Moderne skjermer er bedre enn gamle skjermer. De kan gjøre mer, vise mer og generelt gi deg en bedre arbeidsopplevelse. I dette innlegget går vi gjennom noen av tingene nye skjermer kan gjøre, som kan gjøre din arbeidsopplevelse enda bedre.
Nye skjermer er generelt bredere enn eldre skjermer, og i dag finnes det også ultrabrede skjermer (ultrawide). Er du av typen som foretrekker å bruke bare én skjerm, er ultrawide et godt tips.
Tidligere trengte du gjerne en dockingstasjon for å koble sammen laptop, tastatur og annet nødvendig utstyr. Slik er det (heldigvis) ikke lenger. Nå kan både mus og tastatur være trådløs, og laptopen kobles til en skjerm gjennom USB-C. Ved å koble latopen til skjermen på denne måten kan du også bruke begge skjermer samtidig, eller velge å ha ett skjermbilde på den store og ett på den lille laptop-skjermen dersom du foretrekker det. Den bærbare datamaskinen får også strøm via USB-C-koblingen, så her er det bare å jobbe på.
Mange foretrekker å jobbe på flere skjermer, men med et begrenset antall utganger er det grenser for hvor mange kabler du kan trekke mellom PC og skjerm. Derfor er det bedre å bruke det amerikanerne kaller en «daisy chain». Det innebærer at du kun trekker én kabel til den første skjermen, og så trekker du kabler mellom de forskjellige skjermene. Noen ganger kan det bli slik:
At en skjerm kan vise flere vinduer er ikke noe nytt. Men med stadig bredere skjermer, vil noen foretrekke å ha flere virtuelle skjermer ved siden av hverandre innenfor samme område. Fordelen er at du slipper å endre størrelse og flytte på det du jobber med.
Slik gjør du det på Mac og slik gjør du det på PC.
Har du flere PC-er, men jobber bare på én om gangen? Eller bruker du én maskin på jobb og en annen på fritiden? Da kan det være nyttig å koble dem til samme skjerm. På den måten bytter du bare mellom maskinene, men sitter rolig foran samme skjerm.
Har du kontorjobb, er sjansen stor for at du ser inn skjermen store deler av dagen. Foruten sittestilling, pultens utforming og støynivået i rommet er det to skjerm-relaterte faktorer som påvirker din trivsel og produktivitet. Disse kan du gjøre noe med:
Les også: Øvelser for vond kontornakke
Stress og harde deadlines på jobben kan vi ikke gjøre så mye med, men vi leverer gjerne skjermer som ikke tar fra deg nattesøvnen.
Et godt råd er nemlig å filtrere bort blått lys. Dette lyset kan hemme produksjonen av søvnhormonet melatonin, som igjen kan forstyrre søvnmønsteret.
Mange kjenner denne funksjonen fra mobiltelefonen sin, der lyset fra skjermen skifter tone gjennom dagen eller etter ønske. Og det er bra, men du kan gjøre det samme med nye skjermer.
Vi anbefaler å velge en skjerm der du kan velge et mildere, gult lys de gangene du ikke trenger full lysstyrke. Dette beskytter øynene dine fra det blå lyset som kan skape trøbbel for Ole Lukkøye.
De aller fleste nye skjermer har nå «low blue light mode», eller «eye saver mode», som noen produsenter kaller det. I tillegg er dette også en funksjon du kan slå på i Windows.
Om du har en Mac, kan du kan også prøve software som f.lux eller funksjonen Night Shift.
Les alt om PC-skjermer på vår samleside «Riktig PC-skjerm på arbeidsplassen».