Visste du at en gammel PC koster 20 000 kroner i tapt arbeidstid per ansatt hvert år? Her er tipsene som kan spare deg tusener!
Det er penger å spare på å tenke smart rundt IT-investeringer. Det dreier seg i hovedsak om smart innkjøp av hardware, beste praksis for bruk av programvare og gode serviceavtaler.
Spar 20 000 kroner per ansatt
Det er lett å spare seg til fant. Lar du datamaskinparken bli gammel, risikerer du mye unødvendig nedetid og tapt arbeidsinntekt.
Snittalderen på en PC er cirka fem år, men optimal utskiftningsalder er rundt tre år. Ifølge analysebyrået Techaisle er en ny maskin langt mer driftssikker enn en tre år gammel maskin.
Eldre maskiner har i snitt fem hendelser per år med en nedetid på 10 timer per hendelse. Konsulentbyrået 3 Step IT har regnet ut at det koster 20 000 kroner per år per ansatt som jobber på en gammel maskin, i form av tapte arbeidsinntekter.
Tre sparetips for smarte IT-innkjøpere
Trenger alle i bedriften egentlig en bærbar datamaskin? De færreste jobber på stasjonær PC, men det kan være mye å spare på å kjøpe inn stasjonære maskiner til de som ikke har behov for å ha med seg maskinen ut av kontorlokalene.
Du får en langt bedre maskin med høyere ytelse, mer lagring og RAM til samme pris om du velger stasjonær maskin. Den kan også skreddersys etter ditt behov, og du kan bygge ut maskinen og skifte ut enkeltkomponenter etterhvert. Dermed oppnår du lengre levetid på maskinparken.
Stasjonære PC-er er ikke så store og tunge som de en gang var, de er mindre og lettere, og de fleste kan enkelt tas med hjem hvis det skulle oppstå et behov for hjemmekontor i lengre tid. Ved en pandemi for eksempel.
Dette er mine tre beste sparetips for IT-innkjøp:
- Kvalitet: Det høres ut som et dårlig salgsargument, men jeg anbefaler ikke å kjøpe billige laptoper. De dyrere maskinene holder rett og slett lenger. Ikke bare har de bedre ytelse og prosessorkraft, men selve skallet eller chassiset på maskinen er mer robust og vil vare lenger. I tillegg har dyrere PC-er ofte bedre servicevilkår.
- «Private label»: Du sparer også på å kjøpe datakabler, mus, musematte og tastatur av mindre kjente merker. De koster mindre enn de kjente fabrikantene, men kvaliteten skiller lite på denne type utstyr. La meg for eksempel få foreslå iiglo, vår egen merkevare.
- Lease, ikke kjøp: Det meste IT-utstyr går ut på dato etter noen få år fordi det lages noe som er raskere og bedre. Da må det du har byttes ut. Dette er for det første lite miljøvennlig, og dessuten både dyrt og tidkrevende. Velger du å lease utstyr kan du levere tilbake utstyret og oppgradere til bedre med jevne mellomrom, uten å binde opp kapital slik som du gjør når du kjøper.
Husk Moores lov!
Moores lov fra 1965 slo fast at prosessorkraften i en datamaskin dobles annethvert år. I kjølvannet lanseres det stadig mer avanserte programmer som krever sterke datamaskiner.
Analyseselskapet Gartner mener at det finnes så store besparelser i å ha en beste praksis for bruk av riktig programvare i bedriftene at den er for stor til å overse.
Computerworld siterer forskningssjef Hank Marquis i Gartner, som peker på tre konkrete praksiser for å oppnå besparelsene:
- Optimalisering av programvarekonfigurasjonene. Ikke stol på at de store programvareleverandørene gir deg det beste oppsettet for ditt behov. Som IT-leder må du se etter konfigurasjoner som kan gi deg besparelser.
- Gjenbruk av programvarelisenser. Finn ut om alle bruker de programmene de har installert. Du kan spare mye på å begrense antall lisenser ut fra behovet.
- Optimaliser dine komplekse lisenser. Bruk et SAM-verktøy (Software Asset Management). Med det kan du automatisere, akselerere og forbedre manuelle prosesser så du får det beste ut av programvarene du bruker. I store bedrifter makter du ikke å utføre slike kontroller manuelt og vil ha bruk for SAM.
Les mer om hvordan du velger riktig PC for arbeidsplassen på samlesiden vår.
Gode leverandør- og serviceavtaler
Enten du jobber i en liten eller stor bedrift – PC-en er et av våre viktigste arbeidsverktøy. Skjer det hendelser som setter din datamaskin ut av drift, vil det påvirke deg negativt uansett.
Som bedriftskunde blir du prioritert hos leverandøren og du får personlig rådgivning fra eksperter. Ofte er det fri frakt og andre fordeler i en bedriftsavtale og mulighet for service gjennom produsentenes egne servicepersonell.
Gode priser betyr mye, men rask hjelp til å sette opp PC, hurtig levering av nytt utstyr og bistand til å rigge opp og ned prosjektområder er gull verdt.
Bestiller du hos Komplett Bedrift klargjør vi utstyret for bruk etter dine preferanser. Vi kan blant annet bygge PC-er fra bunn, konfigurere utstyr fra leverandører og sende deg utstyr uten emballasje. Uansett hvilke preferanser du har: Ta kontakt med oss, så finner vi en løsning.
Hos oss er det også enkelt å lease utstyr. Hele prosessen, fra å velge produkter til å sende leasingsøknad gjøres enkelt i nettbutikken vår, og så fort søknaden er godkjent av vår leasingpartner sender vi deg produktene. Etter endt leasingperiode kan du enten levere produktet tilbake eller kjøpe det ut for en rimelig penge. Sender du produktet tilbake sørger vi for at produktet blir nøye inspisert og eventuelt reparert. Er ikke produktet i god nok stand til å få et nytt hjem bruker vi så mange deler av det som mulig til å lage eller oppdatere andre produkter, og gjenvinner resten på korrekt måte.
Gjør du noen smarte valg kan du ganske enkelt spare mye på IT-budsjettet. Det er bare å sette i gang!