skal du eie eller leie IT-utstyr?En PC, en printer eller annet IT-utstyr går ut på dato etter noen få år fordi den erstattes av noe som er raskere og bedre. Da vil maskinen du har bli byttet ut og du må kjøpe ny. Det innebærer en ny investering og påfølgende avskrivningsperiode for din bedrift, og for endel bedrifter vil slike større investeringer i maskinparken være tunge å bære. Da kan leie være en farbar vei. I denne artikkelen gir jeg deg pros og cons med tanke på leie av it-utstyr.

Først og fremst skal du være klar over hva slags utstyr det er anledning til å leie dersom du driver en bedrift. En huskeregel er at det skal være utstyr som du kan flytte med deg, ting som ikke er fastmontert og hører til i et bygg eller lignende. Det betyr at du ikke kan leie ventilasjonsanlegget i bygget, men printeren, laptopene, kaffemaskinen på pauserommet og projektoren på møterommet kan du enkelt flytte med deg ved behov. Da kan det også leies.

Leier kostbart it-utstyr

Når du leier it-utstyr, som jeg skal beskrive her, så er det enten forhandlerne, leasingselskapet eller leverandøren av maskinene som eier utstyret, og du betaler for retten til å bruke det. De vanligste leieobjektene er kostbare datamaskiner og arbeidsstasjoner, store proffskjermer og PC-skjermer samt mobiltelefoner.

Les også denne artikkelen fra Komplett Bedrift: Leie av datautstyr kan være løsningen for din bedrift

To typer leasing

Når det gjelder leasing deler vi det i to hovedtyper: Operasjonell leasing og finansiell leasing. Ved operasjonell leasing betaler du ned på utstyrets verdi til en avtalt restverdi – dette er for eksempel vanlig ved leasing av firmabil. I en finansiell leasing betaler du ned hele investeringen over avtalens løpetid.

Det er alltid løpende renter og gebyrer i en leieavtale på datautstyr som er med på å øke prisen i forhold til om du kjøper utstyret der og da. Ved avtalens utløp har du tre valg: Du kan enten levere tilbake alt utstyret, eller du kan kjøpe det ut. Et tredje alternativ som er vanligst om du har en finansiell leasing, er å fortsette leien til en sterkt redusert pris.

Fordeler med leie av datautstyr

Fordelen med leie er mange og her er noen av oppsidene:

  • Du slipper høy engangskostnad ved å kjøpe nytt utstyr. Spesielt aktuelt for oppstartbedrifter. Du binder ikke opp kapital og kan heller bruke pengene til å styrke egenkapitalen eller investere i andre tiltak som gjør deg mer konkurransedyktig
  • Når du ikke skal finansiere hele kjøpesummen på en gang slipper du også å forskuttere momsen av det totale beløpet
  • Du kan til enhver tid ha det siste nye it-utstyret på markedet og ha topp utnyttelsesgrad og produktivitet med utstyr som virker
  • Din bedrift får forutsigbare kostnader med en månedlig leiesum
  • Leie og leasing er skattemessig fradragsberettiget og du får dermed full skattemessig effekt i hele leieperioden

Teknologisk utvikling

Leie vil alltid være noe dyrere enn å eie, men regnestykket inneholder flere faktorer enn den rene kostnaden. Det å jobbe med eldre og tregere maskiner koster deg også dyrt i lengden. Utviklingen går rasende fort og det er krevende å alltid henge med og være up to date på alle slags IT-produkter. I tillegg blir det ofte at man går for rimeligere versjoner enn man kanskje har brukt for når man skal kjøpe og betale. Det kan bli dyrt å velge billig. Ved leie får du bedre utstyr enn du ville hatt råd til å kjøpe.

Selv om det er sterk vekst i leiemarkedet velger fortsatt de fleste bedrifter å kjøpe det de trenger og tar avskrivningene. Trolig vil dette endre seg i takt med den teknologiske utviklingen og i et marked som er fullt ut digitalisert. Da blir det et krav fra dine kunder om at du er oppdatert med nytt utstyr og henger med i utviklingen. En undersøkelse som ble gjennomført av Norstat på oppdrag fra et finansieringsfirma for noen år tilbake, avslørte store kunnskapshull rundt spørsmålet om hvorfor man eier istedenfor leie it-utstyr både i privat og offentlig sektor. Det er liten grunn til å tro at dette har forandret seg mye på de siste årene.

Vi har laget en samleside hvor du kan lese mer: Slik velger du riktig PC på jobben

Trygge leieavtaler

I en leieavtale er du bundet til den maskinen du har valgt, gjennom hele leieperioden, men perioden er lagt opp slik at du vil sitte med det nyeste utstyret til enhver tid. Du kan når som helst kjøpe ut produktene du leier, eller du kan levere dem tilbake ved avtalens utløp. Hos Komplett Bedrift leier du utstyr som de selv eier siden de ikke opptrer som finansiell aktør i bransjen. Med på kjøpet får du tilbud om vedlikeholdsavtaler gjennom produsentenes utvidede garantier så du er sikret et trygt leieforhold i hele perioden.

Er du nysgjerrig på leieavtalene hos Komplett Bedrift finner du dem her: Leieavtale betingelser

7 huskeregler nar du skal skifte PC