GettyImages-1572764835_KOMP

 

Å ha en jobb-PC som er tilpasset dine arbeidsoppgaver og behov, er avgjørende for god arbeidsflyt og effektivitet. Dette er de viktigste faktorene å vurdere før innkjøp.

Det er stor forskjell på hva en regnskapsfører trenger, og hva en videoredigerer trenger. Det første du må vite når du skal kjøpe ny PC til jobb, er derfor hva den skal brukes til. Først når du vet dette, bør du se nærmere på disse fem faktorene:

RAM og lagringsplass

RAM er datamaskinens korttidsminne. Her lagres aktive data fra programmer og systemprosesser som er i bruk. Datamaskinens RAM sier med andre ord noe om hvor godt den takler å jobbe med flere programmer og oppgaver samtidig. Jo høyere gigabyte RAM datamaskinen har, jo bedre er den til å multitaske.

Så, hvor mye RAM trenger du?

Hva du bruker PC-en til er avgjørende for hvor mange gigabyte RAM du trenger. For vanlige kontoroppgaver er 8 GB som regel tilstrekkelig, mens større oppgaver kan kreve 16 GB eller mer. Jobber du med svært tunge programmer og kjører flere av disse samtidig, kan det være behov for 32 GB.

Hva med lagringsplass?

Permanente data som filer, programmer og operativsystemet lagres på datamaskinens harddisk. Det finnes to hovedvarianter av denne: HDD og SSD.

Hovedforskjellen på HDD og SSD er at SSD har bedre ytelse og pålitelighet, spesielt for oppgaver som krever rask tilgang til data, slik som for eksempel videoredigering. HDD kan likevel være et kostnadseffektivt valg for lagring av store mengder data hvor hastigheten ikke er kritisk. Mange mener også at en kombinasjon av HDD og SSD er den beste lagringsløsningen.

Hvor mye lagringsplass du trenger, vil igjen avgjøres av hva du skal bruke PC-en til. For tekstbehandling og vanlige oppgaver som bruk av e-post og internett, kan du sannsynligvis klare deg med mellom 128 GB og 256 GB lagringsplass.

Jobber du derimot med grafisk design, videoredigering eller annet arbeid som benytter store og tunge filer, anbefaler vi en datamaskin med 512 GB, 1 TB eller mer.

Generelt sett er det smart å velge en datamaskin med litt ekstra lagringsplass for å håndtere fremtidige behov, og forhindre at du går tom for plass. Det kan også være lurt å ha en ekstern lagringsenhet for å arkivere eldre prosjekter og frigjøre plass på hoveddisken.

Prosessor

Prosessoren er PC-ens hjerne, og hvilken type prosessor du skal gå for vil derfor henge sammen med hvilke typer oppgaver maskinen skal løse.

For enklere oppgaver som tekstbehandling, e-post og surfing, er Intel Core i3 eller tilsvarende AMD Ryzen tilstrekkelig.

Jobber du med flere programmer samtidig eller har behov for raskere ytelse, bør du vurdere Intel Core i5 eller AMD Ryzen 5.

For mer ressurskrevende oppgaver som grafisk design, videoredigering eller komplekse databehandlinger, anbefaler vi å gå for Intel Core i7 eller AMD Ryzen 7.

Hvis du utfører avanserte oppgaver innenfor områder som 3D-modellering, animasjon eller avansert dataprogrammering, kan Intel Core i9 eller AMD Ryzen 9 være nødvendig.

Trenger du en bærbar PC og ønsker lengre batterilevetid, bør du vurdere laveffektsprosessorer som Intel Core i5 eller i7 med «U» (for ultrabooks) eller tilsvarende AMD-prosessorer.

Generelt sett gir dagens prosessorer fra både Intel og AMD god ytelse, så velg en som passer budsjettet ditt og oppgavene du utfører.

Skjermkvalitet og -størrelse

For noen er en oppløsning på 1920x1080 (full HD) tilstrekkelig, men de fleste foretrekker i dag 2560x1440. Høyere oppløsninger som 2K og 4K kan også være nødvendig for grafisk tungt arbeid som bilde- og videoredigering, grafisk design, animasjon og lignende.

Hvor stor skjerm du trenger avhenger av personlige preferanser og arbeidsoppgaver – og om du skal ha en bærbar PC eller en stasjonær skjerm. Større skjermer gir en bedre visuell opplevelse, men gir også økt vekt, som er greit å ha i bakhodet hvis du er på jakt etter en bærbar PC.

 

Les mer om: Ultrawide-skjerm: En ny arbeidshverdag!

 

Mac eller PC?

Valget mellom Mac og PC avhenger av preferanser, programvarebehov, ønsket operativsystem og økonomi. Mac-er er kjent for stilrent design og kreativitet, mens PC-er gir et bredt utvalg, større tilpasningsmuligheter og er ofte et rimeligere alternativ.

Lenovo, HP og Apple er de mest populære hos Komplett Bedrift.

Skreddersy din egen PC

Finner du ikke akkurat det du ser etter, tilbyr Komplett Bedrift muligheten til å tilpasse PC-konfigurasjonen. Ved å skreddersy din egen PC kan du selv velge komponenter basert på dine spesifikke behov, og få akkurat det oppsettet og den ytelsen du trenger - uten unødvendige ekstrakostnader.

 

Les mer om: Skreddersy din egen PC