Ett svakt punkt er alt en cyberskurk trenger for å hacke seg inn på laptopen eller mobilen din. Angrepene blir mer og mer sofistikert, og som bruker må du ta alle forhåndsregler. Når du jobber hjemmefra eller på reise, er du din egen IT-sjef. Vi har samlet de gode rådene du trenger for å jobbe trygt uansett hvor du er.
Hacking skjer i mange settinger, og det er enklere enn vi tror å hacke noen. Ta han som på sekunder skrur av wifi-en til naboens høylytte fest, eller den 12 år gamle hackeren fra Texas som viser hvor lett det er å hacke seg inn på leketøy.
- Les også: Slik blir du en passordprins(esse)
- Les også:: De fleste bedrifter mangler sikkerhetsrutiner for hjemmekontor
- Les også: IT-sikkerhet før og nå – hva skjedde med virusbeskyttelsen?
Alt som er koblet til wifi kan hackes. Alarmsystem, dørklokker med webkamera, pulsmålere, temperatursystem, lysstyringssystem, robotstøvsugere. Etter hvert som Tingenes Internett (IoT) fortsetter å ta av, blir det enda flere muligheter for ondsinnede hackere, som er ute etter penger, data eller informasjon de kan bruke til utpressing.
Noen ganger er kanskje ikke du målet, men arbeidsgiveren din. På kontoret sørger IT-sjefen for at nettverk og enheter er sikret, men når du er hjemme, på en flyplass eller en kaffebar, er det du som er IT-sjefen.
Man kan bli lett paranoid av å lese om dette temaet, men hvis du følger rådene som ekspertene gir, reduserer du sjansen for at du blir hacket. En ekspert du skal høre på er Dan Ove Skaalerud i Junglemap, som gir gode råd i denne videoen:
Interpol oppfordrer til å være årvåkne og skeptiske. De har følgende råd:
- Sørg for at informasjonen din er sikker. Ta sikkerhetskopi av alle viktige filer og lagre dem utenfor systemet ditt, i skyen eller på en ekstern harddisk. Forsikre deg om at nettsider du logger på er ekte før du gir fra deg passord eller sensitiv informasjon.
- Sjekk programvare og systemer. Sørg for at alle enheter har oppdatert antivirus-programvare og at spam filtreres bort fra e-post. Sikre hjemmenettverket ditt mot svakheter som angripere kan bruke. Deaktiver utdaterte enheter som kan brukes som innganger. Last kun ned apper og programvare fra pålitelige plattformer. Gjør regelmessige helsesjekker av datamaskinen og mobiltelefonen.
- Vær årvåken. Snakk med familien din, barna også, om hvordan dere kan bruke nettet på en sikker måte. Gå gjennom personvern- og sikkerhetsinnstillingene på sosiale medier regelmessig. Oppdater passord og sørg for at de er sterke og inneholder en miks av store og små bokstaver, tall og symboler.
Et råd fra en tidligere NSA-hacker er å være forsiktig med hvor mye informasjon du poster i sosiale medier. Det kan avsløre vanene dine, når du er ute på forretningsreise og gjøre det lettere for cyberkriminelle å orkestrere et angrep.
Til slutt noen råd om hvordan du sikrer hjemmenettverket ditt, signert Liron Segev, «The Techie Guy» på YouTube:
- Oppdater firmware på ruteren
- Ikke bruk standardnavnet på wifi-nettverket, det kompromitterer modellnummer på enheten og versjonsnummer på softwaren
- Brukernavn og passord må byttes. Disse er ofte standard, og kan googles. Velg et komplisert passord som ikke står i en ordbok.
- Bruk wpa2 som krypteringsmetode og deaktiver wps pin
- Sjekk hvilke enheter som er koblet til og at du kan identifisere disse
Og husk, ikke logg deg på usikrede nettverk når du er ute og reiser.