spare penger på IT-budsjettet

I tillegg til lønnsutgifter og husleie er det utgifter til datamaskiner og utstyr som er merkbare på kostnadssiden i bedriften. Med datamaskiner som blir utrangert på få år er det penger å spare på å tenke smart når det kommer til IT-investeringer. Jeg har noen tips konkrete tips til deg i denne artikkelen.

Det dreier seg i hovedsak om smart innkjøp av hardware, beste praksis for bruk av programvare og gode serviceavtaler.

50 timer nedetid på eldre datamaskiner

La oss først slå fast at du fort kan spare deg til fant. En datamaskin er den ansattes viktigste arbeidsredskap og med nedetid og forsinkelser blir fort kostnadene store i tapt arbeidsinntekt. Stillestående datamaskiner er trolig noe av det dyreste du kan utsette bedriften for. Snittalderen på en PC i Vest-Europa er cirka fem år, men optimal utskiftningsalder er rundt tre år. Ifølge analysebyrået Techaisle er en ny maskin langt mer driftssikker enn en maskin som er tre år gammel. Eldre maskiner har i snitt fem hendelser per år med en gjennomsnittlig nedetid på 10 timer per hendelse. Konsulentbyrået 3 Step IT som har regnet på hva det koster i tapte arbeidsinntekter for din bedrift, så er det snakk om 20.000 kroner per år per ansatt som jobber på en gammel maskin.

Det gir deg et helt annet bilde av hvorfor du bør investere smart i bedriftens IT-utstyr.

New call-to-action

Smarte innkjøp av it-utstyr

Trenger alle i din bedrift egentlig bærbare datamaskiner? Visste du at laptoper langt på vei er et skandinavisk fenomen? De færreste av oss jobber på stasjonær PC, men det kan være mye å spare på å kjøpe inn stasjonære maskiner til de som ikke har behov for å ha med seg maskinen ut av kontorlokalene.

Du får en langt bedre maskin med høyere ytelse, mer lagring og ram for den samme summen om du velger stasjonær maskin. Her får du også fordelen av å kunne skreddersy maskinen etter ditt behov og du kan bygge ut maskinen og skifte enkeltkomponenter etterhvert. Dermed oppnår du lengre levetid på maskinparken.

Fire gode sparetips

  • Kvalitet: Det høres ut som et dårlig salgsargument, men jeg vil fraråde deg å kjøpe billige laptoper. De dyrere maskinene holder rett og slett lenger enn de billige. Ikke bare har de bedre ytelse og prosessorkraft, men selve skallet, chassiet, på maskinen er mer robust og vil vare lenger.
  • Storhandle: Skal du handle inn nye maskiner kan det lønne seg å samle opp og bestille mer samtidig for å få bedre rabatt av leverandøren.
  • Videresalg: Skal du avhende de gamle maskinene kan du faktisk tjene noen kroner på å selge dem videre. Du kan ikke gjøre det på Finn.no, men bruk en godkjent partner til å slette maskinen og klargjøre den for videresalg.
  • «Private label»: Du sparer også noen kroner på å kjøpe såkalt off brand-utstyr som datakabler, mus, musematte og tastatur. Dette er som regel priset lavere enn om du kjøper fra en kjent fabrikant, men kvaliteten skiller lite på denne type utstyr.

Bruk riktig programvare

Moores lov fra 1965 slo fast at den samlede prosessorkraften i en datamaskin dobles hvert annet år og at det i kjølvannet blir lansert stadig mer avanserte programmer som krever sterke datamaskiner. Markeds og analyseselskapet Gartner mener at det finnes så store besparelser i å ha en beste praksis for bruk av riktig programvare i bedriftene at den er for stor til å overse. Computerworld siterer Forskningssjef Hank Marquis i Gartner peker på tre konkrete praksiser for å oppnå besparelsene:

  1. Optimalisering av programvarekonfigurasjonene. Ikke stol på at de store programvareleverandørene gir deg det beste oppsettet for ditt behov. Som it-leder må du se etter konfigurasjoner som vil kunne gi deg besparelser.
  2. Gjenbruk av programvarelisenser. Finn ut om alle bruker de programmene de har installert. Ved nøye overvåking kan du spare mye på å begrense antallet lisenser som faktisk er i bruk.
  3. Optimaliser dine komplekse lisenser – bruk et SAM-verktøy. Software Asset Management kan automatisere, akselerere og forbedre manuelle prosesser når det gjelder å få det beste ut av programvarene du bruker. I store bedrifter makter du ikke å utføre slik kontroll manuelt og vil ha bruk for SAM.

Les mer om gode PC-valg for arbeidsplassen på vår samleside.

Gode leverandør- og serviceavtaler

Om du er liten eller stor bedrift betyr ikke noe når det kommer til å ha godt nok arbeidsverktøy. Skjer det hendelser som setter din datamaskin ut av drift vil det påvirke deg negativt uansett.

Som bedriftskunde blir du prioritert hos leverandøren og du får personlig kontakt med eksperter som kan hjelpe deg med råd og oppfølging. Ofte er det fri frakt og andre premiumfordeler i en slik avtale og mulighet for service gjennom produsentenes egne servicepersonell.

Gode priser betyr mye, men også hjelp til å sette opp PC, rask levering av nytt utstyr og bistand til å rigge opp og ned prosjektområder ved behov for det. Hos Komplett Bedrift pakker de gjerne opp maskinen av esken, klargjør den for bruk etter dine preferanser, legger den i PC-veska og leverer den på døra.

New Call-to-action