Sandra trenger en jordklode til

Selv om Elon Musk skulle lykkes med å sende én million mennesker til Mars innen 2050, vil ikke det stanse klimakrisen. Fortsetter vi å forurense og utnytte naturressursene, vil vi trenge 2,3 jordkloder innen den tid, advarer sjefen i HP Norge. Men hva i all verden kan du og jeg gjøre med det?

Jeg har ingen planer om å flytte til Mars. Det blir for svevende.

Så da jeg leste HP-sjefens advarsel, bestemte jeg meg for å skrive en bloggartikkel som peker på alvoret, men som samtidig gir håp, inspirasjon og tips til tiltak – på en jordnær måte.

1500 tonn plast havner i havet hver time

Som markedssjef i komplettbedrift.no har jeg innsett at jeg er i en posisjon hvor jeg kan påvirke folk til å ta grønnere valg på innkjøp av IT-utstyr.

Og der er vi nordmenn storforbrukere!

Utslippene knyttet til PC-kjøp i Norge utgjør over 1 million tonn CO2-ekvivalenter i året – nesten like mye som klimagassutslippet til norsk luftfart samlet.

Men det er ikke bare klimaet som får svi. Havet lider også. Som sandefjording og nordmenn flest, elsker jeg sjøen og havet, og derfor er det fælt å tenke på at 14 millioner tonn plast ender opp i havet hvert år.

Det er over 38 000 tonn om dagen. 1500 tonn i timen. 25 tonn siden du begynte å lese denne artikkelen.

Plast tar livet av hundre millioner fisk og dyr hvert år og truer økosystemet vårt. Hvordan kan vi stanse opphopingen av den dødelige havplasten?

HP gjør sitt for å redde havet for dødelig plast

 Den som i vår bransje utmerker seg mest her er HP. De har jobbet med bærekraft siden 1957 og har satt i verk en rekke tiltak for å hindre at plast havner i havet, så HP-sjefens advarsel er ikke ord uten handling. 

Her er noen av deres hårete mål og tiltak:

 • Innen 2025 skal 75 prosent av engangsplast i emballasje byttes ut med resirkulert papir
 • De har mål om 75 % sirkularitet for HP-produkter og emballasje innen 2030 og netto null klimagassutslipp i hele HPs verdikjede innen 2040
 • Innen 2025 skal deres globale virksomhet drives av  100 % fornybar elektrisitet
 • De sysselsetter mennesker på Haiti med innsamling av plastflasker til resirkulering
 • 80 prosent av HP-blekkpatroner inneholder fra 45-70 prosent resirkulert materiale
 • De har som mål at 30 prosent av plast i PC-er og printerpaneler skal være resirkulert
 • De har utviklet og leverer ledninger og kabler fri for PVC (den verste plasten)
 • 3D-print-teknologi erstatter plast- og isopor med formstøpt emballasje av resirkulert papir

HP planter også trær for hvert ark du skriver ut på en HP-printer. Og siden 2011 har de vært en pioner i miljøvennlig frakt fra Kina via den nye «Silkeveien». På grunn av HPs bærekraftige lederskap innen både klima, skog og vann er de verdens eneste teknologiselskap med Triple A-rating hos CDP.

Men de klarer det ikke alene ...

Det er fristende å lene seg tilbake og tenke at teknologi-giganter som HP, Apple og andre vil fikse problemet for oss. Men vi vet jo bedre. Selv er jeg født i Blekkulf- og Kykelikokos-generasjonen på starten av 90-tallet, med grønne verdier og en genuin tro på at hver og en av oss kan gjøre en forskjell.

Så her er mine tips til hvordan du kan ta grønnere IT-valg, inspirert av HP:

 • Invester i utstyr av høy kvalitet som varer lenge
 • Velg produkter som kan resirkuleres
 • Velg produkter som er laget av resirkulerte materialer
 • Lever brukte produkter til gjenvinning på en korrekt måte
 • Se etter sertifiseringer på produktene (eks. EPEAT, Energy Star og Blue Angel)
 • Spør oss i Komplett Bedrift om bærekraftige og prisgunstige alternativer

Jeg må innrømme at det hadde vært kult å gå på Mars en gang. Ikke som miljøflyktning, men som turist. Det forutsetter at vi gjør vårt. HP produserer fantastiske PC-er. Men de kan ikke produsere jordkloder. Vi har bare én. Og den redder vi ved å ta grønne valg som bringer oss ett skritt i rett retning.

Stay green!

Bærekraftig kvalitet til gode priser fra HP