mobiltelefon og skam

Jeg syns det er uhøflig å stirre ned i skjermen når man er sammen med andre mennesker, men likevel gjør jeg det ofte – alt for ofte. For å svare på spørsmålet i tittelen: Ja - mobilskam har blitt den nye flyskammen.

Mobiltelefonen er en forlengelse av oss selv

Om du nå spør andre om å nevne en ting de ikke kan leve uten, så vil mobiltelefonen sannsynligvis toppe listen (tett etterfulgt av familie og venner...). Hvis du er som meg, er handlingen i det du tar hånden mot lomma uten å kjenne omrisset av den dyrebare smarttelefonen den enkleste måten å komme i panikkmodus på. Vi er komplett avhengige av denne dingsen for å kunne puste tilnærmet normalt.

Grunnen til at vi har blitt så avhengige av telefonene våre er fordi den gir oss øyeblikkelig tilbakemelding og tilfredsstillelse. Vil du vite hva slags vær det blir i morgen? Ok. Trenger du å finne ut av navnet til skuespilleren i den filmen? Ok. Vil du høre hvordan bestemor har det på Gran Canaria? Ok, ikke noe problem. Vi er avhengige av telefonen til omtrent alt og føler oss hjelpeløse uten.

Les også: Blir vi dummere av smarttelefonen?

Den nye skammen

Jeg syns det er uhøflig å stirre ned i skjermen når man er sammen med andre mennesker, men likevel gjør jeg det ofte selv. Jeg prøver å be om unnskyldning når jeg tar meg selv i å miste fokus – «beklager, jeg skal bare sende en melding/lese en e-post/ sjekke stillinga på fotballkampen kjapt» – men i det siste har jeg følt at det nesten er litt uhøflig å be en kollega eller en venn om å se opp av skjermen. Jeg blir plutselig til han dusten som få kollegaer eller kompiser til å skamme seg for å ikke ha gitt meg sin fulle oppmerksomhet. Hvordan har det blitt slik? Er det riktig å si ifra?

Se vår samleside om mobiltelefoni på arbeidsplassen.

Inn med mobilen, ut med møteetikette

Gå inn i hvilket som helst møte på jobb, og du møter det samme: folk som sjekker inn på telefonen sin mens de sjekker ut av det som skjer rett foran dem. Jeg må innrømme at dette er en oppførsel som topper listen av irritasjonsmomenter hos meg, og jeg er ikke alene.

Les også: Lite visste jeg at møter var (yrkes)livet

mobiltelefonbruk

Skjermpause har fått en ny betydning

Det skal ikke mye til for å rokke ved dynamikken og energien i et møterom. Jeg var nettopp i et møte der én deltager konstant ver opptatt av skjermen sin. Selv om de ni andre i rommet fulgte med på selve møtet så ble hele atmosfæren ødelagt av denne ene uhøflige skjermslaven. Når så etterhvert hele møterommet tok en skjermpause ble veien kort også for oss andre til å ta frem telefonene våre og sjekke om det hadde kommet inn noe nytt i innboksen. Og jeg mener ikke skjermpause som i pause fra skjermen, men pause for å se på skjermen. Plutselig har skjermpause fått en helt ny betydning.

Om du er møteholderen er du i en utsatt posisjon. Du ønsker ikke å være en diktator på arbeidsplassen og kreve at folk legger bort mobilene sine, men samtidig vil du ha deres fulle oppmerksomhet slik at tiden brukes så effektivt som mulig. Forskning viser faktisk at folk som veksler frem og tilbake mellom oppgaver mister opp til 50 prosent av effektiviteten. Det å veksle mellom mobilskjermen og møtet er derfor ikke ideelt for noen.

Se video om mobiltelefonens utvikling:

Det er ikke et problem kun på arbeidsplassen

Men det er ikke kun på arbeidsplassen vi irriterer oss over upassende bruk av mobiltelefoner, det er jo ingenting som legger en sterkere demper på romanse og samliv enn å telefonen i tide og utide (tro meg, jeg snakker av erfaring). Det finnes nok av forskning som bekrefter det. Ifølge en undersøkelse gjort av VitalSmarts, sa 89 prosent av deltakerne at bruk av teknologi har påvirket deres personlige forhold negativt. Videre svarte to tredjedeler at de ikke hadde anelse om hvordan de skulle si ifra hva de faktisk mente om mobilbruk i visse settinger. Derfor har jeg slengt sammen noen ideer for hvordan du kan holde folk fokuserte og unna mobilen uten å føle deg som en dust:

  1. Lag husregler om mobilbruk på arbeidsplassen Det høres kanskje rart ut å skulle ha regler for bruk av mobil på arbeidsplassen i 2020, men det kan være verdt et forsøk. Regler kan innebære at mobilen skal ligge i jakka eller veska når den ikke er i bruk, eller at personlig bruk av mobiltelefon i arbeidstiden ikke er tillatt.
  2. Innfør en no-phone policy i møter Det er faktisk ikke så uvanlig. Da President Barack Obama bodde i det hvite hus måtte kabinettmedlemer skrive navnet sitt på post-it lapper og feste disse på telefonen sine og legge de i en kurv før de fikk komme inn i rommet. Du kan jo følge strategien til Obama, eller bare minne folk på at mobilen skal være i dvalemodus, nattmodus eller forbli utenfor rommet under møter.
  3. Vær et godt eksempel Vi lærer allerede på barneskolen at vi skal være stille og følge med på personen som prater i klasserommet. Det gjelder i voksne møterom også, bare at nå har sidemannen blitt byttet ut med en mobiltelefon. Du kjenner ordtaket: «Vær mot andre som du vil at andre skal være mot deg». Ikke sitt med nesa gravd ned i telefonen når andre holder møter, men fokuser på personen som prater og vær delaktig!

Har du noen andre lure triks som funker på arbeidsplassen? La meg få lese dem i kommentarfeltet.

iPhone 11