Hvem slapp inn bikkjene?-1Prompende beist som bjeffer og skremmer folk på jobben? Eller en hyggelig kjæledegge som gjør alle roligere? 24. juni er det den internasjonale Ta med hunden på jobb-dagen. For noen er det en anledning til å vise fram bestekameraten sin, for andre er det all grunn til å ha hjemmekontor.

Jasså, fins det egen sånn «ta med hunden på jobb»-dag, da? spør du kanskje. Jepp, det fins en egen dag for å ta med Luna, Bella, Molly, Max eller Milo på jobben. Det er noe Petsitters International har funnet på, men sånt er jo lov.

Hvis det er lov å finne på en vaffeldag, er det vel lov å finne på en hundedag? FN har internasjonal yoga-dag og sjakk-dag, og 20. mars er det FNs internasjonale dag for glede. Jeg gleder meg allerede. Men tilbake til hundedagen.

Det står ikke noe i Norges lover om at det er ulovlig å ha med seg et kjæledyr på jobben. Men det står jo heller ikke noe om at du skal være ålreit mot kollegene dine, så her er det godt skjønn som gjelder.

Jeg tror vi skal stille følgende krav til en hund før den er med på jobb:

- Den skal være voksen og rolig

- Den skal være godt oppdratt og lydig

- Den skal tåle å ha folk rundt seg uten å ville hilse hele tiden

- Den skal ikke vise territoriell oppførsel, altså markere revir

- Den må kunne klare seg selv når du går i et møte

Først når alt dette er i boks, bør du gå til sjefen og spørre om det er greit å ha med bikkja. Den skal forbedre arbeidsklimaet, og ikke gjøre det verre.

Kanskje har størrelsen litt å si? En meterhøy grand danois er ikke det samme som en halvkilos chiahuahua.

Det fins arbeidsplasser, gjerne størres selskaper, som har en «dog policy», så sett deg inn i ansattreglementet før du tropper opp med Fido. Kanskje er det nulltoleranse, og ingen grunn til å spørre engang. Hos Google heter det at “affection for our canine friends is an integral facet of our corporate culture”, og hos iskremselskapet Ben & Jerrys i Vermont var det før pandemien 45 bikkjer på hovedkontoret hver dag.

Hunden din er ikke så rolig som du tror

Det er lett å tro at hunden din er en elskelig figur som alle blir sjarmert av, men sånn er det ikke alltid. Selv om psykoanalysens far, Sigmund Freud, hadde med seg hunden Jofi i terapitimene sine, så er det folk som er redd for hunder, uansett hvor mye du prøver å berolige dem. Det fins kulturer som syns det er urenslig å ha de firbente inne, og ikke minst fins det dem som er allergiske mot hunder. 

Et argument som brukes for å ha med hunden på jobb er at hundeeierne blir roligere når de har kjæledyra nær seg. Det er kanskje ikke det beste argumentet i verden. Sjøl blir jeg roligere av å se være sammen med bestevenninna mi, men jeg kan ikke ta med meg henne på jobb. Det får holde med Iron Man på bordplata.

Sjekkliste for kontorhunder

Hvis du og dere bestemmer dere for at det er greit med hund på kontoret, så er det likevel noen punkter du bør følge:

  • Gå en laaaang morgentur
  • Finn et sted der hunden kan trekke seg tilbake. En kurv eller et teppe er fint.
  • Sørg for at du kan holde øye med hunden hele tiden
  • Avklar med kollegene om det er greit at de klapper hunden og gir den oppmerksomhet

Det viktigste er uansett å kommunisere godt med kollegene. Ingen skal trenge å være redde på jobb, og alle hunder skal føle seg velkomne hvis de først er med på jobb.

Eller kanskje gjøre om Kevin i The Office, å bare vise fram et bilde, for hunden er for lat til å være med.

Trykk her for å se ukens tilbud