Ansatte i Komplett Bedrift tar et minutts stillhet for Internet Explorers bortgang

I 1995 ga Odd Børretzen ut slageren «Noen ganger er det all right». Det skulle vise seg å bli et passende slagord på nettleseren som så dagens lys samme år. Jeg snakker selvfølgelig om Internet Explorer, den mest populære nettleseren å laste ned andre nettlesere med. Nå har Microsoft valgt å avvikle IE. Det skjer i august, men på komplettbedrift.no må du allerede i mars bruke en annen nettleser. Men før det ønsker vi å hedre den gamle sliteren.

Én av hundre

Microsoft varslet et år i forveien at sola kom til å gå ned over Internet Explorer (IE) den 17. august 2021. Som ansvarlig for den digitale kundeopplevelsen hos Komplett Bedrift føler jeg en viss lettelse. Det har vært utfordrende for utviklerne og testerne våre å jobbe med IE.

Når vi i midten av mars stenger støtten for IE på nettbutikken vår, frigjør vi mye tid til å lage bedre kundeopplevelser for de nittini prosentene av kundene våre som bruker andre nettlesere.

For de én av hundre som fortsatt bruker IE, vil de som prøver å besøke nettbutikken vår bli videresendt til Edge, Microsofts nye nettleser. For dem vet jeg brukeropplevelsen bare vil bli bedre.

Som grafen viser, er bruken av IE fallende blant Komplett Bedrifts kunder:

Bruk av Internet Explorer blant Komplett Bedrifts kunder 2021

Slik fordeler bruken av nettlesere seg blant våre kunder:

Nettleser Prosentandel
Google Chrome 38,61 %
Safari (inkl. in-app) 38,26 %
Android WebView 9,84 %
Edge 5,20 %
Samsung Internet 3,30 %
Firefox 2,55 %
Internet Explorer 1,49 %
Opera 0,67 %

 

Letta, men også litt vemodig

Midt i lettelsen føler vi vel alle et streif av vemod. Siden 1995 har IE vært vinduet mot det store internettet for folk flest. Da IE ble lansert, var Netscape Navigator den dominerende browseren. Men fordi eierne ikke satset nok på utvikling, og Windows PC-er ble levert med IE, spiste den seg opp til nesten 95 prosent markedsandel innen 2002.

Men så dukket nye rivaler opp. Mozilla Firefox i 2002 og Google Chrome i 2008. Raske og lettbeinte nettlesere med et stort utvalg tilleggsfunksjonalitet (plugins). I 2010 var IE bare noe du fikk med på kjøpet når du installerte Windows. Derfra stupte markedsandelen:

En nettleser vi elsket å hate

IE ble en nettleser vi elsket å hate. Om du googler «Internet Explorer Meme» får du et innblikk i en nettleser som vi elsket å hate, og som skapte mye kreativ humor:

IE memes

En ny tid

Fra 30. november 2020 sluttet Microsoft Teams å støtte IE 11. Etter 17. august vil heller ingen andre Microsoft 365-apper ha støtte for nettleseren. Selv om nettleseren avvikles i sommer, spår YouTube-kanalen Curious Byte at det vil ta enda et år før IE offisielt død, men at det kommer til å bli en stor avskalling av brukere frem til 17. august.

Men nå har altså Microsoft en arvtager til IE: Microsoft Edge. Edge ble lansert i 2015 og bygd om i 2020. Dagens versjon er tuftet på Chromium, som er en nettleser basert på åpen kildekode, og den samme motoren som Google Chrome kjører på.

Men takk, Internet Explorer, for tjuefem års trofast slit. Jeg tror siste gang vi møttes var da jeg skulle bytte default browser på pc-en min. Men nå kan du hvile i fred.

New call-to-action