IT-sikkerhet og hacking. Virusbeskyttelse

Hvis du er godt utstyrt med nettvett, bør du egentlig ikke trenge virusbeskyttelse. I dag kommer ikke lenger truslene i form av virusinfiserte disketter, men er godt kamuflert og kommer gjerne din vei via e-postboksen.

For all del. Antivirus og virusbeskyttelse finnes fortsatt. Norton, MacAfee, Bitdefender, Panda, TotalAV og Bullguard er i bruk, men få kunder etterspør antivirusprogrammer i dag. Mye av grunnen ligger i at PC-produsentene har blitt mer bevisste sitt ansvar og kniver om å lage de sikreste maskinene. Det et solid salgsfortrinn for produsentene av annen software å levere sikker vare. Derfor har det blitt investert enorme ressurser i å bygge sikkerhet. Det kommer oss små og mellomstore bedrifter til gode.

HP tar sikkerhet på alvor

Maskinprodusentene minimerer risikoen for å bli angrepet og HP har tatt en lederrolle i denne utviklingen. De har blant annet kommet opp med Sure View og Sure Click. Sure View er en skjermfunksjon som gjør at du med ett tastetrykk hindrer andre i å se informasjon på din dataskjerm. Du kan se hvordan det fungerer i denne videoen på YouTube. Faktisk er det slik at visuell hacking er en av de mest utbredte metodene for å få tilgang til sensitiv informasjon.

Sure Click er et system som legger seg som et filter mellom nettleseren din og resten av maskinen, og dette beskytter mot angrep. Teknikken krever ikke at du som bruker gjør noen innstillinger eller endringer på maskinen. Den skal bare virke. Se mer forklaring i denne videoen fra HPs supportavdeling.

Tidligere var det slik at Mac-brukerne ikke var utsatt for virus eller andre dataangrep. Mye av grunnen var at det fortsatt var såpass få slike maskiner i omløp på verdensbasis. Nå er situasjonen en helt annen og Mac-er er like utsatt som andre for angrep.

E-posttrusler

De som vil angripe deg og din bedrift har mange veier til målet. Den vanligste og enkleste å lure er den enkelte brukeren. Oftest via e-post og gjerne kamuflert som en uskyldig melding fra en troverdig avsender. Som sjefen, så du ikke tør annet enn å åpne og klikke...

Design uten navn (20)

I Cybercrime-rapporten for 2022, laget for konsulentfirmaet PWC, kommer det fram at det er dine egne ansatte som er den største trusselen mot selskapers verdier til enhver tid. Her svarer nesten halvparten av de spurte lederne og sikkerhetsspesialistene at de "bare til en viss grad" har god nok kompetanse for å hindre cybercrime. 64 prosent av dem sier at de er mer bekymret i dag enn de var for ett år siden.

Datasikkerhet er alles ansvar

Den raske digitaliseringstakten setter sikkerheten på spill stadig oftere. Kravet om å levere digitalt kan gå på akkord med å gjøre det sikkert. Stadig flere bedrifter ansetter CISO (Chief Information Security Officer). 

Det er ikke dermed sagt at du er trygg for all framtid med en slik stilling i bedriften. Datasikkerhet er alles ansvar, men også helt klart et ledelsesansvar og skal forankres såvel opp i ledergruppen som ut til den enkelte ansatte.

Godt nettvett

Dagens datamaskiner er utstyrt med det beste på markedet for å sikre verdiene du lagrer på maskinen din. Men bruker du maskinen uansvarlig, kan du selvsagt ryke på en smell likevel. Har du ansatte som driver utstrakt e-handel på Alibaba, Wish eller andre steder hvor hackere kan få tilgang til kortinformasjon eller andre personlige data, så innebærer det en risiko. Lugubre nettsteder og usikrede nettsteder (ikke https) burde også forbys på bedriftens datamaskiner.

Kort oppsummert – bruker du sunt nettvett så er sjansen for å bli angrepet liten med dagens oppgraderte maskinpark.

Se våre topp 10 bestselgere for bedrift