnok påførte dem.

Instagrampost av populær Nokia

Nokia slang seg på og kunngjorde «The return of the icon» med en relansering av sin banantelefon, den gule og kjente slider-telefonen som blant annet hadde blitt brukt i filmen Matrix. Men forskjellen fra den tidligere modellen var at nå var den fullt kompatibel med alle slags sosiale medier – akkurat som en smarttelefon. (Bildet: Vi i Komplett var tidlig ute med å melde comebacket på vår Instagram)

Full skjerm og smarte funksjoner

Dermed var trenden satt og vi som anser oss for litt mer «late bloomers» innser jo nå at fliptelefonene – og nettbrettene – er tilbake for fullt.

Den gangen de sist var populære var skjermen begrenset på grunn av tastaturet, nå er det brettbart og full skjerm slik vi kjenner den og liker den aller best.

Samsung FSamsung har lansert Galaxy Fold og Galaxy Flip Z, den første er en 4,6 tommers telefon som brettes ut til et 7,3 tommers nettbrett, mens Flip Z er en telefon som kan brettes for enklere å kunne transporteres. Ifølge Macrumors.com er Apple sin første, brettbare telefon klar for lansering i september 2022.

Men det var faktisk kinesiske Royole Flexpai som var først ute med en brettbar mobiltelefon i denne omgangen. Ifølge tek.no slo de både Huawei og Samsung på målstreken med sin lansering på tech-messen i Las Vegas januar 2019.

Siden har brettbare nettbrett og telefoner kommet som perler på en snor og du kan se alle våre modeller via denne lenken. Ingen av dem kan sies å ha tatt helt av foreløpig, men det kan ha med selve teknologien med myke, sårbare skjermer og komplekse hengsler å gjøre, samt at prisene har vært relativt stive.

Nokia retro

Teknologi som lar deg logge av

Det er i seg selv et interessant utviklingstrekk at fliptelefonene kommer på banen igjen, men stort sett med samme teknologi og bruksområde som en ordinær smarttelefon. Kostadin Kushlev, en assisterende professor i psykologi på Georgetown University, har studert fenomenet med «constant connection» i flere år. Han trodde at mobilprodusentene i neste runde ville komme opp med en «ikke forstyrr»-funksjon som enkelt ville la brukerne ta avstand og finne en bedre balanse mellom det å være pålogget og avlogget i livet.

Når det tydeligvis lar vente på seg, er det kanskje like greit å skaffe seg en av disse gamle fliptelefonene i mellomtiden?