Mobilskam er den nye skammen

Det er ikke høflig av meg å stirre ned i skjermen når jeg er sammen med andre mennesker. Jeg vet. Likevel gjør jeg det ofte. Så jeg skammer meg. Det er en slags mobilskam.

Mobilbruken min forteller hvem jeg er

Om du nå spør andre om å nevne en ting de ikke kan leve uten, så vil  mange nevne mobiltelefonen (tett etterfulgt av familie og venner...). Hvis du er som meg, får du lett panikk når du kjenner på lomma og mobilen manger. Vi er komplett avhengige av denne dingsen for å kunne puste normalt i hverdagen.

Grunnen til at vi har blitt så avhengige av mobilbruk er at telefonen gir oss øyeblikkelig tilbakemelding og tilfredsstillelse. Vil du vite hva slags vær det blir i morgen? OK. Trenger du å finne ut av navnet til skuespilleren i den filmen? OK. Vil du høre hvordan bestemor har det på Gran Canaria? Ikke noe problem. Vi får hjelp av telefonen til nesten alt og føler oss hjelpeløse uten.

Mobilbruk gir skam

Jeg syns altså det er uhøflig å stirre ned i skjermen når jeg er sammen med andre mennesker, men gjør det likevel ofte. Jeg prøver å be om unnskyldning når jeg tar meg selv i å miste fokus: «Beklager, jeg skal bare sende en melding/lese en e-post/sjekke stillinga på fotballkampen kjapt». Likevel har jeg i det siste følt at det er litt uhøflig å be en kollega eller en venn om å ta en pause fra mobilbruken. Jeg blir plutselig han dusten som får kollegaer eller kompiser til å skamme seg for å ikke ha gitt meg sin fulle oppmerksomhet.

Hvordan har det blitt slik? Er det riktig å si ifra?

Møter forstyrres av mobilbruk

Gå inn i hvilket som helst møte på jobb, og du møter det samme: Folk som sjekker inn på telefonen sin mens de sjekker ut av det som skjer rett foran dem. Jeg må innrømme at denne typen mobilbruk er en oppførsel som topper listen av irritasjonsmomenter hos meg, og jeg er ikke alene.

mobiltelefonbruk

 

Skjermpause har fått en ny betydning

Det skal ikke mye til for å rokke ved dynamikken og energien i et møterom. Jeg var nettopp i et møte der én deltager konstant var opptatt av skjermen sin. Selv om de ni andre i rommet fulgte med på selve møtet, ble hele atmosfæren ødelagt av denne ene skjermslaven.

Etterhvert tok hele møterommet en skjermpause. Da ble veien kort for oss andre til å ta frem telefonene våre og sjekke om det hadde kommet inn noe nytt i innboksen. Og jeg mener ikke skjermpause som i pause fra skjermen, men pause for å se på skjermen. Plutselig har skjermpause fått en helt ny betydning.

Når du er møteholder er du i en utsatt posisjon. Du ønsker ikke å være en diktator på arbeidsplassen og kreve at folk legger bort mobilene sine. Samtidig vil du ha full oppmerksomhet så tiden blir brukt effektivt. Forskning viser faktisk at folk som veksler frem og tilbake mellom oppgaver mister opptil 50 prosent av effektiviteten. Det å veksle mellom mobilskjermen og møtet er derfor ikke ideelt.

Se video om mobiltelefonens utvikling:

Mobilbruk er ikke et problem bare på arbeidsplassen

Men det er ikke bare på arbeidsplassen vi irriterer oss over upassende bruk av mobiltelefoner. Det er lite som er mindre romantisk enn å ta telefonen i tide og utide (tro meg, jeg snakker av erfaring). Det finnes nok av forskning som bekrefter det. I en undersøkelse gjort av VitalSmarts, sa 89 prosent av deltakerne at bruk av teknologi har påvirket deres personlige forhold negativt. Videre svarte to tredeler at de ikke hadde anelse om hvordan de skulle si hva de faktisk mener om mobilbruk i visse settinger.

Derfor har jeg satt sammen noen ideer for hvordan du kan holde folk fokuserte og unna mobilen uten å føle deg som en dust:

  1. Lag husregler om mobilbruk på arbeidsplassen. Det høres kanskje rart ut å skulle ha regler for bruk av mobil på arbeidsplassen i 2022, men det kan være verdt et forsøk. Regler kan være at mobilen skal ligge i jakka eller veska når den ikke er i bruk, eller at personlig bruk av mobiltelefon i arbeidstiden ikke er tillatt.
  2. Innfør en no-phone policy i møter. Dette er faktisk ikke så uvanlig. Da tidligere President Barack Obama bodde i Det hvite hus måtte regjeringsmedlemmene skrive navnet sitt på post-it lapper, feste disse på telefonen sine og legge dem i en kurv før de fikk komme inn i rommet. Du kan følge Obamas strategi, eller bare minne folk på at mobilen skal være i dvalemodus, nattmodus eller ligge utenfor rommet under møter.
  3. Vær et godt forbilde. «Vær mot andre som du vil at andre skal være mot deg». Vi lærer allerede på barneskolen at vi skal være stille og følge med på i klasserommet. Det gjelder voksne i møterom også. Men nå er sidemannen byttet ut med en mobiltelefon. Så ikke sitt med nesa nede i telefonen når andre holder møter. Fokusér på personen som prater og vær delaktig!

Har du noen andre lure triks som funker på arbeidsplassen? La meg få lese dem i kommentarfeltet.

Apple iPhone 13 får du kjøpt hos Komplett Bedrift

Opprinnelig publisert 15. apr 2021
Oppdatert 6. jan 2022